Jak a kdy si snížit zálohy na energie?

28.01.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zdá se vám, že platíte příliš vysoké zálohy na energie? Míváte pravidelný přeplatek? Anebo vám prostě jen přijde, že platíte zbytečně moc? Poradíme vám, jak si zálohy snížit a nastavit přesně tak, aby vám vyhovovaly.

Hned pro začátek je dobré vědět, že měsíční zálohy na energie, které jsou součástí inkasa, by měly být úměrné k vaší spotřebě energie. Vše lze vyčíst z rozpisu záloh za zúčtovací období, kterým zde bývá kalendářní rok. Nastat navíc může i taková situace, kdy změnu výše plateb určí sám dodavatel. Většinou jde bohužel o navýšení. Má na to ale vůbec právo?

Kdy může dodavatel zvýšit zálohy?

Výše měsíčních záloh se nastavuje podle skutečné spotřeby za předchozí rok tím způsobem, aby nedocházelo k nedoplatkům, ale ani přeplatkům. Vycházet lze i z předpokládané spotřeby. Roli zde samozřejmě hraje i cena elektřiny a plynu, energetická náročnost budovy, velikost bytu nebo domu, ale samozřejmě také i počet členů v domácnosti.

Společně s ročním vyúčtováním pak spotřebitelé obdrží i nový rozpis záloh. Jejich výší může hýbat i sám dodavatel. Důležité je ale vědět, že k navýšení plateb musí mít patřičný důvod. Tím může být vyšší spotřeba v předchozím roce, očekávané zdražení energií, změny distribučních sazeb apod. Pádným důvodem ale rozhodně není myšlena špatná finanční situace dodavatele.

Pokud se v rozpisu záloh dozvíte o navýšení plateb, určitě se nebojte kontaktovat dodavatele a zeptat se ho na důvod. Stále zde totiž může být šance, že se jedná o přehlednutí nebo nedorozumění z jeho strany, které co nejrychleji napraví.

Jak změnit výši záloh za energie - snížení měsíčních plateb

Zdroj: Shutterstock

Jak si snížit měsíční zálohy na energie?

Do záloh by neměl mluvit pouze dodavatel, ale i sám spotřebitel. Jejich výše by vlastně měla být závislá na dohodě mezi oběma stranami. Pokud byste tedy uvítali nižší měsíční platby za plyn nebo elektřinu, není nic snazšího, než o tom firmu, od které odebíráte, informovat.

Učinit tak lze telefonicky anebo prostřednictvím internetu. Nejčastěji stačí zajet na oficiální web dodavatele a vyplnit online formulář se žádostí o změnu výše záloh. Uvést budete muset samozřejmě kontaktní informace a dále také číslo odběrného místa. Někde po vás budou vyžadovat i udání důvodu anebo aktuální stav plynoměru.

Co je číslo odběrného místa?

Jedná se o tzv. EAN kód, který je přidělen k danému odběrnému místu. Skládá se z 18 znaků a jeho prostřednictvím lze identifikovat, k jakému odběrnému místu jste připojeni. Najdete jej buď na faktuře (u adresy odběrného místa) anebo také na plynoměru a elektroměru.

Dále existuje ještě EIC kód. Ten je šestnáctimístný a identifikuje distributora energie. Na rozdíl od předchozího EAN je přenosný z osoby na osobu, tedy např. ze starého nájemníka na nového.

O kolik snížit zálohy?

Ideální je samozřejmě nastavit zálohy tak, aby vás ke konci roku nečekal přeplatek, ale ani nedoplatek, což může být poměrně obtížné. Pro orientační výpočet nákladů lze využít online kalkulátor pro srovnání energii. Dobré je se také odpíchnout od sumy, která vám vyšla v ročním vyúčtování.

Nejvhodnější by bylo, aby z 80 % nová měsíční platba pokryla původní výši zálohy. Mějte navíc na paměti, že vždy bude lepší si měsíčně něco navíc připlatit, než mít po skončení účtovacího období jen pár týdnů na doplacení velkého nedoplatku.

 

Lze snížit četnost plateb za elektřinu a plyn?

Ano, lze. V domě nebo bytě, kde se pravidelně a téměř každý den zdržujete, se to ale samozřejmě nevyplatí. Vhodné je snížit četnost záloh za energie spíše pro objekty určené k rekreaci. Pokud tedy na chatu nebo chalupu jezdíte např. jen v létě, zkuste o snížení četnosti začít uvažovat.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ