Kdo vlastní české fotbalové kluby II

22.07.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V čele českých klubů se potkávají vlastníci všech kategorií – bossové z devadesátých let, mocní miliardáři, bývalí fotbalisté i trestně stíhané osoby. Kdo vlastní Viktorii Plzeň, Slovan Liberec či Jablonec?

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) je státem nejvíce podporovaná neziskovka, která donedávna měla v čele bývalého agenta StB (jako místopředsedu), vlastníci klubů jsou trestně stíhaní a rozhodčí přehlíží offsidy i u videa. Nicméně blýská se na lepší časy a sponzoři, vlastníci klubů i funkcionáři si vydupali změnu a u kormidla je nyní Petr Fousek.

My se nyní podíváme, kdo vlastní tyto české kluby:

Na českou nejvyšší fotbalovou soutěž zavítá za celý rok více než 1 milion lidí

České stadiony

Zdroj: Shutterstock

TIP: Podívejte se, kdo vlastní Baník, Spartu a další české týmy

FC Slovan Liberec – precizní vlastník

FC Slovan Liberec logo

Zdroj: FC Slovan Liberec

FC Slovan Liberec se může opřít o svého dlouholetého vlastníka Ludvíka Karla. Ten vlastní liberecký fotbalový klub skrze svoji společnost Preciosu.

Ludvík Karl byl ředitelem státního podniku Preciosa od roku 1983, prosadil vyřazení tohoto podniku z privatizace a tehdejší vedení komunistické strany nakonec umožnilo odkup podniku do rukou zaměstnanců Preciosy. Později Ludvík Karl odkoupil jednotlivé podíly a stal se vlastníkem tohoto sklářského podniku.

V roce 2015 dostal Ludvík Karl státní vyznamenání od prezidenta Zemana, proti čemuž se ohradili bývalí vězni, jež byli za minulého režimu nuceni pracovat v Preciose. Pracovní podmínky hodnotili jako „otrokářské“. Ludvík Karl to pro Deník komentoval slovy: 

„Ano, práce, kterou vězni vykonávali, byla fyzicky velmi náročná. Ale stejně náročnou práci bohužel vykonávaly i stovky dalších zaměstnanců, z nichž bylo mnoho žen. To není rozhodně nic, na co bychom byli pyšní. To je jen konstatování stavu věcí, jejichž základní příčinou bylo dlouhodobé a hrubé ‚podfinancování‘ technického a technologického rozvoje, tedy záležitosti, o které se rozhodovalo na centrální úrovni.“

Majetek Ludvíka Karla se odhaduje na 3,1 miliardy korun a patří mezi 100 nejbohatších Čechů. A právě Ludvík Karl je jedním ze stavebním kamenů dlouhodobé prosperity libereckého klubu, který dokáže jednou za čas uloupit vítězství v české lize i bohatším týmům.

 

FC Viktoria Plzeň – Bílek slepil vítězný tým

FC Viktoria Plzeň logo

Zdroj: FC Viktoria Plzeň

Donedávna byl vlastníkem plzeňského klubu RNDr. Tomáš Paclík, který stál za zrodem plzeňské pohádky. Tomáš Paclík působí na různých postech ve společnostech Veolia, která nechvalně proslula zvláštní privatizací české vody, či ve společnosti Moravská vodárenská, Dále vede poradenskou společnost.

Dříve vlastnil a vedl firmu Dočista, která získala od tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS) zakázku na čištění policejních uniforem v hodnotě 54 milionů Kč. Policie (spadající pod Ministerstvo vnitra) případ prošetřila, ale nic nezákonného neobjevila. Antimonopolní úřad nicméně za tento obchod udělil Ministerstvu vnitra pokutu ve výši půl milionu korun.

Nicméně po 11 letech došlo ke změně majitele FC Viktoria Plzeň. Jediným držitelem akcií společnosti Viktoria Plzeň 1911, a.s., která klub vlastní, se stal Adolf Šádek.

Adolf Šádek se již přes rok snaží Viktorii Plzeň prodat. O jejich dluzích si šuškají vrabci na střeše. I přesto dokázala ligový ročník 2021/2022 Viktoria Plzeň vyhrát. Nyní klub doufá v peníze z evropských pohárů, do jejichž hlavních soutěží se v posledních 3 letech nedokázala probít přes předkola.

FK Dukla Praha – armádní výprodej?

FK Dukla Praha logo

Zdroj: FK Dukla Praha

Majoritním vlastníkem klubu FK Dukla Praha je miliardář Petr Paukner, který podniká v energetice a vlastní klub z Julisky skrze společnost Carbounion, ta je také nejvýznamnějším partnerem FK Dukla Praha.

Petr Paukner se snažil klub z Julisky již několikrát prodat, ale vždy neúspěšně. Přibližně 11% podíl vlastní ještě realitní společnost Sigur, a. s., již vlastní Libor Hledík.

FK Dukla Praha v současné době působí již čtvrtým rokem ve fotbalové národní lize, kde obsadila 8. místo a nepostoupila mezi českou elitu.

To se bude snažit změnit s legendou Dukly Petrem Radou na střídačce.

FK Jablonec – bez Rady není pomoci?

FK Jablonec logo

Zdroj: FK Jablonec

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta je 70% vlastníkem jabloneckého klubu. Pro Miroslava Peltu byly minulé roky jako na houpačce, nejdříve si pobyl ve vazební věznici, následně si užíval postup Jablonce do pohárové Evropy, načež ho soud odsoudil na 6 let do vězení a Jablonec byl blízko k sestupu do druhé ligy.

Miroslav Pelta měl v minulosti blízko k Občanské demokratické straně, dále působil jako funkcionář v pražské Spartě a v čele Fotbalové asociace České republiky. Dále obchodoval s nemovitostmi. O jeho metodách typu „všechno bylo cinklý“ si cvrlikají vrabci na stadionech po celém Česku. V současné době jej prvoinstanční soud poslal do vězení na 6 let. Měl totiž se svoji milenkou Simonou Kratochvílovou (náměstkyně tehdejší ministryně školství) rozdělovat dotace v hodnotě stovek milionů dle jejich uvážení.

Loňská sezóna byla neúspěšná a Jablonec byl rád, že se zachránil v 1. lize, což odnesl i dlouholetý trenér Petr Rada. Na jeho místo dosedl David Horejš, který je podepsaný pod dobrou hrou Budějovic.

FK Mladá Boleslav – poslední sezóny? Škoda slov…

FK Mladá Boleslav logo

Zdroj: FK Mladá Boleslav

Akcionáři FK Mladá Boleslav jsou následující:

Akcionář Podíl
Gema MB 51 %
Statutární město Mladá Boleslav 34 %
Realstav 11 %
FK Mladá Boleslav, z. s. 4 %

Zdroj: Výroční zpráva FK Mladá Boleslav

Gema MB se zabývá stavební činností a je vlastněna dvojicí podnikatelů – Františkem Petrtýlem a Josefem Dufkem.

Generálním reklamním partnerem je Škoda auto, takže FK Mladá Boleslav se dlouhodobě řadí mezi týmy, které mají velmi dobré finanční zázemí. Bohužel se „Bolce“ nedaří prosadit do evropských pohárů, ani se ji nepodařilo přiblížit výrazně titulu, přestože ji v minulosti vedli velmi schopní trenéři a kádr byl rovněž velmi kvalitní (na české poměry).

To se bohužel opakuje již pár let a Boleslav místo role černého koně často pokulhává za dostavníkem první šestky.

To má změnit impulzivní trenér Pavel Hoftych, který v Mladé Boleslavi působí od února 2022 a hra i výsledky škodováckého klubu se zlepšily.

FK Teplice – skláři se na Stínadlech vzbouřili sestupu na poslední chvíli

FK Teplice logo

Zdroj: FK Teplice

Teplický fotbalový klub je vlastněn společností AGC Flat Glass Czech a.s., která je vlastněna nadnárodní společností AGC Glass Europe, jež sídlí v Belgii. AGC je největším výrobcem plochého skla ve střední a východní Evropě (pro potřeby stavebního i automobilového průmyslu) a jedná se o jednu z největších firem působících v Česku s obratem přesahujícím 14 mld. korun ročně.

A právě AGC si několikrát stěžovala na poměry v české kopané, protože chod teplického klubu jej stojí desítky milionů korun ročně a zákulisí českého fotbalu není téměř vůbec transparentní.

FK Teplice patří kvůli sklárně i dalším dlouhodobým partnerům k ekonomicky stabilním klubům a každoročně se pohybují v poklidném středu tabulky a čas od času si vyšlápnou na někoho z nejlepší trojky, což rozbouří teplická Stínadla.

Nicméně minulý ročník byli v Teplicích rádi za záchranu, protože hrozba sestupu byla velmi reálná a Teplice se zachránily až v baráži s Vlašimí.

Příště se podíváme na týmy, jejichž vlastníci jsou z východu republiky i z Asie – Slavii, Olomouc či Karvinou.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 63 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU