Co dělat, když máte doma prošlé stravenky

20.01.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stravenky patří mezi oblíbené zaměstnanecké benefity. Jsou podporované státem v rámci daňových výhod pro zaměstnavatele a zaměstnanci se díky tomu můžou levněji naobědvat.

Stravenky neboli poukázky na stravování jsou ceniny, které slouží jako poukázka k nepřímé platbě za jídlo. V České republice jsou nejčastější stravenky platné ve smluvní síti, uplatnit se tak můžou v restauracích nebo v obchodech s potravinami. Mezi největší vydavatele patří Sodexo a Ticket Restaurant. V posledních letech je stále častější formou stravenek tzv. stravenková karta, na které se přehrává hodnota stravenky a která funguje při placení za oběd jako klasická platební karta.

Na stravenky existuje řada názorů. Zaměstnanci je milují a stravenky patří mezi jeden z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů. Zaměstnavatelé je poskytují taky rádi, nemusí pak řešit nějakou závodní jídelnu a navíc si můžou uplatnit daňové odpočty. Provozovatelé restaurací a obchody je moc rády neberou, z každé stravenky totiž dostanou méně peněz, než kdyby bylo zaplaceno hotově. Musí totiž zaplatit provizi firmám vydávajících stravenky, která činí zhruba 5,5 až 6 procent, a další manipulační poplatky.

I přes oprávněné námitky proti fungování systému jsou tady s námi stravenky stále.  A zaměstnanci je mají prostě rádi, jako benefit je dostává vice než 1,3 milionů zaměstnanců a stravenky jako platbu přijímá přes 30 tisíc restaurací po celém Česku. Menší problém pro řadu lidí nastane až koncem roku, kdy se jim v peněženkách nahromadily stravenky s platností jen do konce roku.

Před koncem roku je tak důležité si ohlídat, jestli už dostáváte stravenky na nový rok. Ty poznáte nejen podle data platnosti, ale i podle toho, že mají jinou barvu. Většina zaměstnavatelů začíná nové stravenky vydávat nejpozději během listopadu, u některých dostanete nové stravenky třeba už v září.

Co dělat s prošlými stravenkami

(foto: Shutterstock)

 

Co dělat s prošlými stravenkami?

Stravenky je třeba utratit během roku, na který jsou platné. V lednu vám stravenky z loňského roku nikde nevezmou. Co si ale s nimi počít?

  • Nejjednodušším řešením je samozřejmě stravenky utratit do konce roku. Podarujte s nimi příbuzné nebo pozvěte kamarády na oběd, zaplaťte s nimi nákup v Kauflandu tak, aby vám na konci roku nic nezbylo.
  • Občas je možné zaplatit stravenkami ještě v lednu nového roku. Je ale nutno říct, že vždy to bude vůle dané restaurace nebo obchodu a moc se nevyplatí s tímto počítat, protože oficiálně stravenky už platné nejsou.
  • Bohužel u stravenek není možná výměna. Někteří zaměstnavatelé vám stravenky sice možná vymění, ale opět to vždy záleží na jejich dobré vůli, na výměnu nemáte nárok.
  • Stejně tak nemáte nárok na výměnu stravenek u poskytovatelů. Ti stravenky za nové nevyměňují a není to ani jejich povinnost.

Kolik stravenek vám zbylo?

Tím, že stravenka ztrácí svou platnost a není možné ji nikdy vrátit, je nutno říct, že její propadlá cena připadá stravenkové společnosti vydávající jednotlivé stravenky. Pro které je toto čistý zisk, protože už pak nemusí proplácet stravenky utracené v restauraci nebo v obchodě. Ročně může jít o desítky milionů korun. Podle teoretického propočtu může takto za rok propadnout až 150 milinonů korun za stravenky, které nestihneme utratit.


Stravenky posílejte poštou na centrálu Edenred

Edenred CZ s.r.o.

Pernerova 691/42

186 00 Praha 8

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 89 krát

Články ze sekce: Spotřebitel