Test: Co víte a nevíte o dni svatého Valentýna

14.02.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Den svatého Valentýna slavíme 14. února. Což je právě dnes. Co všechno víte a nevíte o tomto svátku? Zkuste se otestovat ještě před tím, než vyrazíte domů za svou drahou polovičkou to pořádně oslavit.

Slavíte svatého Valentýna? Pokud ano, tak se těšíte nejspíš na dnešní slavnostní zamilovanou večeři a domů nesete červeně zabalený zamilovaný dárek.

Svatý Valentýn nepatří mezi tradiční české svátky a zatím to není svátek Čechům vlastní, ale v posledních letech je stále populárnější, řada párů se tak dneska možná překvapí předáním dárků, romantickou večeří při svíčkách nebo nečekaným randem.

I tak ale není tento den v Česku všeobecně uznávaný jako svátek lásky, stejně jako ho slaví Američané a další státy světa. A o Valentýnu jako svátku toho moc nevíme. Pojďme si nejdříve zopakovat některá fakta a statistiky a poté se můžete otestovat, jak moc znáte svátek svatého Valentýna.

  • Valentýn není svátek jen pro zamilované, ale prakticky pro všechny milované. Je tak běžné dávat valentýnská přání a dárky příbuzným nebo blízkým přátelům.
  • 681 miliónů amerických dolarů je dokonce každý rok utraceno za valentýnské dárky pro domácí mazlíčky.
  • Celkově je během Valentýna utraceno v USA 18,5 miliard amerických dolarů.
  • Průměrně jeden Američan utratí 130 dolarů na den svatého Valentýna.
  • Valentýn je většinou svátkem daného okamžiku, muži kupují svým polovičkám dárky až na poslední chvíli, stejně tak ženy plánují romantickou večeři maximálně několik dní předem.
  • Mezi oblíbené dárky patří samozřejmě čokoláda, Američané nakoupí jako valentýnský dárek každý rok zhruba 36 milionů bonboniér ve tvaru srdce.
  • Pokud jste tedy na Valentýna zapomněli, tak si z toho nic nedělejte. Stále máte čas koupit svým blízkým dárek, i odpoledne 14. února. A budete patřit k většině, která kupuje valentýnské dárky na poslední chvíli.
  • 50 % žádostí o ruku v USA se stane během dne svatého Valentýna.

Valentýn statistiky

(foto: Shutterstock)


Co víte a nevíte o dni svatého Valentýna?

Svátek lásky slavíme v Česku prvního května, vlastně celý květen je měsíc lásky. To ale neznamená, že si na zamilované nemůžeme vzpomenout i během 14. února na svatého Valentýna. Co všechno o tomto importovaném svátku pro zamilované víte, nebo nevíte?

Proč se slaví svatý Valentýn?

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel