Potřebujete volnější pracovní dobu? Zkuste sdílené zaměstnání

12.02.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Potřebujete zaměstnání, které je časově flexibilní? Klasická osmihodinová pracovní doba nebo dokonce dvanáctky jsou pro vás nereálné? A už jste se dívali na sdílená pracovní místa?

Moc se o nich nemluví, ale přesto již nějakou dobu existují. Sdílená zaměstnání anebo pracovní místa jsou v ČR nabízena, ale prozatím bohužel v opravdu malém množství. Zaměstnavatelé totiž od tohoto systému často dávají ruce pryč, přestože by umožnil pracovat mnohem více osobám. V ostatních zemích jsou přitom sdílená pracovní místa využívána ve velkém. Např. ve Velké Británii jsou nabízena více než polovinou zaměstnavatelů, v Německu je pak podporuje zhruba pětina tamějších firem.

Jak funguje sdílené pracovní místo?

Princip sdíleného pracovního místa neboli job sharingu tkví v tom, že si jej v podstatě dva zaměstnanci (nebo i více) dělí mezi sebou. Jeden pracovník tak může docházet např. na první čtyři hodiny osmihodinové směny a druhý na zbylé čtyři. Tito zaměstnanci se pak mezi sebou dohodnou na tom, jak si rozvrhnou pracovní dobu a s tím i celkovou náplň práce a úkoly.

Rozvržení práce včetně docházky musí být zaměstnavateli předloženo minimálně týden dopředu. V jiném případě jim pracovní dobu může rozdělit sám nadřízený. Takový pracovní poměr pak musí být ošetřen písemnou smlouvou. Právně se nebude nijak lišit od zkráceného úvazku. Za odpracované hodiny oběma bude náležet úměrná mzda a společně s tím i nárok na dovolenou.

Sdílené pracovní místo, zaměstnání – pojištění, daně, dovolená

Zdroj: Shutterstock

Pro koho je vhodné sdílené zaměstnání:

  • pro osoby na mateřské dovolené,
  • pro osoby pobírající rodičovský příspěvek,
  • pro osoby se zdravotním postižením,
  • pro studenty,
  • pro důchodce.

Novela zákona – práce s úpravou sdíleného pracovního místa

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá v následujících měsících představit novelu zákoníku práce s úpravou sdíleného pracovního místa. Odboráři novelu kvitují z důvodu flexibility, kterou zaměstnancům přinese. Zástupci malých a středních podniků ji však údajně spíše využívat nebudou, a to z ekonomických důvodů. Odborníci poté upozorňují na případné zvýšení administrativy.

„Sdílené pracovní místo reaguje na to, že mnoho lidí dnes nemůže vzhledem k osobnímu životu či zdraví přijít do práce a strávit v ní 8 až 12hodinovou pracovní směnu od pondělí do pátku,“ uvedla za Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) Barbara Hanousek Eckhardová. Podle ní má tato forma umožnit větší skloubení pracovního a osobního života a zaměstnavatelům minimalizovat negativa kratších úvazků, kterými jsou vyšší náklady i větší administrativa.

V novele se pak hovoří i o výpovědní lhůtě. Doba v návrhu byla stanovena na 15 dní, což je skutečně v případě odchodu ze zaměstnání krátký časový úsek. Právě proto někteří usilují, aby byla prodloužena aspoň na 1 měsíc.

Návrh novely zákoníku práce původně ministerstvo plánovalo předložit na jednání vlády v průběhu února. Termín však bude dle informací tiskového oddělení nejspíše posunut v řádu měsíců.

 

Sociální a zdravotní pojištění u sdíleného zaměstnání

Jak již bylo řečeno, sdílená pracovní místa budou mít podobu zkrácených úvazků, což znamená, že se z nich bude odvádět daň a samozřejmě i sociální a zdravotní pojištění. I zde ale může pro někoho nastat kámen úrazu.

Zdravotní pojištění se totiž odvádí alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Ten je rovný minimální mzdě. Problémy tedy mohou nastat, pokud bude vaše hrubá mzda nižší, než je minimální mzda, která aktuálně činí 13 350 Kč, budete si muset zbytek pojistného doplatit z vlastní kapsy.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ