Je vám v zimě smutno až tesklivo?

12.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vzpomínáte si ještě na minulé léto? Na vedra, při kterých jsme s láskou pomýšleli na stín a ledem chlazené nápoje? Přišel podzim a zima. Mnohým lidem se po létě už stýská a naříkají na smutek a depresi. A ona přitom žádná „bílá“ deprese neexistuje…

Psychiatři skutečně termíny jako bílá nebo zimní deprese neznají. Mluví o sezónní afektivní poruše, která se projeví, když je více tmy než světla, dny jsou totiž kratší. Podle expertů ale bývá častěji na podzim. Stav, kdy jsme vyčerpaní po Vánocích, může pramenit z jiných důvodů.

Prostě to za nic nestojí

Jak se vlastně taková deprese projevuje? Nemáte chuť a energii do života, trápí vás únava a je velmi těžké se vůbec přinutit k nějaké činnosti. Navíc se špatně soustředíte, takže vám nic nejde. Z toho všeho plyne depresivní, tedy patologicky špatná smutná nálada. Taky si možná stěžujete na nedostatek spánku, podrážděnost a máte dojem, že se pořád s někým musíte hádat. To vše způsobuje úzkosti, kterých se nelze zbavit.

Za normálních okolností se toho dokážete zbavit sportem, posezením s přáteli, s bytostí, kterou máte rádi. Jenže k tomu se nedokážete přinutit. A tak se tyto stavy začnou projevovat i v zaměstnání.

Zimní deprese - jak bojovat proti úzkosti, stresu, depresi

Zdroj: Shutterstock

A v práci je to vidět taky

Možná byste si tím i prošli, ale když už vám šéf říká, že byste se měli dát dohromady, protože vaše výsledky jsou méně dobré než obvykle, je čas se zamyslet. Váš „motor“ ztratil výkon, takže vám nic nejde a do práce se tedy ztrácí chuť. Když to trvá i týdny, tak se vám ani do práce nechce, raději byste zůstali doma. A vidět jiné lidi, na to tedy taky zrovna chuť nemáte. Důvod spočívá mimo jiné i v tom, že vaše nálada je nakažlivá. Lidé se vám tedy vyhýbají, protože si svou náladu nechtějí kazit. Co s tím? Je docela možná, že lékař vám vystaví neschopenku. Měli byste si odpočnout, dospat se, relaxovat u knížky a začít se na svět dívat růžovějšími brýlemi. Nemělo by to trvat dlouho, ale záleží na tom, nakolik vás deprese pohltila.

V čem to je?

Je za tímhle vším skutečně jen zkracování dne? A jsme na tom takhle jenom my? Ostatní jsou v pořádku? Můžeme být klidní, většina z nás nedostatek světla nesnáší dobře. Přece jenom jsme dlouhá staletí žili bez elektrického proudu a žárovky a zcela přirozeně jsme šli krátce po setmění spát, v posteli jsme zůstali déle a organizmus si tak přirozeně po jaru a létu, tedy obdobích největších energetických výdejů, dobře odpočinul. Stejně je zařízená vlastně celá příroda.

Když už jsme ale přece jen umělé světlo vymysleli, mohlo by nám i pomoct při odpočinku a neosvětlovat nám jenom práci. A my ho skutečně můžeme využít například koupí umělého silného světla, které vyzařuje podobné vlnové délky světla jako slunce. Skutečně se dostane a musí mít intenzitu minimálně 10 tisíc luxů.

Depresi nám ale také může způsobit vybočení z denního nebo týdenního rytmu. „Ideální“ jsou na to vánoční svátky. Citlivější jedince může takové rozhození stereotypu skutečně rozhodit a pokud měli nakročeno k nějakým psychickým problémům, mohou je svátky, nebo jiné narušení zažitého rytmu nastartovat.

Navíc se Vánoce v našich zeměpisných šířkách páří spíš se shonem, navštěvováním vánočních party, kupováním dárků, zajišťování vánočních propriet, bez kterých by svátky už nemohly snad ani být. Žádná chvíle k meditaci, zastavení a zamyšlení to určitě není. Navíc nám je marketing začíná připomínat už v říjnu. Takže po Vánocích, kdy by z nás měla sršet energie, se cítíme jako mátohy.

 

Kdo to odnese nejvíc?

Popsané stavy prožívají více ženy než muži, obecně pak citlivější povahy. Jestliže žijete v manželství, mělo by vám pomoct, pokud to ovšem není model „Válka Roseových“. Samozřejmě je vaše špatná nálada zkouškou pro partnera, protože ten to s vámi nemá zrovna v tu chvíli lehké. Ale přesvědčíte se, jestli ze vztahu dokážete získat podporu, nebo naopak.

Záleží také na tom, jakou práci vykonáváte, tedy na vzdělání, které by vás ale mělo také chránit před depresí. Tak hodně zdaru, hlavu vzhůru a zítra bude líp. Nakonec jaro už se nezadržitelně blíží a za chvilku už budete od kolegů v kuchyňce opět slýchat, jak jsou ta vedra nesnesitelná.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel