Těhotenství a studium: na co máte nárok v roce 2019?

11.02.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Studujete a zjistila jste, že jste těhotná? Kdy budete mít nárok na mateřskou? A jak vyřídit rodičovskou? Na jak dlouho budete moci přerušit studium?

Těhotenství a studium se zdají jako neslučitelné nádoby, ale nebojte, nejste zdaleka první, ani poslední ženou, kterou tato novinka potkala (možná i zaskočila). Na jaké dávky budete mít nárok?

Také vám při pohledu na výši rodičovské zmrzne úsměv na rtech?

Těhotná žena se raduje

Zdroj: Shutterstock

Těhotenství a studium

V dnešní době je těhotenství na střední škole spíše výjimka, ale i tak se s ním můžete potkat. Většina škol vychází maminkám poměrně vstříc a můžete se domluvit na přerušení studia či na individuálním studijním plánu.

Na vysoké škole se rovněž dočkáte úlev, ale obecně se doporučuje studium přerušit na semestr či dva.

Na některých fakultách (lékařská, přírodovědecká a další) vám studium některých předmětů nemusí být vůbec umožněno, protože se v nich používají nebezpečné látky, které by mohly ohrozit plod. 

Nicméně vám vyučující většinou vyjdou vstříc a umožní vám tyto věci vyřešit samostudiem či odložením předmětu na další roky. Pokud nesplníte kreditové nároky, tak v drtivé většině případů dostanete kvůli těhotenství výjimku a budete moci pokračovat v dalším studiu.

Těhotným studentkám i matkám mohou odpustit i poplatky za delší studium.

Pokud jste otěhotněla ke konci vašeho studia, tak možná budete mít i nárok na mateřskou.


Čtěte také:

Kdy poroste rodičovský příspěvek v roce 2019 či v roce 2020?

Student nad 26, platí sociální a zdravotní poplatky?


Nárok na mateřskou při studiu

Pro nárok na mateřskou je důležitá vaše účast na nemocenském pojištění při nástupu na mateřskou. Další podmínkou je účast na nemocenském pojištění nejméně 270 kalendářních dnů za poslední dva roky. Takže pokud jste při studiu pracovala a odváděla si nemocenské pojištění, tak nebudete mít problém s nárokem na mateřskou.

Nicméně pokud studium úspěšně dokončíte a ihned začnete pracovat (či si platit pojištění jako OSVČ), tak by se na vás měla vztahovat výjimka a studium by se mělo brát jako doba, kdy je odváděna nemocenská.

Další vaší možností je, že jestliže má otec dítěte nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), tak může s vámi uzavřít písemnou dohodu o tom, že o dítě bude pečovat. PPM by pobíral od 6. týdne po porodu dítěte. Písemnou dohodu s podpisy je nutné nechat úředně ověřit, což můžete rovnou na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). 

Jak vidíte, možností máte více a je na vás stanovit si jednotlivé varianty a vybrat si tu, která vyjde nejvýhodněji.

Rodičovský příspěvek vás zachrání

Na rodičovský příspěvek budou mít nárok vesměs všichni studenti (maminky i tatínkové), kteří budou pečovat o dítě do věku 4 let. Jedinou podmínkou je trvalé bydliště či aktuální trvalý pobyt na území České republiky.

Jestliže nemáte nárok na mateřskou, tak budete rodičovský příspěvek pobírat ode dne narození miminka. Žádost o rodičovský příspěvek se podává na Úřadu práce a vezměte si s sebou rodný list dítěte, váš občanský průkaz a popřípadě potvrzení o studiu. Pokud jste pobírali mateřskou, tak doklad o tom, jak dlouho a v jaké výši jste pobírali příspěvek v mateřství (ten vám vydají na OSSZ) a další podklady pro stanovení denního vyměřovacího základu.

Při narození dalšího dítěte nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zaniká.

Rozdíl ovšem nastává v nastavení rodičovské, pokud jste vy ani váš partner nebyli příliš výdělečně činí, tak budete omezení maximální měsíční čerpanou částkou, v hodnotě 7 600 korun českých.

Rodičovský příspěvek rovněž nemůžete vyčerpat najednou (například, když zjistíte, že čekáte dalšího potomka).

Nízké příjmy

Pokud budou vaše příjmy opravdu nízké (ve výši 2,7násobku životního minima), tak pravděpodobně budete mít nárok na porodné (u prvního dítěte se jedná o 13 000 Kč). Další možnou dávkou, kterou můžete pobírat, je příspěvek na dítě. Žádost o porodné i o příspěvek na děti se podává na Úřadu práce.

Rovněž si můžete vy či váš partner uplatnit daňový bonus na dítě, ve výši 1 267 Kč měsíčně a to od měsíce narození dítěte. Jestliže jste měla nízké příjmy, tak si váš partner může rovněž uplatnit slevu na manželku.

 

Pokud máte schopného partnera a hlídací babičky či tety, tak se studium a péče o dítě dá zkombinovat. Budete ovšem muset zatnout zuby a naučit se učit i v mnohdy svízelných podmínkách.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY