Může si cizinec v ČR udělat řidičák?

19.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nejste občanem České republiky, ale dlouhodobě se zdržujete na našem území a chcete si zde udělat řidičský průkaz? A jde to vůbec?

Ano, jde. Cizinec si v Česku může udělat řidičský průkaz stejným způsobem, jako kdyby byl občanem naší země. Bude jej to stát ale o dost více vyřizování a papírování, díky čemuž je možné, že se celý proces o něco prodlouží.

Pokud jste navíc vlastníkem řidičáku z některé země EU anebo Islandu, Lichtenštejnska, Norska či Švýcarska, váš průkaz bude platit i v ČR. Nemusíte si tedy dělat nový.

Vše, co potřebujete vědět:

Jak se přihlásit do autoškoly?

Abyste si mohli zažádat o řidičský průkaz, je logické, že budete muset nejprve úspěšně zakončit řidičský výcvik u autoškoly. Tu si můžete vybrat dle svého vlastního uvážení. Není nutné, aby spadala pod místo vašeho bydliště.

Na webu firmy si stáhněte přihlášku, ta má dvě strany. Na jedné je žádost o přijetí k výuce a výcviku a na druhé záznam o zkouškách odborné způsobilosti. První část vyplníte, do druhé se budou zapisovat vaše výsledky ze zkoušky. Dále si budete muset stáhnout i lékařsky posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, který vám po zdravotní prohlídce vyplní praktický lékař. Posudek nesmí být starší než 3 měsíce.

Tyto dokumenty do autoškoly zanesete. Potřebovat budete ještě průkaz totožnosti, splnit hranici požadovaného věku a nemít soudem nebo jiným správním orgánem udělen zákaz řízení motorových vozidel. V některých autoškolách po vás budou požadovat, abyste doložili, že máte na území ČR trvalé nebo přechodné bydliště.

Kurzy řízení mohou být vedeny i v jiném jazyce než v češtině, nejčastěji pak v angličtině, ruštině nebo němčině. K tomu je potřeba, aby si student autoškoly obstaral soudního tlumočníka na své vlastní náklady.

Jak si může cizinec v ČR udělat řidičák

Zdroj: Shutterstock

Od kolika let se dělá řidičský průkaz skupiny B?

Závěrečné zkoušky autoškoly lze vykonat nejdříve den po dni, ve kterém daná osoba dovršila 18 let věku. Výcvik však lze absolvovat až 18 měsíců před dovršením plnoletosti.

Kde a jak zažádat o řidičák?

Po úspěšném absolvování kurzů a závěrečné zkoušky bude třeba navštívit obecní úřad s rozšířenou působností anebo ve městech magistrát. Na úřadě musíte vyplnit žádost o vydání řidičského průkazu.

Co cizinec potřebuje k vydání řidičského průkazu?

K žádosti ještě budete potřebovat průkaz totožnosti, přihlášku do autoškoly, záznam o zkouškách odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, potvrzení o zdravotní způsobilosti a průkazovou fotografii.

Tentokrát ale po vás již stoprocentně budou chtít doložit přechodné bydliště na území ČR anebo alespoň důkazy, že se zde zdržujete déle než 185 kalendářních dní.

Přechodné nebo obvyklé bydliště můžete doložit těmito dokumenty:

  • potvrzením o studiu,
  • potvrzením o zaměstnání,
  • výpisem z živnostenského rejstříku,
  • výpisy z účtu (částky lze zaškrtat, jde o doložení toho, že zde pracujete a přichází vám výplata.),
  • nájemní smlouvou,
  • výpisem z katastru nemovitostí (pro vlastníky domu či bytu v ČR),
  • potvrzením o přechodném pobytu.

Po předložení všech dokumentů a žádosti by vám měl být řidičský průkaz vydán do 20 dnů. Správní poplatek činí 200 Kč. Vydání v kratší lhůtě, tj. 5 dnů, vyjde na 700 Kč. Platnost v případě skupiny B je 10 let. Po uplynutí doby je nutná výměna řidičáku.

 

Kde si zřídit přechodný pobyt?

Pokud jste cizinec a dlouhodobě se zdržujete na území ČR, zřízení přechodného bydliště pro vás povinné není. Na druhou stranu je ale výhodné kvůli zařizování.

Žádost o přechodný pobyt musíte podat na některém z pracovišť Ministerstva vnitra. Potřebovat budete opět průkazovou fotografii, průkaz totožnosti, potvrzení o zdravotním pojištění, ubytování na území ČR a účelu pobytu. Vyřízení by mělo trvat do 30 dnů.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: Spotřebitel