Test: Jak dobře znáte slevy na dani?

26.02.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Ať jste daňový zelenáč nebo jste již z velkého množství vyplněných daňových přiznání zezelenal, tak si otestujte vaše znalosti o slevách na daních a třeba zjistíte, že budete mít nárok na něco navíc.

Někdo má již daňové přiznání vyplněné, ale většina z nás nechává naši růžovou povinnost na konec března. Jak jste na tom se znalostí slev na dani? Otestujte své znalosti!

Propadli byste ve svých daňových znalostech, či byste byli premianti?

Vysoká škola života

Zdroj: Shutterstock

Sleva na dani

Slevy na dani jsou příjemné v tom, že vám snižují samotnou daň z příjmu a ne pouze základ daně jako v případě odčitatelných položek.

Slev na dani je celkem sedm a při splnění podmínek si je můžete snadno uplatnit doložením dokladů (například čestných prohlášení, průkazem ZTP/P či potvrzením o studiu). Jedná se například o slevy na poplatníka, manžela či manželku nebo slevu na studenta. Více o slevách na daních se dočtete na našich stránkách.

Daňové zvýhodnění a daňový bonus

Daňové zvýhodnění uplatníte na své děti, a jestliže máte vypočítanou nízkou daň (či máte hodně dětí), tak vám může vzniknout daňový bonus. Finanční úřad vám tedy nejen z vypočtené daně nějakou částku vrátí, ale může vám vyplatit i více. Daňové zvýhodnění činí:

  • na první dítě 15 204 Kč,
  • na druhé dítě 19 404 Kč,
  • na třetí a další dítě 24 204 Kč.

Vyšší daňové zvýhodnění jsou poskytovány rodičům handicapovaných dětí.

Více se o daňovém zvýhodnění dočtete na našich stránkách.

Odčitatelné položky

Od vašeho daňového základu si můžete odečíst nezdanitelné části základu daně (odčitatelné položky). Jedná se například o úroky z hypotéky nebo poskytnutého úvěru ze stavebního spoření, životní pojištění a spoření na starobní důchod, které jste předešlý rok odvedli. Pozor odčitatelné položky se neodečítají od vyměřené daně.

Test - slevy na daních

A nyní je již čas si otestovat vaše znalosti.


Jak dobře znáte vaše slevy na dani?

Češi milují slevy a výjimkou nejsou ani slevy na dani, které vám mohou velmi výrazně snížit daň z příjmů. Otestujte své znalosti slev na dani a třeba zjistíte, že máte nárok na nějakou další slevičku.

Jakou výši má roční sleva na dani na poplatníka?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ