Mobilní studentské tarify 2019: kde mají nejvýhodnější?

04.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jste student a hledáte pro sebe výhodný tarif? Zajímat vás bude určitě počet SMS zdarma, volné minuty, množství dat a cena. Který operátor má pro studenty nejlepší nabídku?

Pro získání tarifu budou muset studenti až na výjimku doložit platný průkaz ISIC anebo potvrzení o studiu. Např. Vodafone vyžaduje pouze číslo ISIC anebo ISIC Scholar. Dalším pravidlem také je, že zájemce o studentský tarif musí mít věk od 6 do 26 let včetně.

Nejvýhodnější mobilní tarify pro studenty 2019 - srovnání cen

Zdroj: Shutterstock

Tarify pro studenty 2019 - kde je nejvíce dat?

Vodafone

Operátor Vodafone pro studenty nabízí tarif #jetovtobě. Měsíčně vyjde na 499 Kč a umožňuje neomezené volání a SMS do všech sítí. Za pětistovku navíc dostanete 10 GB dat. Další 2 GB můžete jako dárek získat s pravidelným využíváním aplikace Můj Vodafone, ve které si je také vyzvednete. Případné další navýšení dat stojí 99 Kč za 1 GB.

K tarifu studenti dostanou i datovou SIM kartu bez měsíčních poplatků, díky které budou moci internet využívat i v notebooku nebo tabletu.

K získání tarifu není nutné uzavření smlouvy s operátorem. Osobám mladším 15 let ale budou muset paušál zřídit jejich zákonní zástupci.

T-Mobile

T-Mobile nabízí za 499 Kč mobilní paušál Student. Ten obsahuje 100 volných minut a SMS na všechna čísla, po vyčerpání budete volat za 3,50 Kč za minutu. K tomu budou mít studenti 10 GB dat. Pokud by někomu nestačily, lze si jednorázově dokoupit 300 MB za 129 Kč anebo 1,2 GB za 229 Kč.

Nevýhodou zde je, že paušál nelze zřídit bez uzavření smluvního závazku na 24 měsíců. Výhodou je pro změnu to, že není třeba doložit potvrzení o studiu a ani průkaz ISIC. Bude vám stačit prokázat věk pouze občankou.

O2

O2 má v nabídce hned 2 typy studentských tarifů [:kůl:], které se odvíjejí podle množství dat. Oba tarify mají 120 volných minut do ostatních sítí a dále pak neomezené SMS do sítě O2. Do ostatních sítí vás 1 SMS vyjde na 1,50 Kč. Rozhodnout se můžete mezi tarifem s 5 GB za 399 Kč anebo s 10 GB za 499 Kč. Jednorázový datový balíček o velikosti 200 MB si můžete dokoupit za 125 Kč anebo 1,5 GB za 303 Kč.

O stovku levnější oba paušály budou s internetem od O2. Nevýhodou je, že za zmíněné ceny je můžete mít pouze na smlouvu. Bez ní si za oba tarify připlatíte 150 Kč a budete je mít tedy za 549 Kč nebo 649 Kč.

Studentské mobilní tarify a paušály 2019 - srovnání dat

Zdroj: Shutterstock

Jak odejít k jinému operátorovi?

Změnit operátora je nejlepší při skončení smluvních závazků. Pokud by totiž mělo dojít k přechodu za lepším v době, kdy smlouva na dobu určitou ještě stále trvá, původní operátor by vám mohl vyměřit pokutu ve výši 1/5 ze všech měsíčních plateb, které ještě zbývá do skončení závazku doplatit.

U smlouvy na dobu určitou budete potřebovat písemnou výpověď. Tu doručte stávajícímu operátorovi a požádejte o uvolnění telefonního čísla, jinak číslo do 30 dnů zanikne. Následně v SMS obdržíte ČVOP kód.

Co je ČVOP?

Jedná se o číslo výpovědi opuštěného operátora, které budete potřebovat pro přenos. Skládá se ze 14 čísel a mimo jiné vyjadřuje i nejbližší možný termín pro převod. Jeho platnost je 60 dní.

Jak přenést číslo k jinému operátorovi?

Původní operátor nesmí celý proces nijak zdržovat. Podle § 63 odst. 12 zákona o elektronických komunikacích má totiž od podání žádosti o přenos čísla pouze 10denní výpovědní lhůtu.

Po obdržení ČVOP kódu můžete začít vyřizovat vybraný tarif u nového operátora. Po podepsání smlouvy získáte novou SIM kartu a datum přenosu. Ten proběhne mezi půlnocí a šestou hodinou ráno. Během tohoto procesu dojde k přenosu čísla a aktivaci nové SIM karty.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel