Jak koupit na hypotéku nemovitost v dražbě nebo aukci

05.03.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete letos kupovat nemovitost? Plno lidí zkouší internetové aukce a dražby, které se začínají těšit čím dál větší oblibě. Lze v nich ale koupit dům či byt na hypotéku?

Ano, jde. Je to ale o něco náročnější než v případě, kdy máte dostatek vlastních finančních prostředků. Tak či tak ale budete muset mít něco našetřeno, a to nejen na hypotéku.

Za kolik se prodávají nemovitosti v dražbě?

U nových nemovitostí anebo těch, které rozprodává obec či město, obvykle dražba začíná na 50 – 70 % odhadní ceny. Vyhrávat bude nejvyšší příhoz na rozdíl od aukcí, kde mohou výhru zapříčinit i jiné faktory. V obou případech lze hodnotu objektu velice snadno přecenit a zaplatit zbytečně víc.

U nedobrovolných dražeb, které vznikly především kvůli dluhům a exekuci původního majitele, může vyvolávací cena klesnout i na 1/3 odhadu. Zde pak finance za nákup nedáváte majiteli, ale exekutorovi.

Aukce a dražby mohou být fyzické i elektronické (online). Nemovitost si rozhodně běžte prohlédnout a dále si zjistěte, zdali není zatížena např. věcnými břemeny anebo zda se nebude dražit pouze spoluvlastnický podíl. Kroky k jejímu získání je vhodné konzultovat s dobrým realitním makléřem, ale i s advokátem.

Kolik peněz potřebujete na hypotéku?

Na hypotéku potřebujete alespoň 10 % z hodnoty nemovitosti. K takhle vysokému úvěru se ale dostanete skutečně stěží, a právě proto se vyplatí mít našetřeno alespoň 20 – 30 %, abyste na hypotéku vůbec dosáhli. Prostředky lze získat i z úvěru ze stavebního spoření.

Tím ale pravidla ještě nekončí. Výše hypotéky nesmí být vyšší než 9 čistých ročních příjmů domácnosti. Součet všech měsíčních splátek (včetně dalších půjček a úvěrů) nesmí být vyšší než 45 % čistého měsíčního příjmu žadatele.

Po koupi do osobního vlastnictví navíc budete potřebovat ještě další 4 % z kupní ceny pro uhrazení daně z nabytí nemovitosti.

Jak nakoupit nemovitost na hypotéku v aukci nebo dražbě

Zdroj: Pixabay

Dražební jistota a rezervační poplatek

Dalším výdajem, který bude muset zájemce o nemovitost uhradit, je u dražby dražební jistota anebo také účastnický poplatek. Pokud nemovitost „nevyhrajete“, bude vám vrácen. Jestliže dojde k přiklepnutí ve váš prospěch, doplatíte zbytek do kupní ceny.

U aukcí se pak dražební jistota neskládá. Po skončení aukce sepíšete s majitelem nemovitosti rezervační smlouvu, při které složíte rezervační poplatek.

Kdy začít u dražby nebo aukce vyřizovat hypotéku?

Ještě před zahájením dražby je dobré zajít do banky a informovat je o tom, že byste rádi koupili nemovitost v dražbě či aukci. Pracovníci banky by vám měli umět poradit a předběžně zhodnotit vaše možnosti a šance na získání hypotéky.

S vyřizováním jako takovým se ale musí začít až po skončení aukce nebo dražby. To už totiž bude známa kompletní cena domu či bytu. Od podání nabídky začne běžet lhůta o délce 24 hodin, která slouží k případným námitkám. Usnesení o příklepu nabude právní moci 20 – 30 dní od dražby (o přesném datu budete vyrozuměni). Do této doby se musí doplatit nejvyšší podání, čili kupní cena. Jestliže potřebujete trošku více času, zkuste se s dražebníkem domluvit na prodloužení lhůty.

Na vyřízení hypotéky tedy dost možná nebudete mít ani měsíc. V nejbližší možný den po dražbě tedy dojděte do banky a zažádejte o úvěr. K tomu budete potřebovat:

  • doklad totožnosti,
  • doložení příjmů ze zaměstnání nebo podnikání,
  • doložení ostatních příjmů (např. z nájmu),
  • u OSVČ živnostenský list a potvrzení o platbách na pojistné,
  • doložení výdajů – ostatních půjček,
  • návrh na vklad do katastru nemovitostí,
  • protokol o provedené dražbě – vyžádejte si jej u dražitele.

Banka poté nechá udělat odhad ceny nemovitosti a rozhodne o přisouzení hypotéky. Šance se vám několikanásobně zvýší, pokud můžete ručit jinou nemovitostí. Tu je samozřejmě možné po určité době ze smlouvy vyvázat a převést zástavní právo na byt či dům, který jste koupili v dražbě.

Převod prostředků ze schváleného hypotečního úvěru advokátní úschova nijak nezpomalí. Budou totiž rovnou přeposlány dražiteli nebo exekutorovi.

 

Co se stane, když nezaplatím vydraženou nemovitost?

Pokud vydražitel z nejrůznějších důvodů neuhradí nejvyšší podání, bude tento čin brán jako zmaření dražby, za což vás stihne pokuta. Vydražitel bude povinen uhradit náklady na dražební jednání a škodu, která vznikla nezaplacením. Dražební jistota tak nejčastěji propadá a původní zájemce musí ještě část dluhu doplatit ze svého.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ