Úsměv je základ a hezké zuby v něm nesmí chybět

05.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vypadat dobře znamená vypadat štíhle a mladě. Nic by nemělo tento dojem narušovat. Když se tedy usmějete, neměl by být váš protějšek „omráčen“ jedovatým dechem nebo chybějícími či zašedlými zuby.

Vypadat perfektně – to je základní heslo naší doby. V ordinacích plastických chirurgů je narváno a stejné je to u dentistů. Kdo chce být úspěšný, musí mít hezké a zdravé zuby. Ty totiž tvoří základ úsměvu.

Moderní obor, nové materiály

Stomatolog už dávno není lékařem, před jehož návštěvou se varuje a jemuž se raději vyhýbáme. Moderní zubař zná současné trendy a dobře ví, co jeho pacienti chtěji. Samotný obor se za minulá léta pohnul o pořádný kus dopředu.

Bolest u dentisty necítíte a základním cílem je zachování co nejvíce původního chrupu. Když se tedy pracuje na novém zubu, není ho třeba tolik brousit, upravuje se co nejméně a někdy vůbec ne. Podobné je to s dásněmi, které se dají ubrat i přidat. Dle potřeby. Zubní technologie a materiály jsou moderními produkty a zubní lékaři s nimi umějí dobře zacházet, aby byl pacient po estetické stránce co nejspokojenější.

Kolik stojí zubní náhrada, plomby, implantáty

Zdroj: Pixabay

Ženy a muži

Každý jsme jiný a máme jiné požadavky. Obecně však platí, že hlavně ženy velmi lpí na vysoké estetické hodnotě výsledku. Jejich úsměv prostě musí být bez kazu. U mužů převažuje praktická stránka. Je pro ně důležité, aby zuby fungovaly, tedy aby posloužily jako pomocník při zpracování jídla. A volí k výsledku co nejkratší cestu, obtěžuje je navštěvovat ordinaci víckrát, pokud to není bezpodmínečně nutné. Výjimkou bývá, když se muž rozhodne pro estetickou změnu chrupu. Nepochybně i kvůli tomu, že holt více stojí, pečlivě výsledek kontroluje.

Ženy naopak vydrží zpravidla kvůli co nejlepšímu výsledku skoro vše představitelné. A ani čas pro ně není nejdůležitější. Krásný vzhled bývá natolik důležitý, že i přes upozornění, že varianta opravy či změny chrupu nemusí být zcela stabilní, jí stejně volí. Bývá jim řečeno, že se výkon bude muset s největší pravděpodobností za několik let zopakovat. Nevadí jim to.

Muži volí stálejší řešení, při kterém by se výkon nemusel opakovat tak často anebo rovnou vůbec. I estetiku vnímají, ale praktičtější stránka mívá přednost.

Kámen, diamant i upír

Pokud se rozhlédnete po internetu, najdete tam skutečně roztodivné zubní kreace. Lidé si dávají do zubů vkládat drahé kameny, nebo různé kovy, zuby jsou různě zkroucené, nebo takové, jako známe z filmů o upírech. Jak se zdá, pokud máte peníze, můžete si u stomatologa zaplatit skutečně vše. Ale to zas taková pravda není.

Stomatologové vesměs tvrdí, že volba pacienta se musí respektovat, ale pokud by už přestupovala jisté estetické meze, není rozhodně povinností lékaře v tom klientovi pomáhat. Lékař je totiž odpovědný za ošeření a tuto odpovědnost „nemaže“ ani souhlas pacienta s podobným zákrokem. Například před soudem by byl odpovědný pouze zubař.

 

Ceny různé

Ceny ošetření stomatologové neříkají dopředu rádi. Předem je totiž obtížné uvádět cenu, protože i když jsou jednotlivé úkony předem naceněny, jejich konečná sestava může být třeba při náhradě zubu různá. Zubní implantáty dnes dostanete i pod 10 tisíc Kč a mnohdy bývají předmětem „akcí“.

Na ně ale přijde korunka, která může být z různých materiálů a ceny se velmi liší. Navíc může hrozit, že implantát se v kosti neudrží, protože jí třeba kousek schází. V tu chvíli se musí nahradit a i v tomto případě je víc cenových možností. Paleta je tedy široká, od 25 000 až po dvojnásobek této ceny, pokud se bavíme o náhradě jednoho zubu. Z toho můžeme vyjít, jestliže se bude nahrazovat větší kus chrupu. dostaneme se i na statisíce korun. Ale nesmíme zapomenout na plomby – výplně zuby. Ty bílé byste měli pořídit už od 1 400 Kč.

Asi nejtěžší pak bude vybrat si vhodné pracoviště. Zde bude hrát dost velkou roli pověst zdravotnické ordinace. Neorientujte se příliš, nebo úplně podle ceny, není také příliš dobré dát na rychlost celého výkonu. Třeba jej srovnejte s dobou, po kterou jej dělají jinde, na renomované klinice. Může se totiž lehce stát, že i když budete mít zuby rychleji, nakonec budete muset třeba po deseti letech k zubaři znovu.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel