Den sv. Patrika: kdy se letos slaví a proč?

12.03.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Den svatého Patrika připadá na příští týden. Chystáte se svatého Patrika oslavit hudbou, tancem, zeleným pivem nebo jen zelenými ponožkami?

Den svatého Patrika je státní svátek v Irsku (Irské republice), v Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. V České republice tento den není státním svátkem, ani tradičním dnem pro oslavu, ale v posledních letech se slaví stejně jako například Valentýn. Tedy jako importovaný svátek, což ale vlastně vůbec nevadí. Však co je špatného na tom oslavit lásku na Valentýna a zelenou na svatého Patrika?

Kdo byl svatý Patrik?

Svatý Patrik byl starověký křešťanský důchovní, který působil v pátém století v Irsku, kde se podílel na šíření křesťanství. Dle pověstí to byl právě svatý Patrik, který přinesl do země křešťanství.

Jeho symbolem je zelený trojlístek. Svatý Patrik trojlístek používal jako metaforu boží trojjedinosti a Svaté trojice (Otec, Syn a Duch svatý). Na trojlístku věřícím ukazoval, že tři různé jednotky můžou být součástí jednoho těla. Postupem času se zelená a trojlístek staly symbolem nejen svatého Patrika, ale i celého Irska.

Proč se svátek slaví na celém světě, když je to irský patron?

Za rozšíření svátku můžou především irské menšiny ve státech celého světa. Výrazné irské menšiny najdeme například v USA (34,5 miliónů Američanů má irský původ, neoficiálně se uvádí až přes 40 miliónů), v Kanadě  (4,35 miliónů Kanaďanů s irským původem), v Austrálii i ve Spojeném království. Celkem je odhadováno, že na celém světě žije 80 milionů obyvatel s irským původem. Přičemž počet obyvatel Irské republiky je asi 4,8 milionů.

Irské menšiny tak po celém světě šíří irskou kulturu a také tradici svátku svatého Patrika jako patrona Irska. V posledních letech jsou navíc irské hospody a irský alkohol stále oblíbenější i v Česku.

Den svatého Patrika v ČR

(foto: Shutterstock)

 

Jak a kdy se slaví svatý Patrik?

Svátek svatého Patrika je 17. března, to je den Patrikova úmrtí. V Irsku a také v Severním Irsku je tento den státním svátkem. Letos den svatého Patrika připadá na úterý.

Svatý Patrik je pak veselý svátek, lidé po celém světě ho slaví tradiční irskou hudbou, tanci a popíjením tmavého piva. Symbolem celého dne je zelený trojlístek, kterým si Irové zdobí oděv nebo si ho malují na obličej i tělo. Barvou celého dne je zelená, ta se nosí nejen na oblečení, maluje se s ní na obličeje.Také se jedí i zelená jídla. Na svatého Patrika se tak podávají například zelené těstoviny, zelené koláče nebo zelená zmrzlina. K tomu si pak můžete připít zeleným pivem.

V městech se zelenou potahují domy nebo se zelenou barvou barví řeky a potoky.

Součástí oslav je obvykle také průvod s doprovodným programem, časté jsou hudební festivaly, přehlídky a koncerty. Velkou součástí oslav je tradiční irská hudba a tanec. Irské hospody v tento den také praskají ve švech, a svátek má tak často pověst opileckého svátku spojeného s nadměrnou konzumací alkoholu.


Návod na oslavení dne svatého Patrika:

  • Měli byste na sobě mít něco zeleného. Nemusíte si hned malovat trojlístek přes celý obličej, ale vemte si alespoň zelené ponožky, zelené tričko nebo zelené kalhoty.
  • Tradicí je to, že pokud na sobě nemáte něco zeleného, kdokoliv vás může štípnout.
  • Nejlépe samozřejmě svatého Patrika oslavíte v Irsku. Ale vyrazit můžete i do irské hospody.
  • Pijte tradiční irský alkohol. Klasikou je irské pivo Guiness, dát si můžete i irskou whiskey Jameson nebo likér Bailey’s.
  • Doma můžete svatého Patrika oslavit nenápadně ale stejně stylově, zkuste si upéct zelené sušenky nebo sušenky ve tvaru čtyřlístku, některé pivovary také na svatého Patrika vaří zelené pivo.
  • Svatého Patrika můžete ale oslavit i mnohem klidněji, vydejte se na mši do kostela, přece jenom je to křesťanský svátek, který oslavuje svatého Patrika.

Jak se vyznáte v českých státních svátcích?

Kdy je Den české státnosti?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel