Trh s úvěry na bydlení zamrznul. Oživení je však na obzoru

22.03.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Banky a stavební spořitelny v průběhu února poskytly úvěry za 14,5 mld. Kč. Oproti loňskému roku klesla produkce úvěrů na bydlení o 32 procent. Znatelný pokles je viditelný jak v oblasti stavebního spoření, tak hypoték. Jaké jsou důvody a jak dlouho bude trvat toto ochlazení?

Hypoteční produkce klesla o třetinu

V únoru bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 4 961 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční pokles o 33,4 %. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů rovněž meziročně klesl a činí 10,881 mld. Kč (y/y -31,8 %). Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,193 mil. Kč (y/y + 50 000 Kč).

Měsíční objemy poskytnutých hypoték, úrokové sazby 2019

„Aktuální pokles hypoteční produkce není ničím překvapivým. Na trhu se projevuje jednak zhoršená dostupnost úvěrů v důsledku podzimního doporučení ČNB v oblasti posuzování příjmů žadatelů o hypotéku. Část letošní poptávky byla také odčerpána loni na podzim, kdy si lidé chtěli vyřídit úvěr ještě za starých podmínek. A samozřejmě nezanedbatelnou roli hraje také cenová nedostupnost nemovitostí ke koupi,“ vyjmenovává hlavní příčiny aktuálního poklesu hypoteční produkce Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti úvěrů na bydlení.

Kdy přijde oživení?

Po velmi úspěšných letech 2016 – 2018 se trh s úvěry na bydlení vrací k dlouhodobému normálu. Účastníci trhu – banky, klienti i zprostředkovatelé se s novými pravidly „sžívají“. Důvody pro zásadní zamrznutí trhu zatím nejsou. Ekonomika stále velmi dobře funguje a oživení přijde i na trh s úvěry na bydlení.

Velmi dobrým impulzem pro znovunastartování poptávky může představovat aktuální pokles úrokových sazeb, přičemž prostor pro další snižování sazeb ještě banky nevyčerpaly. Možná si šetří munici na pravidelné jarní akce.

Vývoj úrokových sazeb hypoték 2019

Hypoteční sazby opět začínají 2kou

Nabídkové sazby hypoték klesají již 2 měsíce v řadě. Primárním impulzem, který otevřel prostor pro pokles hypotečních sazeb, byl výrazný pokles sazeb na mezibankovním trhu, ke kterému došlo v závěru loňského roku. Bankám tím zlevnily peníze na vstupu a postupně začaly snižovat i sazby hypoték. Indexy GOFI 70 i 80 se během ledna a února vrátily zpět k 3 procentům, reálně však bonitní klienti mohou získat hypotéku se sazbou okolo 2,60 %. Průměrná realizační sazba (v grafu zeleně) podle dnes zveřejněných dat portálu hypoindex.cz klesla v únoru o 1 setinu procentního bodu na 2,99 %. Realizační sazby v následujících měsících budou následovat pokles nabídkových sazeb.

Stavební spořitelny jsou rovněž v útlumu

Stavební spořitelny v únoru sjednaly 49 927 ks (y/y + 18,1 %) nových smluv. Celková cílová částka sjednaných smluv činila 18,9 mld. Kč (y/y + 26,6 %). Spořitelny zároveň v únoru sjednaly 4 130 ks (y/y - 23,4 %) nových úvěrů. Celkový objem úvěrů meziročně klesl o 34,6 % na 3,554 mld. Kč. Průměrná výše úvěru meziročně klesla o 147 000 Kč na 860 553 Kč.

Měsíční objem úvěrů na bydlení. úrokové sazby 2019

Na výsledcích spořitelen se rovněž projevuje regulace ČNB z konce loňského roku. Ta totiž míří na zajištěné úvěry a z poklesu průměrné půjčené částky je zřejmé, že produkce úvěrů klesla právě u těchto typů úvěrů. Další indicií je také větší meziroční pokles produkce u stavebních spořitelen s vyšším podílem zajištěných úvěrů a menším propadem u WSS, která poskytuje především nezajištěné úvěry.

ČNB a její stanovisko k účelně vynaloženým nákladům

Ze střednědobého pohledu velký otazník nyní představuje to, jak banky zareagují na stanovisko ČNB ohledně výpočtu poplatku za předčasné splacení hypotéky. Vzhledem k tomu, že je toto stanovisko staví do nevýhodné pozice z pohledu úrokové nákladovosti, existuje riziko, že se tento fakt promítne do určité (ne)ochoty snižovat úrokové sazby nebo je rozhoupe k zásadnějším změnám, jejichž dopad zatím nelze odhadovat.

 

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, stavebky.cz


Čtěte také:

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ