Diety na internetu: celebrity a (ne)výhody diet

29.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Už o Vánocích to začíná a s oteplením se stupňuje touha zhubnout, dobře vypadat. Mnozí k úkolu přistoupí rozumně, zařadí si do života víc pohybu a jsou k sobě trochu přísnější v jídelníčku. Další si hledají ulehčení – existuje přece nějaká moderní, nebo stará, ale dobře fungující dieta, která nás kil zbaví, ne? Tak to ale zpravidla nefunguje.

Odborníci se shodují na tom, že pohyb a racionální, zdravá a pestrá strava by měla zdravému jedinci stačit k tomu, aby se dostal do optimální váhové kategorie. Pokud budeme sedět, popíjet nějaký „zázračný“ koktejl na hubnutí, případně zařadíme hladovění, většinou to skončí neslavně. Nezhubneme, budeme zklamaní, že jsme to nedokázali, tělo bude zcela vyčerpané. To v lepším případě. V tom horším může dojít k poruchám imunity nebo hormonálního systému a onemocníme. Internet je plný návodů, jak zhubnout. Většina z nich ale přináší profit nikoli těm, co podle těchto návodů postupují, ale jejich autorům.

Vývar z kohoutku je generacemi vyzkoušená dieta...

Kohoutková voda

Zdroj: Shutterstock

Detoxikované celebrity

Pokud sledujete, kdy vám je různými poradci navrhován optimální čas k detoxikaci, zjistíte, že je to vlastně po celý rok. Po Vánocích, před Velikonocemi, do plavek, po prázdninách, proti podzimnímu nachlazení, a nakonec i během zimních plískanic. Nutriční lékaři tvrdí, že je to naprosto zbytečné. Lidské tělo má své postupy, které jsou samozřejmě za léta vývoje člověka daleko dokonalejší než tyto návody. Vždycky totiž něco postrádají, třeba dodávka kvalitních bílkovin. Ale jak se ubránit, když nám je doporučují celosvětově známá jména, která tvrdí, že díky nim se opět cítí na dvacet a taky tak vypadají? Ovšem jak vlastně vypadají, to taky nedokáže nikdo odpřisáhnout, protože na Beyoncé nebo Heidi Klum nejspíš při nakupování v hypermarketu nenarazíte.

Podle rad těchto celebrit ale mnohdy dochází v těle k odbourávání vlastních bílkovin, a to už může být nebezpečné. Ale protože zakázané ovoce chutná nejvíc a netrpíme finanční nouzí, můžeme si nějaký podobný koktejl namíchat a nechat působit. Když jsme zdraví a nebudeme se těchto návodů držet dlouho, nic výjimečného se nestane.

Daleko lepší ale je tyto peníze dát do koupě kvalitní a zdravé stravy, která po nějaké době udělá možná větší divy než propagované mixy, o kterých si povídáte s kolegyněmi v zaměstnání.


Čtěte také:

Jak moc je zdraví nebezpečný život on-line?

Sportem k trvalé invaliditě, či ke zdraví?

7 rad, jak zvládnout hubnutí


Cesta do pekla

Už jsme zmínili, že radikální přístup k hubnutí nám může ublížit. Lékařka Poradny pro poruchy metabolismu Fakultní nemocnice Brno Miroslava Navrátilová tvrdí, že velké riziko se skrývá v řadě biochemických a metabolických změn v těle, které mohou nastat při nejrůznějších dietách ve snaze zhubnout. Tato cesta do pekla je přitom provázena báječným pocit, protože hlad pomalu mizí, až není cítit vůbec.

Lidský organismus je totiž za léta svého vývoje připraven na hladovění a dokáže se mu přizpůsobit. V pravěku totiž neměli plné stoly každý den. Pokud se chytlo nějaké zvíře, byla potrava na nějakou dobu, ale pak nastala třeba i na týdny doba (skoro)půstu. A tak při drastických dietách vlastně žádné významnější tělesné problémy necítíme. To ale neznamená, že se v těle nic neděje. Organismus postupně spotřebovává jako zdroj energie své vlastní bílkoviny. Jenže každá z nich má podle doktorky Navrátilové svou funkci a nemáme je čím nahradit. Začínáme konzumovat sami sebe. Navíc nám klesá imunita, takže jsme náchylní onemocnět. Virová infekce, kterou bychom standardně lehce zvládli, přejde například v zápal plic.

Podle statistik drží ve vyspělých zemích redukční dietu stále nebo v určitých periodách až polovina žen. Jsou z rodin s dobrým finančním zázemím a vyšším, většinou vysokoškolským vzděláním. Tam se o stravě a hubnutí mluví a nastavují se pravidla „Jak zdravě jíst“. Podle doktorky Navrátilové to je ale posedlost dietami.

 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel