Vienna Insurance Group zveřejnila předběžné výsledky za rok 2018

22.03.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Na tiskové konferenci byly zveřejněny předběžné výsledky Vienna Insurance Group za rok 2018. 

Na tiskové konferenci skupiny VIG 21. března byly generální ředitelkou VIG zveřejněny předběžné výsledky skupiny za minulý rok, včetně předpovědí pro další roky.

"Předběžné výsledky za rok 2018 výrazně překonávají naše prognózy ve všech důležitých ukazatelích. vidím v tom znovu jasné potvrzení našeho cíle, být stabilním a spolehlivým pratnerem." Prof. Elisabeth Stadler, generální ředitelka VIG.

Jaké jsou tedy předběžné výsledky VIG za rok 2018? (Definitivní informace o hospodářském roce 2018 budou zveřejněny v rámci Výroční zprávy koncernu dne 17. dubna na webové stránce VIG.)

Celkové předepsané pojistné roste o 3 %

Objem pojistného vzrostl přesně o 2,9 % na 9 657,3 mil EUR. Český trh byl v minulém roce mimořádně úspěšný, vykázal 5% nárůst. Mimořádný růst zaznamenaly i trhy v Pobaltí, Bulharsku a Maďarsku. Země střední a východní Evropy se na hospodaření VIG podílely zhruba 56 %.

Asi 63 % pojistného připadá na neživotní pojištění, včetně zdravotního, a 37 % na životní pojištění. Neživotní pojištění tak jasně dominuje předeším v regionu střední a východní Evropy. Velký potenciál je v oblasti zdravotního pojištění.

Zisk před zdaněním rostl zhruba o 10 %

Zisk v celé Vienna Insurance Group vzrostl za minulý rok na 485,4 mil. EUR, výrazný podíl měly na růst zisku trhy v Pobaltí, Bulharsku, České republice a Maďarsku.

Došlo také ke zlepšení ukazatele combined ratio, který byl snížen o 0,7 procentních bodů, na hodnotu 96 procenta. Ukazatel solventnosti dosáhl ke konci minulého roku 239 %.

Finanční výsledek se zlepšil na 1 037,5 mil EUR, což je nárůst o 12,2 %. Kapitálové investice představovaly 37,6 mld EUR.

Náklady na pojistné údálosti pak v roce 2018 po odečtení podílu na zajištění tvořily 6,9 mld. EUR.

Zvýšení dividendy o 11 %

Na základě dobrých hospodářských výsledků navrhne představenstvo za hospodářský rok 2018 výrazné zvýšení dividendy oproti předešlému roku, kdy bylo vyplaceno 90 centů na akcii. Za minulý rok by tak mělo být vyplaceno 1 EUR na akcii, což představuje 4,9% dividendový výnos.

Předpovědi pro další období

Díky realizaci strategického programu "Agenda 2020" a také pokračujícím pozitivním ekonomickým předpovědím pro země střední a východní Evropy jsou odhady do dalších let pozitivní. Strategický program "Agenda 2020" byl zahájen v roce 2017 a jeho cílem je optimalizovat obchodní model skupiny a také přijmout opatření k zajištění trvalé udržitelnosti.

"Námi předložená pozitivní průběžná bilance je velmi uspokojivá. To mě opravňuje očekávat, že pomocí Agendy 2020 splníme naše cíle dokonce dříve, proto jsme zvýšili naše prognózy pro rok 2020," prohlásila Prof. Stadler.

V rámci strategického rozvoje je pozornost věnována například rozvoji asistenčních služeb (Global Assistance), rozvoji v segmentu zdravotního pojištění a posílení internacionalizace a pokračující projekty v oblasti digitalizace.

Autor článku

Tisková zpráva  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ