Jak správně sepsat a podat petici

28.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chcete u příslušného orgánu prosadit nějaký požadavek, ale nevíte, jak na to? Něco může řešit stížnost, větší váhu má ovšem petice. Jak ji sepsat a kde ji podat?

Petici může vytvořit jakýkoliv občan daného státu nebo i cizinec. V poslední době jsou na facebooku zakládány petice maminkami, které protestují proti rozhodnutí vlády o rodičovském příspěvku, anebo ochránci zvířat, kteří za týrání požadují vyšší tresty. Mnoho lidí ale přitom stále neví, jaký má mít petice vlastně význam a že mezi papírovou a elektronickou je jeden zásadní rozdíl.

K čemu slouží petice?

Mnoho lidí si petici plete se stížností. Rozdíl tkví v tom, že při písemné stížnosti poukazujete na skutečnost, která se vám buď nelíbí anebo vám rovnou přijde nespravedlivá. Můžete žádat i nápravu. Nejčastěji si navíc stěžujete pouze sami za sebe.

V petici pak rovnou něco požadujete a k vašemu názoru se kloní všichni, co dokument podepsali. Právě kvůli tomu, že nejednáte pouze sami za sebe, má petice mnohem větší váhu než obyčejná stížnost. Petiční právo je projednáváno v zákoně č. 85/1990 Sb.

Kdo může vytvořit a podat petici?

Petici může založit jednotlivec, ale i skupina lidí. Pokud nejsou všichni plnoletí, je nutné, aby si z petičního výboru vybrali osobu starší 18 let, která je bude zastupovat při jednání s příslušnými orgány. Založit dokument a sbírat podpisy ale může i nevládní organizace.

Co musí obsahovat petice – jak správně sepsat, počet podpisů

Zdroj: Shutterstock

Co musí petice obsahovat?

Vzory petice si lze stáhnout anebo rovnou vytvořit na internetu, a to např. na petice24.com. V hlavičce byl měl být uveden název a právní definice. Tou má být odkaz na zmíněný zákon. Dále musí obsahovat požadavek nebo návrh, o jehož projednání žádá petiční výbor, a identifikační údaje členů výboru, čili jméno, příjmení, bydliště a podpisy. Neměl by chybět ani název a sídlo úřadu, po kterém požadujete projednání žádosti. Tam také později dokument doručíte.

Pokud by petici vytvořila nevládní organizace, musí obsahovat název a sídlo společnosti, IČO a identifikační údaje osoby, která je v rámci petice oprávněna jednat.

Výzva, kterou požadujete, nesmí nijak zasahovat do nezávislosti soudu anebo jakýmkoliv způsobem omezovat lidská práva, porušovat zákony anebo podněcovat k násilí a nenávisti.

Součástí dokumentu by mělo být i poděkování za projednání. Tím nejdůležitějším je dostatečně dlouhý podpisový arch, který musí mít kolonky na jméno a příjmení, bydliště a podpis osob. Arch může být vystaven na veřejně přístupném místě. Shromažďováním podpisů lze pověřit i členy výboru, nesmějí být však mladší 16 let. Do podpisu však občany nesmí nijak nutit.

Kolik musí mít petice podpisů?

Běžná petice nemá stanovený přesný počet podpisů, po kterém by návrh musel být projednán. Čím více, tím lépe. Jakmile dokument odevzdáte na úřad, bude mít 30 dní na to, aby váš návrh posoudil a odpověděl vám.

Jasný počet podpisů ale musíte mít, pokud např. požadujete něco po obci nebo po jejím zastupitelstvu. Taková petice už musí mít podpisy od minimálně 0,5 % občanů anebo osob, které na území obce vlastní nemovitost. Obec návrh projedná a odpoví nejpozději do 60 dnů. Pokud by mělo jít o působnost zastupitelstva, tak do 90 dnů.

Jakou váhu má elektronická petice?

Lidé ji volí především pro její dostupnost. Snadno ji lze rozposlat na emaily nebo po sociálních sítích, kde do ní ostatní zadají své údaje. Bohužel ale nemá takovou váhu jako papírová, pokud nejsou podepisující osoby vlastníky elektronického podpisu. Příslušný orgán tedy takový dokument není povinen projednat a ani se k němu vyjádřit.

Možností je však petici vytisknout a dodat několik „normálních“ podpisů. Pak už se projednat musí. Jinak je v podstatě elektronická verze pouze jakýmsi tipem úřadu anebo vyjádřením názoru občanů. I to však může splnit svůj účel anebo na něco poukázat.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: Spotřebitel