Komentář: Zvýšená rodičovská pro děti mladší 4 let a nebo taky ne?

27.03.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zvýšení rodičovského příspěvku místo oslavných reakcí vyvolalo spíše nenávistné komentáře na vládu, jednotlivé stran, ministryně i premiéra. Mohou za to závistiví rodiče? Nebo se jedná o jednu z vládních chyb?

V minulém týdnu se rozhořela bitva o vyšší rodičovský příspěvek. Dětská hřiště i skupiny na sociálních sítích zaplavily petice a z úst nejednoho rodiče ujela na nejednoho zástupce vlády taková slova, která by malé děti rozhodně neměly slyšet. A to všechno kvůli návrhu koaliční rady značně osekat nárok na zvvýšený rodičovský příspěvek, na který dosáhnou jen ti rodiče, kterým se narodí dítě v roce 2020. Jaký bude osud rodičovské? A opravdu udělala vláda chybu?

„Tady, méďo, hned vedle Peroutkova článku byla ukryta vládou prosazovaná varianta zvýšení rodičovského příspěvku pro nově narozené děti"

Zvýšení rodičovského příspěvku

Zdroj: Shutterstock

Tip: Podívejte se na to, jak šel čas se zvýšením rodičovského příspěvku

Vždy bude někdo bit

Každé jednorázové zvýšení dávky vládou vždy přinese nespokojené občany, kterým to "uteče o pár dní". S tím musí počítat každý občan. Nicméně tak výrazný kotrmelec vládního návrhu nečekal nikdo...

Snad pouze cynikové, kteří se již těšili na "já vám to říkal".

Aby se ze dvou variant prosadila třetí, která vyřadí obě skupiny, kterých se týkaly původní varianty, je totiž opravdu zvláštní vývoj situace. A tak vyhrála ta z variant, která ještě před měsícem byla dementovaná ministryní financí, což je dost silné kafé i na otrlého českého voliče.

Kdyby ovšem vláda dopředu deklarovala (měla na to téměř jeden rok), že se bude jednat o navýšení pouze pro nově narozené děti, tak to bude nespravedlivé, ale alespoň plánované a předvídatelné.

Víme, že mnoho lidí by s početím dítěte počkalo, ale vládní odklad, sliby a "vyjednaný kompromis" jsou zkrátka faulem na rodiče a jejich děti. 

Jak asi má rodina plánovat své finance, když stát nahodile nahazuje změny, které výrazně ovlivní chod domácnosti?

ANO a ČSSD: co večer schválíme, ráno odvoláme

Nově prosazená varianta rodičovského příspěvku změnila plány nejedné rodině, a z rodinného rozpočtu tak vypadlo přibližně 16 tisíc plen, či 3 200 piv (dle rodinných preferencí).

Nicméně po velmi bouřlivých reakcích veřejnosti vládní zástupci začínali couvat. A ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) již na druhý den uvedla, že bude peníze na rodičovské příspěvky hledat.

Rodičům nezbývá než doufat, aby se jí hra na schovávanou s penězi podařilo vyhrát. Třeba jí v tom pomůže ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která má s hledáním peněz již bohaté zkušenosti.

Dvě děti na pískovišti a rozdíl 80 tisíc korun

Při nejnovější variantě se může lehce stát, že rodič, který nastoupí na rodičovskou později, bude mít rodičovský příspěvek ve variantě 220 tisíc korun, ale rodič, který ani neměl nárok na mateřskou, bude mít vyšší variantu rodičovské.

Například žena, jež bude pobírat mateřskou a dítě se jí narodí 31. prosince 2019, bude mít nárok na 220 tisíc korun. Zatímco rodič, kterému se narodí dítě 1. ledna 2020 a hned nastoupí na rodičovskou dovolenou, bude mít nárok na 300 tisíc korun. Navíc termín začátku čerpání rodinného příspěvku se může lišit o několik týdnů, ale rodiče dítěte narozeného v roce 2019 budou pobírat o více než třetinu méně.

I takové paradoxy zřejmě nabízí vláda ANO a ČSSD.

O peníze jde vždy až v první řadě

Hlavním důvodem, proč prošla "nová varianta" rodičovské, jsou peníze. Státní rozpočet není nafukovací a koaliční rada se raději přiklonila k nejštědřejší variantě přidání starobního důchodu (o 900 Kč měsíčně). Státní kasu přijde zvýšení důchodů na 7,5 miliardy Kč (každý rok, zdůrazněme), což je přibližně rozdíl mezi schválenou a nejštědřejší variantou prosazovanou ministryní Janou Maláčovou.

Varianty rodičovského příspěvku Dopad na státní rozpočet v roce 2020
Rodičovský příspěvek pro 4leté a mladší děti 11,2 miliardy korun
Rodičovský příspěvek pro rodiče aktivně pobírající rodičovský příspěvek 8,6 miliardy korun
Rodičovský příspěvek pro narozené 1. ledna 2020 a později 3,5 miliardy korun

Řekněme si to na rovinu, rodiče na rodičovské nejsou tak velkou skupinou jako starobní důchodci a jejich voličský potenciál je menší (0,3 milionu vs. 2,4 milionu voličů). Navíc rodiče nejsou vděční za každé přidání a více se domáhají svých práv, což vládní představitelé podcenili.

Zmiňme, že odklad první "Krčálovy varianty" ušetřil jen v roce 2019 (již s tím plánoval rozpočet) státní kase asi 3,5 miliardy korun. Tyto peníze byly využity jinak (pravděpodobně na jízdné pro důchodce a školáky). Mimochodem slevy na jízdné pro studenty a důchodce vyjdou měsíčně na přibližně půl miliardy korun (ročně cca 5,8 miliardy korun).

Ministryně Maláčová tvrdí, že v resortu zkrátka nejsou peníze na růst rodičovské, ale copak si této skutečnosti nebyla vědoma již v roce 2018, kdy se růst plánoval? Vládní strany si ovšem začínají uvědomovat svůj přešlap a pomalu couvají.

Zřejmě si neuvědomily, že v přírodě asi nenajdeme nebezpečnější tvora, než je rozzlobená matka. A může se jednat o sloní matku nebo dámu druhu Homo sapiens. A vláda udělala chybu, že se postavila mezi práva rodičů a jejich malých potomků.

Jaká bude budoucnost rodičovského příspěvku?

Veskrze jsou tři varianty zvýšení rodičovského příspěvku, které se zdají jako pravděpodobné:

  • Projde varianta schválená na koaliční radě pro nově narozené děti.
  • Projde varianta pro rodiče aktivně pobírající rodičovský příspěvek podporována opozicí.
  • Zvýšení rodičovského příspěvku na rok 2020 se nepodaří schválit, což nejspíše bude stát hlavu některého z ministrů (ministryň) a pojede se dál.

Jako nejpravděpodobnější varianta se jeví ta, při které by na zvýšený rodičovský příspěvek měli nárok ti rodiče, kteří aktivně pobírají rodičovský příspěvek k 1. lednu 2020.

Dle premiéra Babiše má být o zvýšení rodičovského příspěvku jasno do konce května.

Nebo může být schváleno něco úplně jiného, jak jsme se již přesvědčili.

Systematické řešení na obzoru?

Nejlepší věc na tomto vládním kotrmelci je nakonec to, že se otevřela debata o systémovém řešení růstu rodičovské. Rodičovský příspěvek by mohl být valorizován podobně jako důchody v určitých intervalech (pravděpodobně ročních) a mohl by být navázán na růst průměrné mzdy. Jedná se o spravedlivé řešení, které by i ministerstvu práce a sociálních věcí rozvázalo ruce.

 

 

Smutný úděl českých matek

Přes cynické poznámky lidí na "věčně si stěžující matky" (většinou od maminek se staršími dětmi) se musí většina společnosti postavit ne za to, aby si určitá skupina vydupávala finanční prostředky, ale za to, aby v našem státě platilo dané slovo. A to i bez toho, aby matky a otcové, vedle péče o děti, domácnost a chození do práce, museli ještě vládě šlapat za krk peticemi, protože vládní koalice nedokáže dodržet své sliby.

Rozhodně se nejedná o první obrat vládních představitelů, podobné zvraty se dějí i na jiných ministerstvech a právě o tom bude další komentář.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY