Našli jste ztraceného psa? Deset minut počkejte, pak to ohlaste

15.06.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na procházce se k vám přidal neznámý pes, který postrádá majitele? Neignorujte ho, možná potřebuje vaši pomoc. Je-li přátelský, odveďte ho na nejbližší veterinární kliniku nebo policejní stanici. Pokud je vzteklý nebo vám nedovolí se přiblížit, raději kontaktujte úřady. Pokus o jakýkoli fyzický kontakt by pes v tomto případě mohl brát jako útok.

Vyčkejte pár minut na místě

Dříve, než podniknete jakékoli kroky, vyčkejte na místě, kde jste psa nalezli. Je možné, že jen běžel napřed a jeho majitel se brzy objeví. Psi navíc často pořádají průzkumy na vlastní pěst, je tedy pravděpodobné, že je zvíře jen na výzvědách. Pokud se však do deseti minut majitel neobjeví, můžete psa považovat za ztraceného.

Navažte přátelství a hledejte indicie

Pokud pes působí přátelsky, zkuste se k němu pomalu přiblížit. Neutíká před vámi? Nevrčí? Máte napůl vyhráno. Nechte se očuchat a následně zvíře opatrně pohlaďte. Bude vás považovat za přítele a spolupráce s ním bude o poznání lehčí. Pokud dává najevo, že se mu fyzický kontakt nelíbí, stáhněte se a raději zavolejte městskou policii nebo na obecní úřad. Další pokusy o kontakt zavrhněte, zvíře by to z vaší strany mohlo brát jako útok.

Pokud pes nejeví žádné známky nepřátelství, zkontrolujte mu obojek. Právě na něj majitelé z podobných důvodů umisťují svůj kontakt. Žádné číslo ani adresu jste nenašli? Ještě není nic ztraceno.

Co dělat, když najdete ztraceného psa?

Zdroj: Shutterstock

Pomůže číslo mikročipu

Pokud je pes ochotný vás následovat, odveďte ho na nejbližší veterinární kliniku nebo stanici městské policie. Veterináři i městští strážníci jsou totiž vybaveni speciální čtečkou, která rozpozná, zda je vámi nalezený pes čipovaný či nikoli. Čipována by měla být naprostá většina psů v ČR až na výjimky, neboť od roku 2020 se na očkování proti vzteklině u psa bez mikročipu nahlíží jako na neplatné.

Poté, co vám veterinář sdělí číslo čipu, jej následně nahlásíte operátorům Národního registru majitelů zvířat na telefonním čísle 602 611 053. Operátor obratem kontaktuje majitele ztraceného zvířete.

Nebojte se na linku volat i v pozdních hodinách. Přesně pro tyto případy je přístupná 24 hodin denně, a to včetně víkendů a svátků.

Nález oznamte

Pokud zvíře očipované není a nemá ani psí tetování, oznamte nález na úřadě příslušné obce. Pokud si psa rozhodnete ponechat do doby, než se jeho majitel najde, předejdete tím případným nedorozuměním. Oznámení nálezu zvířete je navíc vaší povinností.

Později, až se majitel objeví, budete mít nárok na proplacení sumy, kterou jste do péče o mazlíčka investovali. Pozor však na zbytečné výdaje. Luxusní salón pro psy většina majitelů za základní potřebu zřejmě považovat nebude.

Pokud se naopak rozhodnete, že psa ve svém opatrovnictví mít nechcete, opět kontaktuje městskou policii či obecní úřad. Obec má ze zákona povinnost se o nalezenou věc (tedy i zvíře) postarat. Strážníci zvíře na místě převezmou a předají do příslušného útulku. V případě, že se obec o zvíře odmítne postarat, kontaktuje Policii České republiky a sdělte jí, co se stalo. Myslete na to, že volně pobíhající pes může představovat nebezpečí pro lidi i řidiče.

Neodvážejte psa z místa nálezu

Pokud jste se rozhodli psovi pomoc, fajn. Ale pokud nežijete poblíž místa nálezu, neodvážejte ho desítky kilometrů daleko. Pokud žijete na druhé straně republiky, volte raději dočasné umístění do útulku. Majiteli mohl pes utéct ze zahrady, která je pár desítek metrů vzdálená od místa nalezení, několikasetkilometrovou cestu chtít absolvovat nebude.

Špinavý pes nemusí být opuštěný pes

V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že pes, který je špinavý a pohublý, nemusí být nutně bez domova. Neignorujte ho jen kvůli jeho momentálnímu vzhledu. Pokud se zaběhl před několika dny, spaní venku na zemi se na něm logicky podepsalo. O to víc, pokud absolvoval několikadenní pobyt v chladném či dokonce mrazivém počasí. Dříve, než uděláte mylný závěr a psa raději obejdete, si položte otázku: chtěli byste, aby stejným způsobem někdo ignoroval i vašeho ztraceného mazlíčka?

 

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 40 krát

Články ze sekce: Spotřebitel