Co dělat, když najdete něčí zbrojní průkaz anebo rovnou zbraň?

16.04.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Našli jste venku něčí zbrojní průkaz a chystáte se jej na vlastní pěst vrátit majiteli? Nedělejte to! Poradíme vám, jak v případě nálezu postupovat.

To, jak se zachovat v případě nálezu zbrojního průkazu, zbraně, munice, střeliva anebo rovnou výbušniny, upravuje § 68 Zákona o střelných zbraních a střelivu č. 119/2002 Sb.

Kdo může v ČR držet zbraň?

Zbraň (zejména tu střelnou) může až na výjimky držet pouze osoba, která má platný zbrojní průkaz. K jeho získání je potřeba splnit hned několik podmínek, kterými je dodržení minimální věkové hranice (18 až 21 let, výjimečně 15 až 16 let), místo pobytu na území ČR, ale také zdravotní způsobilost, způsobilost k právním úkonům a trestní bezúhonnost.

Dále musí žadatel o zbrojní průkaz úspěšně složit zkoušku odborné způsobilosti, která se skládá z písemného testu a praktické části. V praktické části půjde především o ověření, zdali umí žadatel manipulovat se zbraní.

Co dělat, když najdu zbrojní pas, zbraň, náboje, výbušninu

Zdroj: Shutterstock

Na které zbraně nemusíte mít zbrojní průkaz?

Rozlišujeme hned 4 kategorie zbraní. Na zbraně, které spadají do kategorie A, B a C potřebujete mít vždy zbrojní průkaz. Nemusíte jej ale mít na zbraně v kategorii D, mezi které patří hlavně historické zbraně, které byly vyrobeny do konce roku 1890, zbraně typu flobertka, plynové a paintballové zbraně na vzduchovou kartuš apod. Zbrojní průkaz dále nepotřebujete na luky, kuše a tzv. chladné zbraně, mezi kterými můžeme najít nože, dýky, sekery, mačety a další.

Co dělat, když najdete zbrojní průkaz?

Pokud kdekoliv najdete zbrojní průkaz, neponechávejte si ho, nesnažte se najít majitele prostřednictvím sociálních sítí, nevkládejte fotografie průkazu na internet ani jej majiteli nezasílejte poštou. Snadno může dojít ke zneužití osobních údajů.

Místo toho nalezený zbrojní průkaz odevzdejte policii anebo orgánu místní samosprávy, kterým je myšlen obecní anebo městský úřad, který průkaz poté předá PČR a vám vydá potvrzení o tom, že jste doklad předali. Povinnost odevzdání máte i v případě, kdy naleznete:

  • průkaz zbraně,
  • evropský zbrojní pas,
  • zbrojní licenci,
  • zbrojní průvodní list a povolení pro trvalý vývoz, dovoz a transit zbraní nebo střeliva,
  • průkaz zkušebního komisaře.

Co dělat, když najdete zbraň nebo střelivo?

Nález musíte nahlásit, pokud kdekoliv najdete:

  • zbraň kategorie A, B, C i D,
  • střelivo do zbraní kategorie A, B nebo C,
  • vojenskou munici, což mohou být bomby, rakety, miny apod.,
  • výbušniny.

Při nálezu střelné zbraně, jejích součástí, zakázaného doplňku, nábojů, munice anebo výbušniny budete postupovat trošku jinak než u nálezu zbrojních dokumentů. V žádném případě zbraň nebo střelivo nikam neodnášejte, s věcmi nijak nemanipulujte a ideálně na ně ani nesahejte, a to ani pokud jste vy sami vlastníky zbrojního průkazu. Na místo přivolejte policii. Opět obdržíte potvrzení o předání a nálezu.

 

Co dělá policie s nalezenou zbraní?

Přivolaná policie je povinna zbraň nebo munici zabezpečit a uschovat na dobu 6 měsíců, během kterých se může přihlásit majitel. Pokud se o své věci nepřihlásí, zbraň nebo střelivo propadne do vlastnictví státu. Uschovány nejsou nevybuchlé munice a výbušniny, ty se automaticky stávají majetkem státu. Ten je povinen je deaktivovat nebo zlikvidovat.

Jestliže jsou nalezené výbušniny, munice nebo střelivo jakýmkoliv způsobem nebezpečné pro lidské zdraví anebo můžou rovnou ohrozit na životě, policie musí zajistit jejich neprodlenou likvidaci.


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 64 krát

Články ze sekce: Spotřebitel