Kolik v létě ušetří studenti a důchodci na cestování?

24.04.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jste student nebo důchodce a plánujete v létě hodně cestovat po republice nebo i po zahraničí? V tom případě pro vás máme dobrou zprávou. Cestování pro vás bude letos v létě rekordně levné.

Letošní léto studenti a senioři výrazně ušetří na cestování vlakem nebo autobusem po České republice. Může za to 75% sleva na jízdné, která byla schválena již v loňském roce. Rekordně nízké pak budou i jízdenky do zahraničí, například do Vídně, Vysokých Tater, Košic či Bratislavy. Prozradila to tisková zpráva společnosti RegioJet. Sleva bude platit v průběhu letních (i dalších) prázdnin.

Pro koho bude cestování nejvýhodnější?

Ve srovnání s loňským létem klesly díky státem nařízeným slevám ceny jízdenek pro mládež, studenty do 26 let nebo seniory nad 65 let až v řádu stovek korun. Letní cestování bude o dost výhodnější pro rodiny s dětmi. Nejvíce však ušetří senioři na výletech s vnoučaty. Pokud totiž vycestují dva důchodci společně s dvěma dětmi, sleva se bude vázat na všechny. Při cestě z Prahy do Vídně dohromady zaplatí 525 Kč. Jestliže si koupí i zpáteční jízdenku, cesta tam a zpět je vyjde na 1050 Kč.

RegioJet zastává názor, že nízké ceny můžou být impulzem k rozvoji domácího cestovního roku. Dále společnost ještě dodává, že by levné cestování mohlo občany motivovat k tomu, aby osobní automobil vyměnili za vlak, a alespoň trošku tak odlehčili již dost vytíženým silničním komunikacím.

Slevy na jízdenky od RegioJet pro studenty a důchodce

Zdroj: Shutterstock

Kolik ušetříte na cestě vlakem do zahraničí?

Při výletech do zahraničí například z Prahy do Vídně mohou s vlaky RegioJet cestovat studenti či senioři za 146 Kč v jednom směru ve třídě low-cost; za 173 Kč pak ve třídě Standard; z Prahy do Bratislavy za 142 Kč ve třídě Low-cost, resp. 161 Kč ve třídě Standard nebo z Prahy do Vysokých Tater (Poprad-Tatry) od 132 Kč ve třídě Low-cost, resp. 180 Kč ve třídě Standard.

Tak levné cestování do zahraničních turistických destinací, jako je například Vídeň, nikdy v historii nebylo. Ze slev pro seniory a studenty se navíc ještě počítá skupinová sleva pro skupinu tří a více cestujících ve výši 10 % a ještě více ušetří také držitelé Kreditové jízdenky, jejíž vystavení je prostřednictvím registrace přes internet zdarma. Při platbě Kreditovou jízdenkou se účtuje nižší cena.

 

Kolik bude stát dálková doprava po České republice?

V České republice se sleva týká jak vlakových, tak i autobusových spojů RegioJet. Z Prahy do Brna ceny jízdenek pro studenty a seniory nad 65 let začínají na 24 Kč, z Prahy do Olomouce na 27 Kč a například z Prahy do Českých Budějovic na 32 Kč.

Předprodej jízdenek od RegioJet

Jízdenky na letní spoje do většiny destinací jsou již v prodeji – a to jak přes internetové stránky RegioJet, tak na prodejních místech. Součástí jízdenky je vždy rezervace místa, internet zdarma a další služby podle zvolené cestovní třídy nebo spoje.

Srovnání cen jízdenek RegioJet do zahraničí

Trasa

Cena pro jednotlivého cestujícího studenta či seniora nad 65 let

Cena pro rodinu s dvěma dětmi (2x dospělý, 2x mládežník do 18 let)

Cena pro seniory s vnoučaty (2x senior nad 65 let, 2 x mládežník do 18 let)

Praha – Vídeň (vlakový spoj RegioJet)

146 Kč

909 Kč

525 Kč

Praha – Bratislava (vlakový spoj RegioJet)

 142 Kč

920 Kč

512 Kč

Praha – Košice (vlak)

od 153 Kč

od 777 Kč

od 550 Kč

Praha – Olomouc (vlak)

od 27 Kč

od 245 Kč

od 97 Kč

Praha – Poprad-Tatry (vlak)

od 132 Kč

od 739 Kč

od 474 Kč

Praha – Žilina (vlak)

od 74 Kč

od 563 Kč

od 265 Kč

Praha – Brno (vlak)

od 24 Kč

od 221 Kč

od 86 Kč

Praha – Český Krumlov (autobus)

od 47 Kč

od 422 Kč

od 188 Kč

Praha – Písek (autobus)

od 32 Kč

od 322 Kč

od 128 Kč

Praha – České Budějovice (autobus)

od 37 Kč

od 372 Kč

od 148 Kč

Zdroj: tisková zpráva RegioJet


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel