Kupujete léky na internetu?

24.04.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Možná se vám to zdá výhodné, a tak nakupujete léky z internetu. Dokonce se tam dají sehnat i ty na recept. Má to ale jednu chybu. Můžete si tam taky pořídit nelegální padělky léků, které mohou ohrozit vaše zdraví.

Je to poměrně jednoduché: podle zákona se nesmí léky na recept prodávat na internetu. Objednat si tam můžete jen doplňky stravy, které by neměly nikomu ublížit. I to je samozřejmě velmi relativní. Každý jsme jiný, trpíme různými nemocemi a nenarodili jsme se ve stejném roce.

Jak se z léku stane jed

Když už se tedy vydáme cestou dobrodružství a zkusíme si objednat nějakou pilulku z internetu, měli bychom počítat s důsledky. S koupí a užíváním nelegálních nebo padělaných léků je totiž spojena řada nebezpečí. Nejprve je dobré si uvědomit, že každá léčivá látka by měla pomáhat při léčbě konkrétního zdravotního problému. Má tedy své určení.

Dalším faktorem je dávkování. Z léku, který totiž nebereme ve správných dávkách, se velmi lehce může stát jed.

Pak jsou zde vedlejší účinky a samozřejmě omezení závislá na zdravotní stavu pacienta. Ten navíc může brát ještě další léky. Připočítejme to, že léky, které mohou mít opravdu závažné vedlejší účinky při nesprávném dávkování nebo v nevhodné interakci předepisuje lékař a vydává lékárník. S ani jedním z nich se na webu nesetkáte. Zato reklamy na nejeden zázračný prostředek jsou tam fůry.

Když uvěříte a objednáte si jej, dostane například tabletky, které mohou být padělkem nebo nelegálním přípravkem. Mohou nám poškodit zdraví, protože ve většině případů neobsahují avizovanou účinnou látku. Nebo ji mohou obsahovat, ale v jiném než deklarovaném množství. Navíc se podle odborníků produkují v naprosto nevyhovujících podmínkách, takže obsahují i další nedeklarované látky – třeba zbytky ředidel nebo průmyslové barvy.

Kupovat léky na internetu?

(foto: Pixabay)

 

Anonymní léky nikdy neberte

Obchodníci, kteří prodávají padělky nebo nelegální léky nejsou zdejší, pocházejí z různých koutů zeměkoule. Když dojde k ohrožení zdraví s nějakými důsledky, je skutečně těžké dopátrat se někoho, kdo by nesl za koupené léky zodpovědnost, případně se podílel na nějaké soudní nebo mimosoudní satisfakci

Ale nemusíme chodit zase tak daleko, pokud se chceme dostat k nějakému léku. Projděte se nejrůznější fóra, třeba ta, která jsou věnována čerstvým matkám. Zjistíte, že „sousedská výpomoc“ ve formě léků je běžná. A to jak v nabídce, tak i v poptávce. „Holky, sháním léky na bolest hlavy, už to nemůžu vydržet. Znáte nějaké hodně účinné a nezbyly někomu? Ráda koupím.“ „Došel mi Neurol a doktor už mi ho nechce napsat, nemáte některá!“ „Kvůli Petrušce nespím celé noci, jak to řešíte?“ „Sháním antibiotika na angínu. Starší datum nevadí.“

Druhá strana nabízí. „Mňamka na migrénu, parádní účinek. Cena dohodou.“

Jste zoufalí a nabídka je lákavá. Pak vám domů přijde několik tabletek, které nejsou ani v originálním balení, natož aby měly návod k použití. Vezmete si je? Pokud ano, měli byste se skutečně hluboce zamyslet a možná i vyhledat odbornou pomoc. Hazardujete totiž se zdravím a možná i se životem.

Nabízené léky do dlaně odmítejte, a pokud vám tabletky zbydou, vraťte je do lékárny a rozhodně je nenabízejte na internetu nebo nedávejte darem kamarádům. A pozor – prodávat léky na webu je navíc trestné – za nedovolené zacházení s léčivými přípravky je pokuta v milionech korun.

Co platí?

Zásilkový či internetový výdej lékárenského sortimentu může zajišťovat pouze schválená „kamenná“ lékárna (seznam www.sukl.cz). Ta by měla mít na svých stránkách logo prokazující, že se jedná o schválenou lékárnu. Zásilkový výdej se týká pouze léků u nás registrovaných, jejich výdej není vázán na lékařský předpis.


Také si přečtěte: Co je dobré vědět o ereceptu

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel