Menu Zavřít

Dobrá zpráva pro spotřebitele: cena zemního plynu na burzách klesá

7. 5. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Mírná zima a rostoucí konkurence dodavatelů na evropském trhu. To jsou hlavní důvody, proč cena zemního plynu na evropských burzách v posledních měsících klesá. To je dobrá zpráva i pro české domácnosti a firemní zákazníky. Na rozdíl od elektřiny, benzinu či nafty není ke zvyšování cen plynu žádný racionální důvod.

Vývoj ceny zemního plynu uvádí například pražská energetická burza PXE, která provozuje plynovou burzu spolu s rakouskou CEGH. Roční kontrakt 2020 po většinu loňského roku rostl až na 24 eur za megawatthodinu na počátku října. Od té doby již sedm měsíců cena klesá, nyní se pohybuje na úrovni 20,3 eura za MWh (cca 520 korun). Ještě výraznější je pokles v případě kontaktu na čtvrtý kvartál letošního roku, kde cena od začátku října 2018 spadla z 27,1 na 20,4 eura za MWh.

Poradenská firma Timera Energy ve své nedávné analýze uvádí hned několik příčin cenového poklesu. Hlavním z nich je přebytek zásob na evropském trhu. Rusové v březnu dodali do zemí EU rekordní množství plynu, přičemž plynovody Nord Stream a Jamal byly vytíženy na plnou kapacitu a plynovod Bratrství vedoucí přes území Ukrajiny a Slovenska se k plnému využití přiblížil.

BRAND24

Změnili jste kvůli ceně dodavatele plynu ci elektřiny?

Stejně tak vládne dosud nevídaný ruch v evropských přístavech, které mohou přijímat tankery se zkapalněným zemním plynem (LNG). V březnu dosáhl dovoz zkapalněného plynu ze Spojených států zatím rekordní úrovně 1,4 miliardy metrů krychlových. “Do konce roku 2020 navýšíme exportní kapacitu z 50 miliard na 112 miliard kubíků ročně - to znamená více než dvojnásobení kapacity během příštích 18 měsíců,” uvedl při nedávné návštěvě Bruselu náměstek amerického ministra energetiky Steven Winberg. Pro srovnání: Rusko loni dodalo do zemí Evropské unie celkem 174 miliard kubíků plynu.

Do třetice lze zmínit nízké vyčerpání podzemních zásobníků plynu. Díky mírné zimě zůstaly dle údajů Timera Energy zaplněny ze zhruba 40 procent. Výhodný poměr mezi cenou plynu a elektřiny nyní motivuje energetické společnosti k omezování výroby z uhlí a vyššímu využívání plynových elektráren. Spotřeba plynu tedy roste, ale díky vysokým dovozům z Ruska, USA i dalších zemí je zatím plně pokryta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).