Poslanci schválili vyšší rodičovskou. Jak se na ni připravit?

06.11.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Od 1. ledna 2020 se mohou rodiče, kteří aktivně pobírají rodičovský příspěvek, těšit na rodičovský příspěvek zvýšený o 80 tisíc korun. Co udělat pro to, abyste z něj vytěžili maximum?

Vládní koalice se "opět" shodla na tom, že růst rodičovského příspěvku bude od 1. ledna 2020 pro aktivně pobírající rodiče. Zvýšení je plánováno o 80 000 Kč, z 220 000 Kč na 300 000 Kč. Nicméně na celou částku zvýšeného rodičovského příspěvku dosáhnou jen někteří z nich.

Od příštího roku si polepší rodiče i prarodiče v důchodu

Růst rodičovské, co udělat nyní?

Zdroj: Shutterstock

Koho se týká zvýšení rodičovského příspěvku?

Jestliže začnete pobírat rodičovský příspěvek až od 1. ledna 2020, tak již s ním pravděpodobně můžete počítat. Na zvýšený rodičovský příspěvek budou mít nárok také ti, co jej budou 1. ledna 2020 pobírat, ovšem ti mohou pobírat celých 80 tisíc korun nebo jen část. Bude záležet na několika okolnostech:

  • kolik již vyčerpali z rodičovského příspěvku,
  • doba, po kterou ještě mohou rodičovský příspěvek čerpat,
  • předešlý příjem, který pobírali před nástupem na rodičovskou dovolenou.

Čím máte mladší dítě, vyšší předchozí příjem, menší vyčerpaná částka, tím máte větší šanci na dočerpání celého zvýšeného rodičovského příspěvku. Pokud vaše dítě oslaví 4. narozeniny před 1. lednem 2020 nebo jste již rodičovský příspěvek vyčerpali, tak budete mít smůlu.

Tip: 7 případů, kdy rodiče dosáhnou na zvýšený rodičovský příspěvek

Víte, kdy vám končí rodičovská?

První informace, kterou byste měli vědět (nebo si ji zjistit) je ta, kdy vám končí rodičovská. Pokud je to před lednem 2020, tak si ji můžete prodloužit, abyste dosáhli na zvýšený příspěvek.

Jak se rodičovská prodlouží?

Rodičovská se prodlouží automaticky a bude vám automaticky prodloužena na základě vašeho aktuálního rodičovského příspěvku. Příklad - měsíční rodičovský příspěvek v hodnotě 10 000 Kč = 8 měsíců čerpání navíc. Prodloužení je samozřejmě omezeno 4 lety dítěte.

Kolik již máte vyčerpáno z rodičovského příspěvku?

Dále si zjistěte to, kolik jste již vyčerpali z rodičovského příspěvku. Můžete se podívat do historie vašeho účtu nebo zajít, zavolat či napsat na Úřad práce, kde vám tuto informaci poskytnou.

Na základě toho, kolik jste vyčerpali, si můžete nastavit novou výši měsíčního příspěvku tak, abyste rodičovský příspěvek pobírali v lednu 2020 i v dalších měsících a vyčerpali jste tak částku, o kterou bude rodičovský příspěvek zvýšený. Minimální měsíční rodičovský příspěvek je 50 Kč, takže i když jste si rodičovský příspěvek téměř vybrali, tak nezoufejte. Nicméně jednejte rychle

Tip: Jak prodloužit čerpání rodičovského příspěvku?

Jak si snížit rodičovský příspěvek?

Snížit rodičovský příspěvek musíte na základě žádosti o změně rodičovského příspěvku, kterou můžete podat 1x za 3 měsíce. Žádost posíláte na Úřad práce.

Tip: Jak zažádat o zvýšení rodičovského příspěvku?

Z 50 Kč na 42 270 Kč

Jakmile se bude blížit leden, tak si zažádejte na Úřadě práce o navýšení měsíčního rodičovského příspěvku (od ledna, samozřejmě). A jestliže má vaše ratolest narozeniny na jaře 2020 nebo pokud chcete nastoupit do práce, co nejdříve, tak zvolte maximální výši měsíčního rodičovského příspěvku tak, abyste z navýšení vyčerpali, co nejvíce (popřípadě ho vyčerpali co nejrychleji).

Částka, kterou můžete maximálně vyčerpat záleží na vašem příjmu, který jste měli před rodičovskou dovolenou (respektive mateřskou). Jestliže jste neměli nárok na mateřskou a byli jste nezaměstnaní, či váš příjem byl příliš nízký, tak budete od 1. ledna pobírat pravděpodobně maximálně 10 000 Kč.

Pokud váš příjem byl vysoký, tak můžete čerpat maximální měsíční příspěvek 40 080 Kč. Od roku 2020 pak až 42 270 Kč.

Tip: Vypočítejte si, kolik můžete maximálně čerpat v naší kalkulačce

Nic ještě není jisté

Na závěr ještě upozorníme, že vládní návrh ale musí ještě podepsat prezident. Všechny informace v tomto článku jsou založené na informacích zveřejněných Ministerstvem práce a sociálních věcí. Navíc se chystá žaloba u ústavního soudu, protože rodinám, které již vybrali rodičovský příspěvek a mají dítě do 4 let se novela zdá diskriminační.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 31 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY