Jakou platební kartu si vzít na dovolenou

11.08.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jaké peníze si s sebou berete na dovolenou? Vyměňujete už v české směnárně? Nebo si vybíráte na místě z bankomatu a po cestě platíte kartou?

Výběr peněz z místního bankomatu je jedna z nejsnadnějších cest k místní měně. A platba kartou na dovolené v zahraničí je snad ještě snadnější. Je to často levnější než směna peněz v hotovosti ve směnárně nebo na přepážce v bance. 

Mezi v současné době světově nejrozšířenější platební karty patří MasterCard a Visa. Pojďme se podívat na to, která z nich je na cestování a na používání v zahraničí nejvhodnější.

MasterCard nebo Visa?

MasterCard i Visa nabízí několik variant platebních karet. Kromě klasické MasterCard tak můžete vlastnit i Maestro, místo klasické Visa vám banky často nabídnou Visa Electron. Tyto "light" verze platebních karet fungují uplně stejně jako obyčejná MasterCard nebo Visa. Jediný rozdíl je často v tom, že bývají akceptovány u menšího množství obchodníků. Hlavně některé oblasti v zahraničí s tím můžou mít problém. Pokud si tedy chcete být jistí, že vaše karta bude akceptovaná vždy a všude, vemte si s sebou MasterCard nebo Visa.

Pro exotické a daleké cesty je vhodné zvážit, zda si nevzít s sebou obě karty, tedy MasterCard i Visa, přičemž alespoň jedna z těchto karet by měla být embosovaná. V dnešní době české banky vydávají ve většině embosované karty. Jejich výhodou je fakt, že s nimi můžete platit i offline. K tomu existují tzv. žehličky, které pořizují fyzický obtisk karty. Obchodník pak může transakci dokončit až později, až bude online. Embosované karty jsou tak rozhodně nutností do míst, kde mají problémy s elektřinou nebo s internetovým připojením.

Různé části světa jsou také vhodnější a levnější pro různé platební karty. Například USA je tradičnější spíš pro Visa kartu, kdežto v Evropě je víc rozšířená MasterCard. Celosvětově má MasterCard o něco více prodejců, kteří ji akceptují, ale rozdíly jsou opravdu malé a jako běžný turista to nejspíš ani nepoznáte.

Pokud jde o používání karty, tak Visa patří k oblíbenějším, realizuje se s ní asi dvakrát více transakcí.

Pokud jde o poplatky, které obchodník platí za provedení transakce, tak ty se taky liší, pohybují se zhruba kolem 1,5 % až 2,5 %, přičemž v průměru jsou poplatky Visa o pár setin až desetin menší. Každopádně v posledních letech díky regulatorní činnosti EU dochází k postupnému snižování těchto poplatků na evropském vnitřním trhu. Na druhou stranu poplatky mají tendenci růst na trhu americkém.

Úplně minimální rozdíly pak jsou v rychlosti transakcí, rychleji to zvládá MasterCard, což je dáno nejspíš tím, že Visa obsluhuje více transakcí. A ještě menší rozdíly jsou v použitých směnných kurzech, při hromadném srovnání ve světe, vyšel MasterCard výhodněji zhruba v 70 % případů, ale tyto rozdíly jsou opravdu v řádu haléřů.

MasterCard vs. Visa - kterou používat v zahraničí

(foto: Shutterstock)

 

Výběr z bankomatu v zahraničí

Je nutno říct, že obě společnosti, tedy MasterCard a Visa jsou pouze poskytovatelé platebního styku. Vystavují plastové karty s bezpečnostními prvky a zprostředkovávají zúčtování při výběru a při platbě kartou. Konkrétní podmínky používání karty vám nastavuje banka, u které máte účet, ke kterému máte vystavenou kartu. Cenu za výběr z bankomatu v zahraničí vám tak nastavuje vaše banka a ne MasterCard nebo Visa.

Je nutné upozornit, že některé banky si za vyzvednutí peněz z bankomatu v zahraničí účtují poměrně vysoké částky


Pozor na DCC. Zkratka vznikla z Dynamic Currency Conversion a použití tohoto výběru často zní jako výhoda, bankomat vám totiž nabídne výběr v místní měně za cenu ve vaší měně. Bankomat vám dá vybrat, jestli chcete vědět automatický přepočet na české koruny, neboli kolik vám bude z vašeho účtu strženo. Bankomat vám vlastně řekne, jaký je váš směnný kurz.

Tváří se to jako informace, ale bohužel vás to bude stát peníze, protože kurzy nastavené v bankomatech v rámci DCC jsou vždy, opravdu vždy, méně výhodné než ty, které vám automaticky přepočte vaše banka.

Pokud si tedy budete vybírat, tak DCC odmítejte. V takovém případě sice nevíte, kolik se vám přesně odečte z účtu, směnný kurz zjistíte až ve výpisu od své banky, ale zase to vyjde výhodněji. Rozdíl může klidně dělat i několik stokorun.


Jak najít bankomat v zahraničí

Výběr místní měny z bankomatu v zahraničí je často nejlevnější způsob získání hotovosti. Směnárny vám nabídnou méně výhodný kurz a navíc musíte zaplatit i poplatky. A musíte mít s sebou hotovost nějaké světové měny, například eura nebo amerického dolaru. 

Problémem pro výběr hotovosti v zahraničí může ale často být fakt, že nedokážete bankomat najít. Spolehlivě ho najdete v pobočkách bank, ale nejjednodušší je si vždycky najít nejbližší bankomat například v aplikaci nebo na internetu.

V mobilní aplikaci můžete hledat buďto v aplikaci Visa Travel Tools nebo MasterCard Nearby. Tam stačí sdílet údaje o poloze a aplikace vám hned odhalí, kde je nejbližší bankomat, který bere vaši platební kartu. Je ale nutno říct, že aplikace nemají úplně nejlepší hodnocení uživatelů a podle recenzí nejsou příliš spolehlivé. Spolehlivější je tak lokace bankomatů přes webové stránky Visa nebo MasterCard.

Informace si můžete najít i na stránkách MasterCard i Visa: 



Jak zablokovat platební kartu

Poslední věcí, na kterou byste měli v zahraničí pamatovat, je samozřejmě bezpečnost. Hlídejte si doklady i peníze, stejně tak i platební karty.

Pokud už by se vám platební karta ztratila, tak nejbezpečnější je okamžitě ji zablokovat. Blokovat kartu často můžete v internetovém bankovnictví své banky. Případně můžete volat následující telefonní čísla pro okamžitou blokaci.

Jak zablokovat platební kartu v zahraničí

(zdroj: redakce)

Čtěte také: Jak nejlépe používat na dovolené platební kartu?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 25 krát

Články ze sekce: Spotřebitel