Kdo slízne smetanu za růst rodičovského příspěvku?

30.05.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zvýšený rodičovský příspěvek budou pobírat novorozenci i děti do čtyř let (rodič ovšem musí aktivně čerpat rodičovský příspěvek) od 1. ledna 2020. Kdo slízne smetanu a kdo si to slízne od voličů?

Vládní koalice se "opět" domluvila na zvýšení rodičovského příspěvku, nicméně rodiče stále přesně neví, koho se zvýšený "rodičák" bude týkat. Vláda již uvedla, jakým způsobem se bude přistupovat k nároku na zvýšený rodičovský příspěvek, ale opět se najdou rodiče, kteří jednoduše budou mít smůlu. Kdo tedy může za tento růst rodičovského příspěvku?

Debata o růstu rodičovského příspěvku je k pláči

Debata o rodičovském příspěvky je k pláči

Zdroj: Shutterstock

Komu tedy rodičovská poroste?

Rodičovská dovolená vzroste od 1. ledna 2020 o 80 tisíc korun. Nárok na zvýšenou částku budou mít ti rodiče, kteří aktivně pobírají rodičovský příspěvek. Vliv na to, kolik si rodiče, kteří mají dítě narozené před 1. lednem 2020, ukousnou z této částky, bude mít to, kolik mají vyčerpáno, kdy jejich dítěti budou 4 roky a také jejich příjem před nástupem na rodičovskou dovolenou.

Tip: Jak dostat ze zvýšeného rodičovského příspěvku maximum?

 

Návrh ČSSD, nápad ANO

Jana Maláčová (ČSSD) tento návrh vládě přednesla v pondělí 20. května, což premiér Andrej Babiš komentoval takto:

„Ve finále je návrh paní ministryně Maláčové identický jako původní návrh paní ministryně Schillerové. Škoda, že jsme se na tom nedohodli hned a ČSSD několikrát změnila stanovisko.“

Na jeho slova kontroval předseda ČSSD Jan Hamáček slovy:

„Je to věc, na kterou jsme si zvykli. Pan premiér potřebuje dojít k závěru, že to celé vymyslel a zařídil on. Pokud toto je cena za to, že pomůžeme maminkám, tak my jsme s tou cenou spokojeni."

Dodnes se přesně neví, kdo tedy stojí za růstem rodičovského příspěvku, ČSSD ovšem o růst usilovala již v minulosti a jedná se o jeden z jejich hlavních volebních slibů.


Čtěte také:

Jak šel čas se sliby o růstu rodičovského příspěvku?

Rodičovská dovolená ve světě a u nás: Češi jsou na tom dobře

Důchodci versus rodičovská: vláda a její couvání


Sektorová daň pro banky? NE!
Fond? ANO!

Nicméně k financování výdajů na rodičovský příspěvek se obě strany staví rozdílně. ČSSD by růst rodičovského příspěvků rádo financovalo ze sektorové daně pro banky, ovšem ANO je zásadně proti a raději by finance našlo mezi resorty. ANO by odvody dividend do zahraničí řešilo jinak, banky by založily Fond národního rozvoje, kde by posílaly část ze svých dividend. Tyto finance by následně šly na výstavbu mateřských školek, hřišť a dalších společensky prospěšných projektů.

„Zakladateli fondu by byly čtyři největší banky, my bychom ho propagovali a zvali do něj další investory,“ řekl Andrej Babiš od "zdanění" dividend.

Andrej opět našel peníze!

„Našli jsme 8,6 miliardy korun na zvýšení rodičovského příspěvku.“

Takto vítězoslavně na pondělní tiskové konferenci oznamoval Andrej Babiš to, že s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) opět našli finance na financování rodinné politiky. Růst rodičovského příspěvku přijde totiž státní kasu přibližně na 8,6 miliardy korun. Ovšem, kde hlavně ubíralo, jsme se zatím nedozvěděli.

Tip: Jak zažádat o rodičovský příspěvek?

Trestání pracovitých rodičů

Problém u každého zvýšování dávek je ten, že vždycky musíte břitvou oddělit ty, kteří budou pobírat vyšší dávku, a ty, kteří budou mít smůlu. Ovšem toto zvýšení tnulo do živého - pracujících rodičů.

Růst rodičovské dovolené se nedotkne těch rodičů, kteří ji urychleně vybrali a šli pracovat. Takoví rodiče, přestože mají dítě mladší 4 let, na zvýšenou rodičovskou nedosáhnou. 

Samozřejmě rodičovský příspěvek má nahradit příjmy, kdy rodič nemůže pracovat, ale v tomto případě se jedná o sankcionování těch rodičů, co do státního příspěvku odvádí daně místo toho, aby se starali o své dítě a byli doma.

Tip: 7 případů, kdo (ne)dostane rodičovský příspěvek

Kdo tedy slízne smetanu?

Přestože za zvýšení rodičovského příspěvku by vládní strany měly získat plusové body od voličů, tak svým jednáním ukázaly (nejen) rodičům, že hledí většinou na své volební preference, kdy raději více přidaly důchodcům, kteří mají větší volební potenciál, a následně hledaly peníze na financování rodičovské. 

Handrkováním o růstu rodičovského příspěvku se ovšem ukazuje, že vláda v rodinné politice (a nejen v ní) postrádá dlouhodobou vizi, strategii. Navíc jejich "nestrategie" narušuje plánování českých domácností, které mnohdy neví, co vláda udělá s dávkami pro rodiče, jakou novou daň zvýší (viz spotřební daně) nebo jaký tahák na voliče vymyslí před následujícími volbami.

Na závěr dodejme, že pokud by se rodiče neozvali a nechtěli, aby vláda dodržela své sliby, tak již sice nyní víme, jaký bude rodičovský příspěvek (pouze pro děti narozené od 1. ledna 2020), ale předešlé sliby by vláda bez mrknutí oka smetla ze stolu.

Slízne smetanu opozice, nebo občané prominou vládě kličkování u rodičovského příspěvku?

Vyhraje tedy argument, "na co si rodičové stěžují, když dostali přidáno" nebo "vláda jenom slibuje a nakonec cukne". To se nejspíše dozvíme u dalších voleb do poslanecké sněmovny, které nás pravděpodobně čekají za dva a půl roku.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY