Jak se počítá náhrada mzdy za dovolenou

26.08.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Spousta lidí si často myslí, že během dovolené jim přece chodí normální mzda. Co je to vlastně náhrada mzdy za dovolenou a jak se počítá?

Během čerpání dovolené nedostáváte na účet běžnou mzdu, ale je vám vyplácena tzv. náhrada mzdy za dovolenou. Pokud máte pevný pracovní úvazek s pravidelnou odměnou, tak na výplatní pásce v částce výplaty nepoznáte, jestli dostáváte svou mzdu nebo jen náhradu mzdy. Jsou ale situace, kdy díky tomu, že čerpáte dovolenou, dostanete více, než je vaše dohodnutá mzda. Anebo naopak i méně.

Jak se počítá náhrada mzdy za dovolenou

Náhrady mzdy za dovolenou se počítá dle odpracovaných a zaplacených hodin během předcházejícího kalendářního čtvrletí. Pokud si chcete spočítat vyši náhradny mzdy dle své pravidelně vyplácené mzdy, tak postupujete takto:

  • Nejdříve je nutné stanovit, kdy budete čerpat dovolenou. Pokud dovolenou čerpáte například teď v srpnu, tak náhradu mzdy počítáte z peněz vyplacených z období duben, květen, červen. 
  • Pokud v rozhodném období, tedy v předcházejícím čtvrtletí, zaměstnanec neodpracoval více než 21 dní, tak se místo skutečného výdělku použije ten očekávaný. To nastane například, pokud si vybíráte dovolenou v nové práci.
  • V dalším kroku spočítáte své výdělky za dané tři měsíce. U paušálně vyplácené mzdy je to jasné: hrubá mzda x 3. Pokud máte výdělek měsíc po měsíci rozdílný, jednotlivé výdělky sečtete.
  • Poté je nutné vydělit součet počtem odpracovaných hodin za tři měsíce, abyste získali průměrnou hodinovou mzdu. Počet odpracovaných hodin za dané měsíce zjistíte podle výplatní pásky.
  • Průměrnou hodinovou mzdu pak vynásobíte 8, pokud máte osmihodinovou pracovní dobu, a poté počtem dnů dovolené, čímž získáte výslednou náhradu mzdy.
  • Z náhrady mzdy za dovolenou pak klasicky musíte ještě odvést daně, sociální a zdravotní pojištění.
  • Výši náhrady mzdy za dovolenou si můžete spočítat v naší kalkulačce

Také si přečtěte: Co je dobré vědět o náhradě mzdy za dovolenou

Jak se počítá náhrada mzdy za dovolenou

(foto: Shutterstock)

 

Kdo na dovolené vydělá a kdo prodělá?

Výpočet náhrady mzdy za dovolenou je postaven na výdělku v minulém čtvrtletí. Na jeho výši se tak například projeví, pokud vám byla mezitím zvýšena mzda. Pokud vám tedy v dubnu zvýšili mzdu a v červnu si vybíráte dovolenou, tak náhrada mzdy se bude počítat z vaší nižší mzdy před přidáním.

Na náhradě mzdy ale můžete zase vydělat, pokud vám byly v minulém čtvrtletí vyplaceny nějaké odměny. Například jste dostali v březnu odměnu za dosažení čtvtletních cílů. Tato odměna vstupuje ve své celé výši do výpočtu náhrady mzdy a díky tomu vyděláte při vybrání dovolené v červnu.

Pokud vám byla v lednu vyplacena odměna za celý uplynulý rok, tak i tato vstupuje do výpočtu náhrady mzdy za dovolenou. Ale ne celou výší, jen poměrnou částí za měsíc.

Díky takto vyplaceným odměnám si tak teoreticky na dovolené vyděláte více, než kdybyste ty dva týdny chodili normálně pracovat.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DANĚ