8 věcí, které byste měli vědět o platbě kartou v zahraničí

10.08.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Platit kartou na dovolené v zahraničí je už běžná věc. V restauraci nebo v hotelu stačí vytáhnout kartu a hotovost není třeba řešit. Při placení menších položek je ale hotovost ještě často nutná.

V tradičních destinacích pro české turisty, jako je Chorvatsko, Slovensko či Řecko, se zcela bez hotovosti lidé většinou ještě neobejdou. Na koupi zmrzliny nebo občerstvení u stánku je v těchto zemích jistější použít hotovost. Vstřícnější k bezhotovostním platbám jsou skandinávské země. Tam mnohdy zaplatíte kartou i použití toalety.

Podíl českých turistů, kteří na své zahraniční dovolené platí převážně kartou, se v roce 2018 podle údajů Raiffeisenbank přiblížil 50 procentům. Těch, kteří nepoužijí na dovolené kartu vůbec, je naopak jen necelých deset procent.

Počet vydaných karet stále stoupá

Počet vydaných platebních karet v Česku v roce 2018 podle údajů Sdružení pro bankovní karty stoupl o půl milionu na 11,8 milionu kusů. V předminulém roce byla překonána hranice jedné miliardy transakcí platebními kartami u obchodníků, objem transakcí byl téměř 700 miliard Kč. Naprostá většina vydaných platebních karet v ČR podle Sdružení obsahuje bezkontaktní čip, takže pro držitele karet bývá bezkontaktní placení první volbou.

Platby kartou všude bez poplatků

Platby kartou by měly být všude v zahraničí bez poplatků. Poplatek si ale může účtovat obchodník, u kterého majitel karty platí.  Obchodník by o tom měl informovat zákazníka předem.

Exotickou dovolenou je lepší nahlásit bance dopředu

Před odletem do exotické destinace typu Asie, Jižní Amerika nebo Afrika by měl klient dát bance dopředu vědět, kam se chystá. Bankéř mu může dopředu poradit, zda bude jeho karta v místě fungovat. Když bankéř ví, že je klient v daný čas na daném místě, nebude platby kartou na místě vyhodnocovat jako neoprávněné a nebude majitele karty otravovat telefonáty.

Platební karta na dovolené

(foto: Shutterstock)

 

Multiměnový účet je bez poplatku za konverzi

„Ideální je víceměnový účet, který Raiffeisenbank nabízí jako jediná v ČR. Tento účet poskytuje možnost využívat až devatenáct různých měn v rámci jednoho účtu s jedním číslem. Navíc si stav svého cizoměnového účtu lze jednoduše zkontrolovat ve svém mobilním a internetovém bankovnictví,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.   

Na pustém ostrově je lepší spoléhat se na peníze v kapse

Obecně platí, že čím odlehlejší nebo méně civilizovaná destinace, tím je omezenější i placení bezhotovostně. Na exotických ostrovech tak představují jistotu peníze v peněžence. Nejde jen o drobné platby třeba na parkovišti, ale i o placení v obchodech nebo za služby.

Hotovost nikdo nevrátí, peníze z karty ano

Ukradenou či ztracenou platební kartu je možné ihned telefonicky zablokovat, a navíc zpětně reklamovat případné neoprávněné transakce. V případě ztráty nebo krádeže může klientovi banka kartu vydat znovu a zaslat do místa pobytu. Lze také využít službu Emergency cash pro vyzvednutí hotovosti. Při krádeži hotovosti jsou peníze většinou nenávratně ztracené.

Pro použití platební karty v zahraničí hovoří také finanční stránka věci. Za směnárenské služby se běžně platí dvě procenta z hodnoty nakupovaných či prodávaných bankovek, minimálně pak částka v řádu desetikorun.

Nastavení limitů a kontrola platnosti karty před odjezdem

Před odjezdem by si měl každý majitel karty nastavit denní limit, případně i týdenní limit pro platby kartou nebo výběry. Když pak kartu někdo ukradne, dostane se jen k části peněz na účtu.  Je vhodné si také zkontrolovat platnost karty. Spoléhat se na prošlou kartu může pokazit celou dovolenou.

Výběry z bankomatů? Zvolte kurz banky

Poplatek za výběr z bankomatů se běžně pohybuje kolem 80 až 100 Kč, plus půl procenta z vybírané částky. Před cestou je dobré si vždy zjistit, jaké podmínky konkrétní banka nabízí. Při hledání bankomatů v cizině je možné využít online mapy, mobilní aplikace nebo navigace.

Záleží také na směnném kurzu, podle kterého bude banka převádět platbu na koruny. Vždy je lepší využít kurz banky než obchodníka.

Například služba dynamic currency conversion (DCC), se kterou je možné se u některých bankomatů setkat, se většinou vůbec nevyplatí. Kurzy bývají často horší. Při konverzi měny se tak výběr může velmi prodražit.

Některé banky umožňují vybírat peníze v zahraničí zcela zdarma. Bez poplatků vybírají například majitelé vybraných účtů od Raiffeisenbank a výběr z bankomatů v zahraničí je v ceně i u některých účtů pro podnikatele.

Také si přečtěte: Jak platit na dovolené a nepřijít o peníze?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: Spotřebitel