Co patří do povinné výbavy u motorky?

12.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Motorka podobně jako automobil musí splňovat určitou povinnou výbavu, bez které by neměla vyrážet na silnice. Co mezi ni patří?

Povinnou výbavu motocyklu určuje vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 341/2014, o schvalování technické způsobilost a technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Povinná výbava motorky je pak oproti automobilu podstatně menší.

Povinná výbava motocyklu v ČR

Povinná výbava u motocyklu obsahuje pouze dvě věci:

  • reflexní vestu,
  • lékárničku.

Do konce roku 2010 museli majitelé motorek ještě navíc vozit i náhradní žárovky a spolu s tím i nástroje potřebné k jejich výměně. Od roku 2011 vznikla povinnost vozit reflexní vestu. Do 1. října 2018 byly ještě povinné náhradní pojistky, a to vždy jedna od každého typu. Bez pojistek se nově obejdou i řidiči automobilů.

Dále je doporučován, ale není povinný, sprej na řetěz a tzv. defekt sprej, který slouží k provizorní opravě pneumatiky. Vhodné je s sebou mít i sadu na opravu prasklého lanka a formulář záznam o dopravní nehodě.

Povinná výbava mopedu se pak od motorky liší pouze tím, že není nutné s sebou vozit lékárničku.

Povinná výbava motocyklu v ČR – obsah motolékárničky

Zdroj: Shutterstock

Co musí obsahovat lékárnička u motorky?

V lékárničce na motorku nesmí chybět:

  • izotermická fólie,
  • gumové rukavice,
  • nůžky,
  • zabalený sterilní obvaz,
  • rychloobvaz na rány,
  • náplast na uchycení obvazů.

Od října minulého roku navíc nemusíte hlídat expiraci. Lékárničky se kvůli prošlému datu spotřeby nebudou muset měnit. Novou tedy budete muset pořídit jen tehdy, pokud se poruší obal na některém z komponentů, anebo když některou věc z lékárničky použijete.

Jaká hrozí pokuta za nedodržení povinné výbavy? Pokud nebude mít motocykl povinnou výbavu anebo silniční kontrola zjistí, že v ní cokoliv, co je v předpisech, chybí, může být řidiči udělena bloková pokuta až ve výši 2 000 Kč. Trestné body do karty řidič ale nedostane.

Je přilba na motocyklu povinná?

Ano, je. Tato povinnost je dána §6 zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. Stojí v něm, že řidič motocyklu musí mít za jízdy nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přilbu schváleného typu podle právního předpisu. Dále musí mít i evropskou homologaci. Mít za jízdy ochrannou helmu se pak nevztahuje jen na motocykly, ale i na mopedy a babety. Do povinnosti nespadají motokola.

Motorkář je dále povinen chránit si za jízdy zrak, a to např. brýlemi nebo štítem. Nesmí tím však dojít ke snížení bezpečnosti jízdy během sněžení nebo deště.

Ochrannou přilbu za jízdy nemusejí mít pouze pracovníci a členové Horské služby za předpokladu, že by jim ztížila nebo znemožnila komunikaci se zraněnou nebo ztracenou osobou.

Pokuta za jízdu bez přilby se v podobě příkazu na místě může vyšplhat až na 2 000 Kč. Ve správním řízení bude činit 1 500 – 2 500 Kč. K tomu také dostanete 3 trestní body.

Pravidla pro přepravu osob na motorce

Pokud na motocyklu přepravujete ještě další osobu, musí mít také ochrannou přilbu schváleného typu podle právního předpisu. Spolujezdec se na motorce musí dotýkat nohama stupaček. Boční sezení je za jízdy zakázáno stejně jako kouření. Dále není možné na motorce přepravovat osobu mladší 12 let bez ohledu na výšku a hmotnost.

Záchrannou přilbu nemusí mít spolujezdec Horské služby a dále ani zachraňovaná osoba, jestliže nasazení helmy neumožňuje její zdravotní stav.

Jak často musíte s motorkou na STK?

S říjnovou vyhláškou došlo také nově ke stanovení pravidelných technických kontrol pro motocykly. Na STK se bude jezdit každé 4 roky vyjma nových motorek, ty půjdou na první technickou kontrolu po šesti letech a dále po zmíněných čtyřech.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 34 krát

Články ze sekce: Spotřebitel