Jakou pracovní smlouvu si vyjednat na brigádě

19.06.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Léto je ideální čas pro letní přivýdělek. Ale jak se v tom orientovat, o jakou si říct pracovní smlouvu a jak se rozhodnout, až se vám potencionální zaměstnavatel zeptá, jestli DPP, nebo DPČ?

Prázdniny jsou pro mnohé studenty nejen příležitostí pro cestování a pro užívání volna, ale také pro přivýdělek. Spousta studentů se tak na letní měsíce uchyluje například do služeb cestovního ruchu, obsluhuje v restauracích a na turistických atrakcích, nebo se vydává do sadů a škube ovoce.

S jakou pracovní smlouvou se na brigádě potkáte nejčastěji a která vám vydělá nejvíce peněz?

 

Dohoda o provedení práce jako nejčastější možnost pro letní brigádu

Pro příležitostný letní přivýdělek vám zaměstnavatel nejčastěji asi nabídne DPP, neboli dohodu o provedení práce. Tato pracovní smlouva vám umožní pracovat pro jednoho zaměstnavatele až 300 hodin ročně, přičemž při výdělku do 10 000 Kč měsíčně neplatíte z příjmu sociální a jako student ani zdravotní pojištění, protože máte zdravotní pojištění placené státem.

Limit 300 odpracovaných hodin vám vydrží akorát na 7 a půl pracovního týdne, pokud budete mít pracovní dobu 40 hodin týdně. Vzhledem k tomu, že velká část brigád je spíše na částečný úvazek, tak na jednu DPP u jednoho zaměstnavatele můžete odpracovat jedno celé léto

Dohoda o pracovní činnosti jako dohoda do kanceláře

Druhou pracovní smlouvou o dohodě je tzv. DPČ, neboli dohoda o pracovní činnosti. Tato dohoda je vhodná pro pravidelnou práci například v kanceláři, kdy nepracujete na plný úvazek. U DPČ můžete odpracovat maximálně 20 hodin týdně, přičemž sociální a zdravotní vám zaměstnavatel nestrhává až do výše 3 000 Kč vydělaných za měsíc.

Tato dohoda je tak skvělá pro pravidelnou brigádu, kdy docházíte například do kanceláře jako výpomoc, nebo do obchodu jako prodavačka na částečný úvazek.

Menší nevýhodou DPČ je velmi malý limit pro platbu sociální a zdravotního pojištění. Pro výdělky do 10 000 korun měsíčně vám tak vždy vyjde výhodněji uzavřít DPP. 

Také si přečtěte: Kolik vám strhnou z DPP a DPČ, která smlouva se pro studenta více vyplatí

Budete z brigády platit daň?

Výplata z brigády je samozřejmě klasický příjem, takže z brigády budete platit 15% daň z příjmu. Výhodou ovšem je, že stejně jako každý jiný pracující máte nárok na základní daňovou slevu na poplatníka a jako student také na slevu na dani na studenta. Díky tomu si můžete daňovou povinnost snížit až na nulu a možná daň ani platit nebudete. K tomu je ovšem třeba podepsat u zaměstnavatele prohlášení (růžový papír na daně).

Pracující student a vratka na daních

I kdyby vám náhodou na brigádě nějaká ta daň z příjmu vyšla, tak díky tomu že pracujete pouze přes léto a během roku se věnujete škole, tak vám na konci roku může vzniknout nárok na daňovou vratku.

Co potřebujete pro to, aby vám stát vrátil peníze z daní?

  • Pracujete pouze několik měsíců v roce.
  • Je nutno doložit příjmy od všech zaměstnavatelů, kde je také specifikováno, jaké zálohy na daň z příjmu vám strhl z platu.
  • Bude nutné podat daňové přiznání za rok 2019.
  • Více o daňovém přiznání studenta

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ