Led se v létě příliš nedoporučuje

26.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jedete na dovolenou do zahraničí? Určitě se těšíte na místní gastronomické speciality a třeba také na místní víno nebo kořalku. Může nám být z neznámých nápojů špatně a co vlastně na dovolené pít a čemu se vyhnout?

Obecně bychom se měli k neznámým potravinám i nápojům chovat obezřetně, vyhýbat se ledu v nápojích a raději nepít nepřevařené tekutiny. No a mít také lékárničku po ruce.

Obyčejná voda

Bezesporu je během cestování nutné dodržovat pitný režim. A ten bychom měli upravit podle dopravního prostředku, kterým cestujeme. Do letadla si balík minerálek asi nevezmeme, ale přesto je dostatek tekutiny důležitý. Opřít bychom se měli o obyčejnou vodu a pít pravidelně.

Známá kratochvíle při delších letech je alkohol, jehož konzumaci někteří jedinci omlouvají obavami z létání. V této souvislosti mluví odborníci o skutečně omezeném množství, můžete si jistě dát například třetinku piva. Při dlouhých letech také může docházet k otoku nohou, což nedostatečný přísun pití může podpořit. Opatrnost se také odporučuje u kávy, opět byste měli její pití doprovodit stejným množstvím vody. Tu můžete střídat s minerální vodou.

Pro děti platí jiná pravidla a velmi pravděpodobně byste u nich s neslazeným nápojem neuspěli. Doporučují se ředěné ovocné šťávy.

 

Místní tekuté dobroty

Tak jsme konečně doletěli a dostali se do hotelu. Jdeme se poprvé najíst a napít. Tady číhají různá nebezpečí. To největší je asi v ledu, který domorodci vytvářejí z místní nepřevařené vody. A to může být průšvih. Je jasné, že led je osvěžující, ale pro ideální zavlažení těla je daleko lepší vlažná tekutina, například čaj. Z něj se totiž na rozdíl od ledu nenachladíme a neškrábe nás v krku.

Pokud jsme pozváni na místní nápoje, určitě nám hrozí menší riziko, pokud prošly varem, anebo jsou přinejmenším horké. U studených nápojů bychom měli být opatrní, a když už se rozhodneme pro konzumaci, tak mít skutečně po ruce například aktivní (dříve se říkalo živočišné) uhlí, které na sebe váže škodlivé látky, plyny, bakterie, hnilobné produkty, toxiny a chemické sloučeniny ze zažívacího ústrojí.

Když jsme v situaci, že je nám špatně od žaludku, neměli bychom podle expertů čekat, že to „nějak“ vydržíme. Potíže se můžou totiž zhoršit. Pokud už máme křeče v břiše a zvracíme, pomůžeme si aktivním uhlím, pokud to zvládneme, je dobré ho pokousat před polknutím. Jestliže k této situaci dojde v tropických krajinách, měli bych na to být připravení střevním prostředkem do tropů, který jsme předtím zakoupili v lékárně u nás. Když s námi cestují děti, vhodné léky doporučí lékárník nebo pediatr podle jejich věku.

Lékárnička

Co bychom tedy měli mít ve své cestovní lékárničce, abychom účinně zabojovali s nevolnostmi z jídla a pití? Podle lékařů cestovní medicíny by to mělo být střevní desinficiens na lékařský předpis, aktivní uhlí, speciální probiotika s kulturou vhodnou pro cestovatele. Při nevolnostech tohoto typu hrozí ztráta tekutin. Proto bychom s sebou měli mít přibalen iontový nápoj v sáčcích nebo rozpustných tabletách. S jejich pomocí se totiž opět můžeme velmi účinně zavodnit. Měli bychom myslet na to, jakou vodu pijeme, z vodovodu raději ne, spíše balenou nebo filtrovanou.

A čeho se vyvarovat? Cestovatelům bývá nejčastěji špatně z ledu, zmrzliny, vody, syrové nakrájené zeleniny a ovoce a zelenina, pokud si je nepřipravíme sami a nemáme jistotu, jakou vodou byly omyty a nakolik čisté ruce se jich dotýkaly. Může se to bohužel stát kdekoli, i v pětihvězdičkovém hotelu. A kde nám bývá špatně z jídla a pití nejčastěji? Například Afrika, indický subkontinent nebo jihovýchodní Asie.


Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel