Svítí vám kontrolka v autě? Víte, co znamená?

01.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na palubní desce začne svítit kontrolka a vy nevíte, co ten zvláštní symbol připomínající ponorku znamená? Podívejte se na přehled symbolů, které se vám mohou rozsvítit na palubní desce.

Pro někoho jsou kontrolky na palubní desce španělskou vesnicí, pro jiného jsou vesničkou střediskovou. Právě pro první skupinu je určen článek o významu jednotlivých kontrolek na palubní desce. Kontrolky na palubní desce auta fungují podobně jako semafor:

Ztrácíte se v kontrolkách na palubní desce auta?

Kontrolky na palubní desce auta

Zdroj: Shutterstock

Červené kontrolky - zastavte

Při rozsvícení červené kontrolky byste měli co nejdříve zastavit, protože červené kontrolky značí závažnou vadu na vašem automobilu.

Kontrolka mazání

Motorový olej kontrolka - nedostatek

Červená kontrolka Mazání značí, že nemáte dostatečný tlak oleje pro bezpečnou funkci vašeho motoru a měli byste, co nejrychleji zastavit, protože může hrozit jeho zadření. Dejte nohu z plynu a sešlápněte spojku a na volnoběh se snažte dostat na odstavnou plochu. Zde zastavte a zhasněte motor.

Následně chvíli počkejte a po chvíli změřte množství oleje. Jestliže hladina oleje bude dostatečná, tak bude nejspíše problém v olejovém čerpadlu, a vaše jízda tak skončila, můžete zavolat odtahovku.

Pokud máte oleje málo, tak ho dolejte. Najděte si nejbližší benzinku a hezky pěšky či stopem se do ní dopravte a kupte si zde olej, kterým nasytíte vašeho plechového miláčka. Po té nastarujte, a jestliže kontrolka po chvíli zhasne, tak můžete odjet. Jestli kontrolka bude svítit i nadále, tak doporučujeme zavolat odtahovku.

Kontrolka brzdy

Symbol značící problémy s brzdami

Tento symbol značí problémy s brzdami. Může se jednat o nedostatečnou hladinu brzdové kapaliny nebo (u vozů s elektronickými podpůrnými systémy brzd) problém v brzdovém systému.

S touto závadou se dá dojet domů na krátkou vzdálenost a s kontrolami hladiny brzdové kapaliny. Můžete rovněž brzdit motorem a při nejhorším i ruční brzdou.

Zkontrolujte si nicméně hladinu brzdové kapaliny, a pokud ji bude málo, tak na nejbližší benzinové pumpě ji doplňte. Pokud ani po dolití brzdové kapaliny kontrolka nezhasne, tak vyhledejte služby servisu.

Jestliže vám svítí ještě symbol ABS (protiblokovací systém), tak s takovým vozem nejezděte a volejte odtahovku.

Kontrolka zatažená parkovací brzda

Kontrolka - problémy s parkovací brzdou

Kontrolka vám ukazuje, že máte zataženou ruční brzdu, takže si zkontrolujte to, zdali máte ruční brzdu na nejnižší poloze. V praxi se již párkrát ukázalo, že s částečně zataženou brzdou se dá dojet poměrně daleko.

Pokud máte pedál parkovací brzdy či elektronickou parkovací brzdu, tak je odbrzděte stiskem pedálu či tlačítka parkovací brzda.

Jestliže se objeví pod kontrolkou klíč, tak budete mít problém s vaší elektronickou parkovací brzdou.

Nízká hladina brzdové kapaliny

Chladící kapalina - červený symbol

Tato kontrolka se rozsvítí, jestliže je motor automobilu přehřátý, či máte nedostatek brzdové kapaliny v systému.

S touto závadou se dá dojet na krátkou vzdálenost, jestliže motor nevaří a je v něm chladící kapalina.

Nicméně i tak zastavte a vypněte motor. Nechte ho na chvíli vychladnout (dejte si v klidu kafe) a potom zkontrolujte hladinu chladící kapaliny a stav motoru. V případě, že kapaliny máte dost, tak zkontrolujte pojistku ventilátoru chlazení. 

Pokud máte kapaliny nedostatek, tak ji doplňte. Dolévejte ji opatrně a pomalu, nebo počkejte až vám motor vychladne.  

Jestliže motor vaří nebo kontrolka svítí i při dostatku chladící kapaliny, tak vyhledejte služby nejbližšího servisu. Zde vám závadu zjistí a opraví nebo vám doplní chladící kapalinu (či také odvzdušní brzdy, jestliže se vám do brzdového systému nějaký vzduch dostal).


Čtěte také:

Jaká je cena dálničních známek v Evropě?

Jaká je pokuta za jízdu bez dálniční známky?


Dobíjení

Slabá baterie - kontrolka

Tato kontrolka se rozsvítí, když alternátor vašeho vozidla nevyrábí proud a spotřebiče běží jen na zásobu v akumulátoru.

S touto svítící kontrolkou můžete dojet, ale nejspíše vaše cesta nebude nijak daleká a zůstat stát uprostřed křižovatky není příjemný zážitek. Proto musíte uvážit, jaká cesta vás čeká. Pro jistotu vypněte všechny věci, které spotřebovávají elektřinu a nejsou potřeba (klimatizace, vyhřívané sedačky apod.). Jestliže se opravdu jedná o závadnou baterii, tak ji můžete vyměnit na čerpací stanici a tato baterie vás vyjde levněji než cena za odtahové služby.

Jestliže vám selhalo i chlazení motoru, tak auto odstavte a zavolejte odtahovku.

Přehřáté spojky převodovky DSG

Přehřátá spojka - symbol

Tento symbol značí přehřátí spojky převodovky DSG, což se vám může stát při delším opakovaném rozjíždění, jestliže máte automatickou dvouspojkovou převodovkou DSG. Lamely spojek se mohou tímto způsobem přehřát.

Jakmile se tato kontrolka rozsvítí, tak automobil zastavte a nechte lamely vychladnout a následně pokračujte v jízdě. 

Nezapnutý bezpečný pás

Kontrolka bezpečnostní pásy

Tato kontrolka svítí u novějších vozidel vždy, když cestující nemají zapnuté bezpečnostní pásy. Ve většině případů začne automobil nepříjemně pískat, takže doporučujeme bezpečnostní pásy zapínat.

Žluté, zelené a modré kontrolky

Na význam žlutých, zelených a modrých kontrolek se podívejte v našem dalším článku.

Přestože vám již moderní automobily přímo řeknou, co vašemu autu je, tak je důležité si uvědomit, jak tento problém vyřešit a neignorovat ho (přestože vám vaše "chytré auto" připadá hloupé a často mu svítí kontrolky jedna přes druhou úplně zbytečně).

Takže nyní zbývá zkontrolovat, jestli stěrače stírají, světla svítí a vyjet zaparkovat na české dálnice.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 32 krát

Články ze sekce: Spotřebitel