Jak se vám může prodražit dovolená bez pojištění?

01.07.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jedete letos na dovolenou do zahraničí a uvažujete, zdali se vám vyplatí sjednat cestovní pojištění? Víme, na kolik vás bez něj vyjde lékařská péče a i odtah auta.

Ceny cestovního pojištění začínají na několika korunách za den, vyšplhat se však můžou i na několik desítek Kč. Záleží na tom, co vše cestovní pojištění bude krýt, do jaké výše a zdali si k němu sjednáte i nějaké další druhy připojištění. Mezi nejčastější připojištění patří krytí odpovědnosti za škodu, rizika při sportu anebo samozřejmě úrazové pojištění. Přesnou sazbu si můžete vypočítat na naší kalkulačce cestovního pojištění.

Kryje cestovní pojištění ztrátu zavazadel?

Ano, v rámci cestovního pojištění si můžete připojistit i ztrátu, poškození nebo odcizení zavazadel. S řešením situace pomůže asistenční služba. Pokud jste navíc společně s kufry a taškami přišli i např. o doklady, pojišťovna vám pomůže vyřídit náhradní. Pokud cestovní pojištění sjednané nemáte a dojde ke ztrátě, odcizení anebo zničení zavazadel nebo dokladů, situaci řešíte sami.

„V případě ztráty, odcizení nebo znehodnocení cestovního pasu je nutno záležitost ohlásit místní policii a následně se dostavit na český zastupitelský úřad za účelem vystavení náhradního cestovního dokladu,“ radí na svých stránkách Ministerstvo zahraničních věcí.

Cestovní pojištění na dovolenou - ceny za ošetření v zahraničí

Zdroj: Shutterstock

Úraz nebo nemoc v zahraničí bez cestovního pojištění

Ještě před odjezdem bychom měli myslet na prevenci. „Je důležité vzít v úvahu svůj aktuální zdravotní stav či užívání léků. Doporučujeme se před cestou poradit se svým praktickým lékařem,“ poznamenává Simona Fischerová, členka představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR.

„Lidé by rozhodně neměli spoléhat na to, že se jim nic nestane. I při drobných obtížích je velkou výhodou mít uzavřeno cestovní pojištění pro léčebné výlohy. Nejenže tím lze předejít finančním nákladům, ale hlavně lze využít asistenčních služeb, které zajistí bezproblémové ošetření,“ vysvětluje Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Kolik stojí lékařské ošetření bez cestovního pojištění?

Zmíněné finanční náklady ostatně také nemusí být zrovna zanedbatelné. I běžné ambulantní ošetření v zahraničí stojí podle údajů ČSOB Pojišťovny několik tisíc. Hned na sousedním Slovensku vás návštěva doktora vyjde v průměru na 4 579 korun. Ještě více pak pochopitelně stojí lékařská pomoc v dalších oblíbených destinacích – třeba v Itálii stojí běžné ošetření i přes 6 500 korun a v Rakousku v průměru dokonce 8 854 korun. Úplně nejdražší je ale lékařská péče v Turecku. Kdo cestuje do této země bez pojištění, riskuje, že zaplatí přes 9 000 korun.

Co dělat při poruše nebo havárii automobilu v zahraničí?

Pokud jedete na dovolenou autem a dojde k poruše či dokonce nehodě přímo na silnici, musíte dbát zejména na zdraví sebe i ostatních. „Poté, co zastavíte u kraje cesty, máte povinnost vzít si reflexní vestu a za auto umístit výstražný trojúhelník, radí Petr Milata. „Teprve poté můžete začít žhavit telefon – pokud došlo ke zranění, je samozřejmě nejdůležitější zavolat záchrannou službu. Pokud došlo k vážnější nehodě, nezapomeňte přivolat policii, jinak se totiž můžete dostat do zbytečných potíží.“ Pokud máte sjednanou asistenční službu, můžete zavolat pojišťovně, která vám pomůže s dalším postupem.

Pojištění automobilu na cestu do zahraničí

Nejčastějšími poruchami jsou podle dat ČSOB Pojišťovny v zahraničí i u nás problémy s motorem, píchlou pneumatikou a startováním. Přitom právě třeba výměna kola se může v některých zemích pořádně prodražit. Zatímco na Slovensku vás bude stát „jen“ okolo 4 000 korun, v Rakousku vás to vyjde na 5 500 korun a v Německu dokonce i na 8 500 korun.

Asistenční služba může pomoci např. i s odtahem vozidla do autoservisu anebo rovnou domů. „Pokud auto mimo jízdu na dovolenou příliš nepoužíváte a máte jen povinné ručení, je možné si na cestu sjednat rozsáhlejší asistenční služby v rámci cestovního pojištění. Hlavně by si ale řidiči měli před jízdou pořádně zkontrolovat, co všechno mají v pojistce zahrnuté a do jaké výše plnění,“ říká Petr Milata.

Pokud například nemáte v pojištění zahrnuté zaplacení odtahu auta z cizí země, může to vaši peněženku přijít pěkně draho. Odtah auta například z Itálie či Francie může stát až okolo 70 000 korun.

 

Zdroj: Skupina ČSOB


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ