O zelenou elektřinu se má soutěžit. Zdraží aukce proud českým domácnostem?

04.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Elektrická energie na přelomu roku zdražila a další navýšení by mohly podle některých odborníků přinést aukce, v nichž by se soutěžilo o zelenou elektřinu. Novinku chystá ministerstvo průmyslu a obchodu. Názory expertů nejsou jednoznačné.

Domácnostem a firmám by znovu mohl podražit proud, varují někteří odborníci. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž chytá novinku ohledně podporování obnovitelných zdrojů. Nově by měla být čistá energie podpořena prostřednictvím aukcí. Podle některých reakcí by ale takové řešení mohlo vést k dalšímu nárůstu ceny elektřiny.

Podmínky aukcí se ladí

Vzorem by se mělo stát sousední Německo, kde už aukce probíhají. Jednotlivé firmy v nich soutěží o to, která dodá elektřinu s nejnižší veřejnou podporou. Ministerstvo ale zatím nemá jasno o tom, za jakých podmínek by aukce probíhaly nebo o jaký objem energie by se soutěžilo. Jde přitom o rozhodující parametry, protože budou zásadní pro to, aby motivovaly účast co největšího počtu zájemců a aby veřejná podpora byla stlačená co nejníže.  

„Nelze to zatím předvídat, protože bude záležet na konečné podobě Evropskou komisí schváleného Národního energeticko-klimatického plánu ČR a s tím související následní aktualizace Státní energetické koncepce,“ sdělil Milan Řepka, bývalý tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle Jiřího Gavora, analytika ze společnosti ENA, se aukcí na podporu zelené elektřiny u větších zdrojů nevyhneme. „Musíme respektovat legislativu EU. Podle mého názoru je to vhodnější typ podpory, než byl doposud v České republice aplikován,“ vysvětluje.

Platí každý z nás

Dnes jsou obnovitelné zdroje podporovány pomocí výkupních cen nebo zelených bonusů. O náklady se dělí stát a spotřebitelé. Každý odběratel elektřiny totiž v ceně za spotřebovaný proud platí i příspěvek na obnovitelné zdroje.

Ten je nyní 495 korun (bez DPH, které je 21 %) za každou odebranou megawatthodinu. Například domácnost, která ročně spotřebuje 2 megawatthodiny elektřiny pošle na obnovitelné zdroje 1 198 korun ročně.

„Změna může nároky na státní podporu minimalizovat,“ sdělil Jiří Gavor a dodal: „Optimální situace, ke které se již blížíme ve fotovoltaice, bude komerční výstavba bez jakýchkoli požadavků na podporu.“

 

Větší zdroje do aukcí

Záležet bude na velikosti výrobny. Aukce a takzvaný aukční bonus by se měly dotknout hlavně větších zdrojů. Ministerstvo v důvodové zprávě uvádí, že u elektráren do jednoho megawattu má být i do budoucna podpora poskytována formou hodinového „zeleného bonusu“ úředně stanoveného v cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Bonus může výrobce elektřiny z podporovaných zdrojů získat tak, že elektřinu využívá primárně pro svou spotřebu a přebytky dodává do sítě. Doba podpory pak bude zachována na stejnou dobu, a to po dobu životnosti zdroje, tedy na 20 nebo 30 let.

Vyšší investice do sítí

Někteří odborníci poukázali i na rizika, které s sebou může změna podpory přinést. „Je nutné podotknout, že i v aukci vysoutěžené ceny elektrické energie z obnovitelných zdrojů budou stále vyšší než ceny elektrické energie z tradičních elektráren. Rizika zvýšení ceny elektřiny a nutnosti investice do přenosových sítí vlivem obnovitelných zdrojů nelze nevnímat. Méně ekologické cesty k produkci jsou v drtivě většině případů z pohledu koncové ceny levnější,“ podotkl Dominik Stroukal, hlavní ekonom společnosti Roklen. Dodal, že případně zvýšení podílu obnovitelných zdrojů by bylo spojeno s významnými investičními náklady, které by se logicky promítaly do koncové ceny.

To připouští i Energetický regulační úřad. „Tyto náklady jsou totiž v rámci regulovaných cen přenášeny na spotřebitele. Úkolem našeho úřadu je garantovat, aby nebyly vyšší, než je nutné vzhledem k bezpečnosti a kvalitě dodávek,“ konstatoval Vladimír Vlk, radní Energetického regulačního úřadu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ovšem odmítá, že by aukce měly zdražit cenu elektřiny.  „Aukce je tržním nástrojem, a proto by k tomu nemělo dojít. Pokud jde o fotovoltaické elektrárny, tak v návrhu novely zákona ministerstvo navrhuje jejich podporu maximálně v investiční rovině,“ uzavřel Milan Řepka.



Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel