Co znamenají žluté kontrolky na palubní desce auta?

02.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Žluté či oranžové kontrolky na palubní desce většinou neznamenají žádnou pohromu, ale jejich opomíjení může vést k problémům. Co znamenají jednotlivé kontrolky? A jak vyřešit jednotlivé situace, na které kontrolky upozorňují? 

Jakmile se rozsvítí červené kontrolky na palubní desce vašeho automobilu, tak byste měli co nejdříve zastavit a vyřešit tento problém. Jak na to jsme se podívali minule a nyní je čas se podívat na další kontrolky, které vám mohou svítit na palubní desce vašeho auta.

Moderní automobily - mnoho kontrolek, tlačítek a tlustý návod

Kontrolky na palubní desce automobilu

Zdroj: Shutterstock

Žluté kontrolky

Žluté či oranžové kontrolky většinou znamenají závadu, která příliš neovlivní schopnost vašeho automobilu dojet do vašeho cíle. S některými ještě můžete ujet dlouhou vzdálenost, nicméně nepodceňujte některé kontrolky, protože jestliže je budete dlouhodobě ignorovat, tak se vám to nemusí vyplatit.

Nízká hladina paliva

Nízká hladina paliva

Jedna z nejčastěji svítících kontrolek značí jediné, v nádrži vašeho automobilu je nízká hladina paliva a vy byste měli brzy natankovat. Tuto kontrolku zná každý motorista, ale mnoho z nich si myslí, že dojedou i s touto kontrolkou domů, vždyť je to kousek.

Nízká hladina motorového oleje

Kontrola nízká hladina motorového oleje

Často se tento žlutý symbol plete s jeho červenou (horší) variantou, která nařizuje okamžité zastavení a akutní hrozbu pro motor. Oranžový (či žlutý) symbol olejničky znamená nízkou hladinu oleje, která ještě chvíli vydrží, ale při první příležitosti olej doplňte.

Výměna motorového oleje

Výměna motorového oleje značka

Další symbol olejničky znamená, že by byla vhodná výměna motorového oleje. Ta se rozsvítí v tom případě, když systém zaznamená vysokou zátěž motoru, a doporučí vám, abyste si vyměnili olej ještě před servisní prohlídkou. Tato kontrolka se rovněž rozsvěcuje, když máte za sebou více krátkých a svižných jízd. 

Opotřebení brzdového obložení

Symbol opotřebení brzdového obložení

V některých automobilech naleznete rovněž symbol, který hlásí významné opotřebení brzdového obložení. Jedná se předběžné varování a vaše cesta by měla vést do servisu.

Filtr pevných části

Kontrolka - filtr pevných částic

Filtr pevných částic najdete v novějších vozech se vznětovým motorem. Tento symbol se rozsvítí, pokud je filtr pevných částic zanesen sazemi a jejich vypálení se nedaří. S takovým automobilem zkuste vyjet někde mimo město a svižnou jízdou na 4. či 5. rychlostní stupeň zkuste vypálit saze, jízda by měla trvat alespoň 15 až 20 minut. Tuto jízdu neodkládejte, protože by se vám mohl filtr ucpat tak, že se vypálení již nezdaří, a výměna filtru vás nevyjde nejlevněji. Jestliže ani svižná jízda nezabere, tak navštivte servis, kde vám pomohou saze vypálit.

Závada systému řízení emisí

Závada systému řízení emisí kontrolka

Kontrolka, nad kterou si drbou hlavu i zkušení motoristé a lidé v ní vidí vodovodní baterii, bagr, či grilované kuře, má znázorňovat motor a jestliže se vám rozsvítí, tak máte závadu v systému řízení motoru, jenž ovlivňuje složení emisí.

S touto rozsvěcenou kontrolkou můžete dojet domů. Zkuste rovněž zastavit, dát si kávu a nastartovat po pěti až deseti minutách. Pokud kontrolka zhasne, tak jeďte dál, ale pokud svítí dál, tak navštivte servis. Auto i motor sice poběží dál, ale nejspíše bude fungovat se sníženým výkonem. Navíc u dieselových motorů může docházet k vyššímu mechanickému opotřebení, vyšší spotřebě a výkon motoru může být také nižší.

Další nevýhodou je to, že vám tato kontrolka může vypnout vypalování sazí u filtru pevných částic a ten se tak může ucpat a výměna filtru vás může stát až desítky tisíc.

Žhavení

Symbol - žhavení ve vozidle

Kontrolka připomínající pružinu značí to, že auto žhaví, jestliže nesvítí vůbec, nebo se rozsvítí až chvíli po startu, tak můžete počítat se závadou v systému žhavení. Pokud tato kontrolka bliká, tak se bude jednat o závadu ve vznětovém motoru.

S touto závadou můžete dojet, jen si raději zkontrolujte funkci brzdových světel. Pokud brzdová světla nesvítí, tak raději na silnici dál nejezděte.

Závady ve žhavení nemají vliv na emise, ale mohou mít za následek snížení výkonu. Tudíž navštivte v dohledné době servis.


Čtěte také:

Jaká je cena dálničních známek v Evropě?

Jaká je pokuta za jízdu bez dálniční známky?


Námraza na vozovce

Kontrolka - námraza na vozovce

Vločka vám ukazuje nebezpečí námrazy na vozovce, čemuž byste měli uzpůsobit vaši jízdu. Většinou tak signalizuje, jestliže teplota klesne pod 4 stupně.  

Nízká hladina náplně do ostřikovačů skel

Ostřikovače skel

Kontrolka nesignalizuje problém s funkcí ostřikovačů, ale s nízkou hladinou ostřikovací kapaliny. Raději ji tedy doplňte při nejbližší příležitosti. Jen připomínáme, že v zimě patří do ostřikovačů kapalina s nemrznoucí směsí.

Zelené kontrolky

Zelené kontrolky značí to, že je určité zařízení spuštěno a funguje jak má. Zelené kontrolky mají co dočinění s osvětlením (mlhovky, denní světla) a signalizací (směrovky).

Modré kontrolky

Dostatečná hladina chladící kapaliny

Chladící kapalina kontrolka

Kontrolka značící modrý teploměr nahrazuje funkci teploměru chladící kapaliny, který již v nejnovějších vozech příliš nenajdete. Pokud se tato kontrolka rozsvítí, tak je chladicí kapalina příliš studená. Proto motor nevytáčejte do vysokých otáček a pro svižnějí jízdu raději počkejte, až se motor zahřeje.

Dálková světla

Dálková světla

Modrá kontrolka připomínající ležící medúzu značí to, že máte zapnutá dálková světla. Jestliže na vás budou protější auta troubit či blikat, tak ve středu přístrojové desky možná najdete tuto medůzu.

Ať již jste laik, který má automobil jako sváteční dopravní prostředek z bodu A do bodu B, nebo jste ostřílený pirát silnic, tak neopomínejte signály, které vám vaše motorové vozidlo ukazuje, a nemusí jít pouze o kontrolky na palubní desce...

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel