Kolik stojí tepelná čerpadla?

18.07.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Přemýšlíte nad pořízením tepelného čerpadla a moc si nevíte rady? Jaké jsou typy, na kolik vás vyjdou? A o kolik se sníží vaše provozní náklady na energie?

Tepelné čerpadlo funguje prakticky na principu ledničky, ale obráceně. Odebírá teplo z venkovního prostoru (vzduch, země, voda) a následně ho žene do domu, kde ohřívá radiátory, podlahové topení, ventilátory, či vodu. Jedná se o ekologicky šetrný typ vytápění, které vám pomůže ušetřit peníze vydané za energie. Jaké je cenové rozpětí a provozní náklady u různých typů čerpadel?

Tepelné čerpadlo se hodí jen pro někoho

Tepelná čerpadla a nové domy

Zdroj: Shutterstock

Jaké faktory ovlivní cenu vašeho tepelného čerpadla?

Cenové rozpětí u jednotlivých typů čerpadel jsou opravdu široká. Záleží na topném faktoru (čím vyšší COP, tím lépe), zdroji energie (vzduch, země, voda), značce, původu výrobku, příslušenství a také na délce záruky. Levnější modely pochází většinou z Číny, dražší většinou ze zemí západní a severní Evropy.

Do pořizovací ceny tepelného čerpadla je nutno zařadit také náklady na jeho instalaci, ty jsou zejména u vrtů a výkopových prací značné a pohybují se v desítkách až stovkách tisíc korun.

Cenové rozpětí tepelných čerpadel Vzduch - Vzduch

Nejlevnější tepelná čerpadla jsou ta, která fungují systémem vzduch/vzduch, protože není třeba vrt, či výkopové práce a jejich instalace je poměrně rychlá a jednoduchá.

Nicméně jejich provoz je hlučný a spotřebovává 2x až 3x více energie, než ostatní typy tepelných čerpadel (například země-voda, voda-voda). Životnost tohoto typu čerpadla rovněž není nejdelší.

Pořizovací cena včetně montáže se pohybuje od 30 000 Kč až 60 000 Kč. Navíc nemusíte příliš přemýšlet nad tím, kde bude položen plošný kolektor, vrt či jak postavit či prodloužit studnu. Ovšem poloha tepelného čerpadla je kvůli jeho hlučnosti důležitá.

S tímto typem tepelného čerpadla nejde ohřívat užitková voda. Hodí se naopak do obytných domů či kanceláří, kde je více místností a kde topí pomocí elektrických přímotopů. V takových typech nemovitostí dokáže značně ušetřit provozní náklady na topení.

Jelikož jsou pořizovací náklady nízké, tak návratnost u tohoto typu tepelného čerpadla je kolem 6 až 8 let.

Cenové rozpětí tepelných čerpadel Vzduch - Voda

Tepelná čerpadla, která pořídíte s největším cenovým rozptylem, nejlevnější pořídíte přibližně od 80 000 Kč, střední třída se pohybuje kolem 250 000 Kč a ty nejdražší pořídíte kolem 400 000 Kč. Výhoda tohoto typu tepelného čerpadla je ta, že se dá nainstalovat prakticky kdekoliv a vy připlatíte hlavně za vyšší topný faktor.


Čtěte také:

Jak požádat o kotlíkovou dotaci?

Jak zažádat o dotace z dotačního programu Nová zelená úsporám?


Cenové rozpětí tepelných čerpadel Země - Voda

Nejdražší variantou tepelného čerpadla je typ země/voda, protože k jeho provozu je potřeba nejdříve vytvořit hlubinný vrt či vykopat místo pro uložení plošného kolektoru.

Nicméně náklady na provoz jsou potom přibližně třetinové, než je tomu u vzduch/voda.

Záleží také na možnostech vrtu či plochy zahrady. Obecně platí, že na 1kW výkonu je třeba přibližně 12 m hloubky vrtu (běžná hloubka vrtu je přibližně 100 metrů). Pokud se rozhodnete pro plošný kolektor, tak obecně platí, že pro 1 kW výkonu je třeba přibližně 30 mplochy. Proto musíte počítat s tím, že pořizovací náklady budou vyšší a pohybují se kolem 250 až 350 tisíc korun.

Nicméně výhodou je vysoký topný faktor. Bohužel vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům na tento typ tepelného čerpadla je jeho návratnost poměrně dlouhá a to až kolem 10 až 15 let, což je trochu vyrovnáno dlouhou životností.

Tip: Jaké jsou výhody jednotlivých typů tepelných čerpadel?

 

Cenové rozpětí tepelných čerpadel Voda - Voda

Podobně drahá varianta jako tepelné čerpadlo typu země/voda je voda/voda, protože i zde je potřeba hluboká studna či velká vodní plocha jako tepelný zdroj. Tento typ čerpadla jsou výhodné pro stavby, které leží v blízkosti rybníka či jiného zdroje vody, ale v Česku se příliš tento typ nebuduje. Navíc využití povrchových vod je spojeno s papírováním. Pokud nemáte přístup k vodní ploše, tak jste odkázání na vybudování studny. 

Na druhou stranu tento typ tepelného čerpadla dosahuje vysoké účinnosti a vysokého topného faktoru, protože voda drží v zimě teplotu lépe než vzduch a podzemní voda není závislá na venkovní teplotě a její teplota je kolem 10 °C na rozdíl od dalších typu čerpadel využívajících vzduch, který má průměrnou teplotu kolem 3 °C.

To se promítá i do topného faktoru, který se u tepelných čerpadel voda/voda pohybuje kolem 6, což znamená až 80procentní úsporu oproti původnímu vytápění. Omezením je skutečnost, že tento typ tepelných čerpadel lze využít pouze v lokalitách s dostatkem spodní vody, případně s přístupem ke geotermální vodě. Provoz tepelného čerpadla voda/voda je náročnější

Ať už se rozhodnete využít jakýkoliv typ tepelného čerpadla, tak můžete získat dotaci, která pomůže snížit návratnost na rozumnou dobu.

Tip: Jaké jsou dotace na tepelná čerpadla?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ