Nemějte strach z předmanželské smlouvy

18.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Lidé, kteří chtějí jít životem spolu, bývají stále víc racionální a snaží se připravit i na případ nehody manželství. Nikdo neví, co bude za pět sedm let, ale jisté je, že milostné poblouznění velmi pravděpodobně pomine. Pak bude dobré mít jasnou dohodou o tom, co by se stalo s majetkem v případě rozchodu.

Pokud spolu lidé tráví veškerý volný čas, hledí si stále do očí a za chůze se drží za ruce, asi je budete těžko přesvědčovat, že mezi nimi může třeba už za dva roky panovat nedůvěra. Z lásky se ale může stát nenávist, tahanice o děti, peníze a majetek.

Hádky? Raději ne

Možná existuje nějaké procento lidí, které hádky vyhledává a hoví si v nich. Asi mezi ně nepatříte, takže jsme jmenovali první argument, proč se připravit na rozpad manželství. Ten druhý je možná ještě pádnější – u nás se 50 % manželství rozvádí, takže také proto je dobré myslet na případný konec vztahu a být na něj připraven.

Vůbec nejlepší je to mít černé na bílém ve formě předmanželské smlouvy. Proč? Háček je v tom, že za manželství je majetek manželů bezpodílový, společný. A nejenom majetek, ale třeba i dluhy jednoho z nich, které mohl udělat bez vědomí druhého, což se klidně stát může. Podle brněnské advokátky Jany Hálové do společného majetku nepatří dědictví, dary, nebo věci, které vlastní jeden z partnerů výlučně a také věci pro osobní potřebu. Tak to platí podle zákona. Ten lze ale „obejít“ předmanželskou smlouvou.

Proč?

Takže přicházíme s dalšími argumenty, proč uzavřít předmanželskou smlouvu. „Lidé předmanželskou smlouvu uzavírají hlavně proto, aby se vyhnuli připadným partnerovým dluhům. Někteří je nemusí přiznat a v manželství se budou muset vypořádávat společně. Dalšími mohou být například věci, které využívá jen jeden a podobně. Mezi tyto věci nelze zařadit standardní vybavení domácnosti, za které se dá pokládat například kuchyňský sporák nebo lednička,“ říká Jana Hálová.

Kdy smlouvu uzavřít

Smlouva se dá podle brněnské advokátky uzavřít před manželstvím a ošetří tak celou dobu sňatku, platit začne ve chvíli, kdy společnou cestu na radnici započnete.

„Předmanželská smlouva se ale dá uzavříti během manželství, takže bych dala přednost názvu manželská smlouva. V tu chvíli platí od data, které je na dokumentu uvedeno a nesmí se použít termín zpět v čase, s úmyslem, aby se například pokryly partnerovy dluhy. Pokud vznikly dřív, než byla smlouva uzavřena, jsou společné,“ říká doktorka Hálová.

Ze své praxe vzpomíná na příklad, kdy si pár do smlouvy přál uvést podmínku platnosti, podle které byl majetek manželů po dobu manželství rozdělen a každý si s ním mohl dělat, co chtěl. V případě úmrtí jednoho z partnerů, nebo v případě rozvodu se majetek stal automaticky společným jměním.

„V době manželství to byla oddělená jmění. Dá se to vysvětlit v případě rozvodu, jako pojistka, aby si například movitější partner neodnesl všechno s sebou. V případě úmrtí by byl majetek zesnulého pro vdovce či vdovu nedostupný.“

Rozšířené a zúžené společné jmění

Stejně jako je lze oddělit, lze společné jmění také rozšířit o věci, které už vlastnil jeden z manželů před sňatkem. Nebo o dědictví. „Občas se to stane. Jeden z partnerů chce například dědictví nebo dar, který dostal druhý, nějakým způsobem obohatit, investovat do něj. Pak je pochopitelné, že chce mít na majetku také podíl. Z tzv. zúženého jmění je vyňata nějaká věc, která by neměla druhému patřit, protože první partner je třeba zakoupil od příbuzných za nízkou a výhodnou cenu,“ vysvětluje Jana Hálová

Písemně u notáře

Smlouva musí být sepsána, nemůže být ústní, a musí se podepsat u notáře. Dá se zapsat do veřejného Seznamu listin o manželském majetkovém režimu, který vede Notářská komora ČR. Pak už nemusíte její existenci dokazovat, je veřejně přístupná. Například exekutor se v případě dluhů jednoho z manželů musí podívat, jestli majetek, na který chce vyhlásit exekuci, společný, nebo je jmění manželů upraveno jinak.

A kdybyste chtěli něco ve smlouvě později změnit, musíte to udělat společně s partnerem. Jinak vám nezbude než se soudit.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel