Poslanci schválili zvýšení rodičovské. Jaká jsou pravidla?

12.07.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nárůst rodičovské na 300 tisíc korun začíná mít konkrétní obrysy. Vládní návrh odsouhlasili poslanci a nyní návrh zákona míří do Senátu. Jak vypadá návrh na růst rodičovské?

Poslanci jednohlasně přijali vládní návrh o růstu rodičovského příspěvku, který od 1. ledna 2020 vzroste z 220 tisíc Kč na 300 tisíc Kč. Změna se bude týkat rodičů, kteří budou mít dítě mladší 4 let a zároveň budou aktivně pobírat rodičovský příspěvek.

Schválení zvýšeného rodičovského příspěvku - předčasný důvod k radosti? 

Růst rodičovského příspěvku

Zdroj: Shutterstock

Komu a o kolik vzroste rodičovský příspěvek?

Poslanci v prvním čtení schválili novelu, která zvyšuje rodičovský příspěvek z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun. A to pro všechny, kteří budou aktivně pobírat rodičovský příspěvek k 1. lednu 2020.

Rodiče vícerčat dostanou 450 tisíc Kč

Rodiče vícerčat si rovněž polepší. Rodičovský příspěvek jim stoupne ze současných 330 tisíc korun na 450 tisíc korun.

Tip: 7 případů, kdy rodiče dosáhnou na zvýšený rodičovský příspěvek

Smůlu budou mít ti, kteří již mají rodičovský příspěvek vyčerpán 

Bohužel rodiče, kteří vyčerpají rodičovský příspěvek do konce roku 2019, budou mít smůlu. Proto si rodičovský příspěvek prodlužte. Je to snadné a můžete to provést 1x za 3 měsíce.

Částečně budou mít také smůlu ti, kteří nestihnou vyčerpat celé zvýšení (například kvůli tomu, že jejich dítě brzy oslaví 4. narozeniny).

Proto pokud vaše dítko bude slavit 4. narozeniny, tak si vyčerpejte tento rok co nejvíce a od ledna si nastavte nejvyšší možný rodičovský příspěvek.

Tip: Jak si nyní nastavit výši rodičovskou, abyste dosáhli na nejvyšší rodičovský příspěvek?

Nicméně na zvýšení rodičovského příspěvku nedosáhne 10 % až 20 % stávajících rodičů, kteří pobírají rodičovský příspěvek. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová to komentuje následovně:

„Rodičovský příspěvek pobírá v současnosti 280 tisíc rodin a navrhovaná varianta se dotkne zhruba 80 procent."

Jak hlasovali poslanci?

Mezi jednotlivými poslaneckými kluby panovala shoda na navýšení rodičovského příspěvku. Celkem 151 poslanců napříč stranami hlasovalo pro zvýšení.  Jediný proti byl poslanec ODS Marek Benda. 31 poslanců se zdrželo hlasování (nejvíce - 21 z vládního hnutí ANO), například Milan Hnilička, Karla Šlechtová či ministr životního prostředí Richard Brabec.

Z ODS se zdrželo celkem 5 poslanců - například bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura či Pavel Blažek  Dále se zdrželo pár poslanců KSČM, TOP 09 a nezařazená poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Výsledky hlasování jsou dostupné na stránkách Poslanecké sněmovny, stejně jako znění novely.

Valorizace rodičovského příspěvku jako cesta do budoucnosti?

Všichni rodiče by si jistě oddechli, kdyby rodičovský příspěvek byl každoročně valorizován (podobně jako důchody) a tudíž by nemuseli dalších 12 let čekat na jeho zvýšení.

Navíc valorizace rodičovského příspěvku by přispěla rovněž k jistotám rodičů a lepšímu plánování financí rodičů, protože nekonečné přetahování o výši rodičovského příspěvku bylo zmatečné a unavující.

Nejhlasitěji o valorizaci mluví Piráti, ale i další strany se nahlas vyjadřují pro tuto možnost. Bohužel je nepravděpodobné, že tato vláda navrhne zákon, který by rodičovský příspěvek valorizoval.

 

Placení zdravotního a důchodového pojištění za prarodiče pečující o vnoučata

Opoziční strany navrhují také to, aby se pomohlo rodičům tak, že by se péče o vnouče "vyplácela" i prarodičům. Protože řada babiček a dědečků musela jít kvůli vnoučeti do předčasného důchodu či předdůchodu.

Toto ulehčení prarodičům komentuje místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová následovně: „Navrhujeme, aby měl prarodič během péče o vnouče plně hrazené zdravotní pojištění a tato doba se mu započítala do důchodu.“

Změna, o které hovoří poslankyně Pekarová Adamová, by jistě pomohla mnoha rodičům, kteří by mohli dříve nastoupit do práce a mohli by nechat blízkou osobu pečovat o své dítě a to bez toho, aniž by se prarodiče museli strachovat o výši svého důchodu.

Jaké budou další kroky s navýšením rodičovské?

Nyní se k tomuto návrhu budou vyjadřovat poslanecké výbory a následně půjde do druhého čtení v poslanecké sněmovně. Jestliže návrh bude schválen, tak půjde na projednání ke Garančnímu Výboru pro sociální politiku a následně do třetího čtení. Pokud bude schválen, tak poputuje do Senátu a na závěr ho musí podepsat prezident České republiky Miloš Zeman.

Ve výborech poslanecké sněmovny se často stává, že návrh dostane pár přílepek a projednávání zákona se může zdržet, ale i tak vláda počítá s tím, že vyšší rodičovský příspěvek se stihne schválit do 1. ledna 2020, kdy má vejít v účinnost.

Jestli máte další dotazy ohledně rodičovské, tak je neváhejte položit v naší poradně.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY