Kolik si vydělaly největší české e-shopy a kdo je vlastní?

05.08.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Ročně se skrze e-shopy nakoupí zboří v řádech desítek miliard korun. Kdo ovšem vlastní největší české e-shopy? A jaké měly tržby ty největší?

České e-shopy zažívají zlaté časy, jejich tržby rostou a nejspíše nadále porostou, Češi utratí ročně 135 miliard korun v e-shopech a v nákupech online se řadíme na špičku Evropy. Stačí pár kliků a do pár dnů máte zboží doma, pamětníkům front z doby nedávno minulé se to může zdát jako sci-fi.

Přes 135 miliard korun utratili Češi při online nákupech.

Platební karta a eshopy

Zdroj: Shutterstock

Alza.cz - Ufouni z Kypru

Vlastnictví Alzy je poměrně záhadné, v obchodním rejstříku nalezneme pouze akciovou společnost L. S. investments limited, která má sídlo v daňovém ráji na Kypru. Zakladatel Alzy Aleš Zavoral je pravděpodobně doposud jejím majitelem. Aleš Zavoral působí jako předseda představenstva Alzy a hraje ústřední roli ve směřování firmy. Nicméně Aleš Zavoral je poměrně tajemná osoba, a přestože je to nejmladší český miliardář, příliš se toho o něm neví. V médiích se spekuluje, že jako investor v Alze působí vlastník Seznamu Ivo Lukačovič.

Tržby Alzy dosahovaly v roce 2018 hodnoty 25 miliard korun, což z této společnosti činí krále mezi českými e-shopy. V roce 2017 činil zisk 808 milionů korun, údaje za rok 2018 zatím známy nejsou. Navíc jejich mimozemšťan se nesmrtelně zapsal do českých marketingových učebnic a jejich komunikace na sociálních sítích je rovněž velmi vydařená.

Mimozemšťan z Alzy - většinou nesnášen, všemi pamatován

Zdroj: Youtube.com

Proč Alza není na Heurece?

Největší srovnávač cen e-shopů v Česku Heureka měl v minulosti s největším e-shopem Alza roztržku, protože se Alze nelíbilo, že sbírá až příliš velké množství informací. Navíc Heuréka patří pod investiční skupinu PPF, Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a Rockaway Jakuba Havrlanta. Ti také vlastní další eshopy Mall.cz a CZC.cz, tedy přímé konkurenty Alzy.

 

Mall.cz - nejbohatší Češi nakupovali

Mall Group vlastní holding Rockaway, jehož investoři jsou PPF Petra Kellnera (40 %), Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem (40 %) a také Jakub Havrlant (20 %), který je ředitelem holdingu Rockaway a má na starosti Mall i Heuréku.

Holding Rockaway koupil Mall.cz a Heuréku za víc než 200 miliónů eur (5,4 miliardy Kč).

Mall Group sdružuje nejen Mall.cz, ale spadají pod něj i další weby CZC.cz nebo Proděti.cz a také druhý největší online supermarket Košík.cz.

Obrat Mall Group loni dosáhl 16,2 miliardy korun, ovšem skupina se dostala do ztráty přes 1,7 miliardy korun. Samotná ztráta Mall.cz se pohybovala kolem jedné miliardy korun. Tato ztráta je způsobena velkými investičními náklady na všech úrovních procesu, které z dlouhodobého hlediska mají skupině zvýšit tržby. Navíc Mall expanduje na trhy ve střední a jihovýchodní Evropě.

Mall.cz se zavrtala do mozku písničkou o Vánocích.

Zdroj: Youtube.com

Notino provoní celou Evropu?

Notino, které se dříve nazývalo Parfums.cz, spadá pod společnost Notino Limited, jenž sídlí na Kypru. Notino pravděpodobně nadále vlastní jeho zakladatel Michal Zámec.

Rebranding a sjednocení značek napříč státy pod název Notino byl učiněn kvůli rozšiřování na další trhy na Slovensku, v Polsku, Německu, Rakousku, Maďarsku, Rumunsku, Velké Británii.

V současné době je Notino největší e-shop s parfémy a kosmetikou v Evropě a tržby z Česka tvoří již pouze cca 18 % z celkových tržeb. 

Notino se loni meziročně zvýšily tržby o 18,5 %, na 8,4 miliardy Kč,


Čtěte také:

Co ničí e-shopy?

Jak si založit e-shop?

Jak poznat podvodný e-shop?


CZC.cz - dvojka na trhu elektroniky je Mallá?

Dvojka na trhu elektroniky spadá pod křídla Mall.cz a přestože se tváří jako malá dvojka, tak spadá pod velkou skupinu Mall (která je ovšem také dvojka na trhu e-shopů).

CZC.cz ve finančním roce 2017, který trval 15 měsíců, dosáhla obratu 3,97 miliardy korun. V tomto období utržila ztrátu ve výši 18 milionů korun.

CZC.cz má dvojku Hezuckého, Mall mají jedničku Mareše a obě je vlastní nejbohatší "jednička" Kellner

Zdroj: Youtube.com

Datart

Datart dokázal přejít z kamenného prodeje plynule na online prodej, Od roku 2018 spadá Datart do skupiny HP Tronic, se kterou se začal spojovat již v roce 2017. Pod HP Tronic spadají i další e-shopy a kamenné prodejny s elektrem  Euronics, Kasa.cz a její slovenská obdoba Hey.sk. Dále HP Tronic vlastní značku ETA. Spojením společností vznikl nový subjekt, který souhrnně uvádí tržby 15 miliard Kč. V roce 2017 dosáhl HP Tronic přes 80 milionů zisku.

Společnost Datart sama o sobě v roce 2018 utržila přes 7,5 miliard korun. 

Kasa.cz

Společnost Kasa.cz spadá také pod skupinu HP Tronic. Společnost HP Tronic Zlín vlastní Danuše Hradilová a Daniel Večeřa.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: Spotřebitel