Chystáte se na studium dvou vysokých škol najednou? Na co se připravit?

14.08.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Jaké jsou úskálí studia na dvou vysokých školách? Jak si naplánovat čas, abyste se z toho nezbláznili? Kdy budete platit poplatky za studium?

Rozhodujete se o tom, jestli jít na podzim studovat dvě vysoké školy? Můžete studovat dvě vysoké školy najednou, a to bezplatně, protože poplatky za další studium byly zrušeny. Jaké jsou nástrahy tohoto rozhodnutí?

Budete muset při dvou studiích na vysoké škole spávat v knihovně.

Student dvou vysokých škol

Zdroj: Shutterstock

Time management aneb pro prokrastinaci není místo

Studenti dvou vysokých škol by jistě ocenili Hermionin Obraceč času, díky kterému by stíhali chodit na všechny vybrané přednášky. Bohužel vy máte většinou jen diář, tužku (či chytrou appku) a vaše plánovací schopnosti.

Nejdříve si udělejte dlouhodobý plán, kde si zaznamenejte, kdy chcete končit jednotlivé vysoké školy. Raději si ukončení jednotlivých studií naplánujte do jednotlivých let, protože psaní závěrečných prací a státnice nejsou zrovna procházkou růžovým sadem.

V rámci velkého plánu si dopředu vyznačte termíny jednotlivých zápočtů, zkouškového a termínů pro odevzdání seminárních a semestrálních prací.

Důležité je si udělat týdenní plán (například cestou do školy), kde budete mít jasně vyznačen čas na učení, přátelé a rodinu, odpočinek a na spánek.

Při studiu dvou vysokých škol není příliš čas na flákání. Proto si celý týden pečlivě naplánujte. Učení rozhodně neodkládejte, protože dohánění učiva většinou probíhá na úkor volného času. Proto si pečlivě oddělte volný čas a studium. Bohužel to se lépe říká, než provádí.

Dobře sestavené rozvrhy jsou základ

Před každým začátkem semestru si pečlivě nastudujte povinné i volitelné předměty ve vašem rozvrhu. Snažte se volitelné předměty nastavit tak, aby navazovali na nevolitelné předměty. Dopředu upozorňujeme, že nebudete stíhat všechny přednášky, tak se domluvte se spolužákem či spolužačkou, aby vám půjčili poznámky či přednášku nahrávali (což je mimochodem příjemné i pro učení na zkoušku). Nicméně pořizování záznamu konzultujte s přednášejícím, protože s tím nemusí souhlasit.

Při tvorbě rozvrhu také dbejte na vzdálenost mezi jednotlivými učebnami, protože mnoho univerzit je roztažno po celém městě a cestovat ranní či odpolední špičkou skrz Prahu, Brno či Ostravu není jednoduché.

Peníze za studium

Před studiem zvažte rovněž jeho finanční náročnost, protože skripta mohou být pěkně drahá. Při studiu dvou škol tento problém řešíte dvojnásobně.

Při prodlužování studia ovšem nezapomeňte na poplatky za delší studium. Stát vám hradí studium o jeden rok více, než je doba studia:

  • u bakalářského studia (3+1 rok),
  • u magisterského studia (2+1 rok, 5+1 rok).

Jestliže nemáte našetřeno či dobré rodinné zázemí, tak studium dvou vysokých škol pro vás bude o to náročnější, protože času na brigády moc není.

Uznaná zkouška = dobrá zkouška

V minulosti školy nerady uznávaly předměty z jiných fakult či univerzit. Ovšem tento trend se mění a některé předměty vám mohou uznat (dle pravidel jednotlivých fakult). Tak toho využijte. Pokud nepochodíte, tak si zapište příbuzný předmět a můžete dojít jenom na zkoušku (Základy ekonomie, biologie atp), která pro vás bude spíše formalitou.

Tip: Co má udělat student po tom, co oslaví 26 let?

První neúspěch? Nepanikařte

Důležité je nepanikařit při prvním neúspěchu. A jít týden po týdnu, zápočet od zápočtu a zkoušku po zkoušce. Většinou jste nuceni skládat zkoušky hned na poprvé, protože zkouškové není nafukovací. Ve vašem zkouškovém plánu si nechte pár posledních dní na jeden či dva opravné termíny. Jestliže nějakou zkoušku nedáte, tak máte ve skrze tři možnosti:

  1. Co nejdříve opravit (většinou využijte v případě, když je náhradní termín blízko a vám uniklo absolvování předmětu jen o vlásek).
  2. Co nejpozději (náhradní termín je daleko a neúspěch vám naruší plány, nebo jste byli od vytouženého Éčka na hony vzdáleni).
  3. Předmět si přetáhnout do dalšího semestru - každý z nás má Achillovu patu a jestliže se s předmětem trápíte, tak si ho ještě jednou zopakujte, choďte na přednášky a snažte se ho absolvovat jako první předmět v semestru, učte se na něj průběžně a odměňujte se.

Tipy na to, jak se nezbláznit ze studia

  • Plánujte (reálně).
  • Neoddalujte povinnosti.
  • Učte se v průběhu semestru od začátku do konce.
  • Přežijte prvák.
  • Naučte se odpočívat a netrestat se.
  • Strach ze zkoušky je mnohdy horší než zkouška samotná.

Pro Krista prokristanice!

Jestliže je prokrastinace váš dennodení chleba, tak se ji snažte omezit (plánováním, odměnami a dalšími "zaručenými" recepty).

Po dobu dvou vysokých škol si budete muset dát od pařeb a přátel trochu voraz, protože je to opravdu náročné. Mějte ovšem na paměti, že váš mozek si potřebuje někdy odpočinout a zregenerovat. Proto se vyvarujte velkého množství alkoholu, který dá vašemu tělu zabrat. Kocovina vám může nemile rozhodit vaše plány i studium.

Jestliže máte skvělého koníčka, tak vás nevycválaně upozorňujeme, že ho budete muset řádně okleštit. A z koníčka zůstane valach.

Tip: Není vám něco jisté? Zeptejte se v naší poradně.

Pozor na sociální sítě - omezte jejich využívání, neustálou komunikaci se světem a chytrý telefon nechte v tašce. Nebo v obchodě a kupte si tlačítkový, to vás přestane svrbět ruka. Ale zahrát si hada také nebude špatný nápad.

Mgr. et Mgr. - terč obdivu či posměchu

Ve vašem životopise vám studium dvou škol ukáže potencionálnímu zaměstnavateli to, že jste schopný plánovat čas a dotáhnout věci do konce. Nicméně, ne vždy se může jednat o výhodu, protože lidé se mohou dívat na řadu titulů s despektem, ale v takové společnosti byste asi dělat nechtěli.

Důležitá je kombinace oborů

Záleží také na kombinaci oborů, je studium jednodušší. Naopak biologii v kombinaci s ekonomkou si může dát jen blázen. Ale překvapivě i rozdílné obory se mohou doplňovat, protože střídání učiva váš mozek jistě uvítá.

 

Co vám studium dvou škol dá a co vezme?

Studium dvou vysokých škol vás naučí využívat čas naplno, také schopnosti improvizace (když nestíháte svůj plán) a píli, která se vám bude hodit v zaměstnání. Nicméně jestliže už budete na dně, tak nepanikařte a snažte se svá rozhodnutí probrat s někým blízkým či sám s chladnou hlavou. Vzdát studium druhé školy můžete kdykoliv a nemusíte se za nic stydět.

Dvě vysoké školy se na vás zajisté nějak podepíší a všichni, kdo toto martyrium absolvovali, se změnili a většina by se mu vyhnula. Na druhou stranu se najdou i tací, které to neskutečně posunulo a vy můžete být právě takoví.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: STUDENT