Největší výrobci hraček na světě

08.08.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kdo si hraje, nezlobí a možná i zbohatne. Které společnosti vládnou hračkářskému průmyslu? Hrají si vaši děti s Legem, Barbie či Igráčkem? Kolik si vydělají společnosti prodávající hračky?

Češi jsou hračičkové a jak bohatnou, tak se jejich dětem plní pokojíčky hračkami, navíc mladá generace je již odkojena "západními hračkami" a Legáček zkrátka Igráčka porazil. Nicméně Tatra na pískovišti má dosud své kouzlo. Kdo patří mezi největší výrobce hraček na světě? A jaké je jejich napojení na Česko?

Který z výrobců hraček se topí v penězích?

Barbie se topí v penězích

Zdroj: Shuttestock

Lego

Dánska společnost lego za 4 roky oslaví 100. výročí svého založení. Původně vyráběla dřevěné hračky, po válce ovšem začala vyrábět plastové kostičky se kterými si postupně získala srdce malých i velkých stavitelů a stavitelek.

Značka Lego se v roce 2018 dostala na seznam 100 nejvýznamnějších značek světa.

Od přelomu tisíciletí začínají hrát velkou roli stavebnice inspirované filmovými hity, takže si můžete hrát s panáčky ze světa Harryho Pottera, Pána prstenů či s hrdiny Avengers.

Česká republika je pro Lego velmi důležitá. v Praze sídlí centrum pro prodej pro střední a východní Evropu. A v Kladně leží jedna z továren Lega, která zaměstnává přes 2 500 lidí.

Lego již od počátku své expanze rozvíjí svůj lego vesmír - první Legoland byl otevřen již před 50 lety a dnes se jejich počet činí 8 legolandů po celém světě a další 3 se plánují. Lego rovněž dobývá svět stříbrného plátna a počítačových her, kde převážně legohry dle filmů zažívají velký úspěch.

Příjmy společnosti Lego v roce 2018 (na rozdíl od roku 2017) rostly a dosáhly téměř 125 miliard českých korun (36,4 miliardy dánských korun).

Hasbro

Americká společnost Hasbro se proslavila postavičkami vojáků, superhrdinů od Marvelu, či DC a také řadou Transformers, kterou ještě umocnily filmy od Michaela Baya, které spojují krásná auta, krásnou holku a nadměrné výbuchy. 

Hasbro (originálním názvem Hassenfeld Brothers) založili tři polští židovští bratři Hassenfeldové v roce 1923. Největší hračkářskou firmou se společnost Hasbro stala v polovině 80. let, kdy tuto štafetu přebrala od Mattelu a od té doby s ním bojuje o prvenství. Nicméně na přelomu tisíciletí se tuto dvojici doplnilo Lego.

Mezi hračky, které si našly cestu do pokojíků vašich ratolestí a vašich peněžek jsou G. I. Joe, Transformers, Monopoly, Nerf, My Little Pony, Twister či Strážci vesmíru.

Výnosy společnosti Hasbro v roce 2018 měly výši 4,58 miliardy dolarů (přibližně tedy 104 miliard korun).


Čtěte také:

Češi jsou největší vývozci hraček v Evropě. A co Češi mají si s čím hrát?

Kdo vlastní české e-shopy?

Daňové zvýhodnění pro děti


Mattel

Americká společnost Mattel je již přes 60 let jednou z největších hračkářských společností, a to je ze tří největších hračkářských společností nejmladší, byla založena v roce 1945

Mezi hračky, které můžete znát z pultů, je panenka Barbie, řada Fisher-Price toys, Polly Pocket dolls, autíčka Hot Wheels a Matchbox cars a řada licencovaných produktů od Disney a Nickelodeon.

Příjmy společnosti Mattel v roce 2018 dosáhly na 4,51 miliard dolarů (přibližně 102 miliard českých korun).

Vtech

Hongkongská společnost Vtech se zaměřuje na elektronické vzdělávací hračky pro děti od nejútlejšího věku po předškoláky, které by měly rozvíjet dětský intelekt a fantazii. Jedná se o globálního lídra v této kategorii a dále vyrábí také bezdrátové telefony. 

V Česku nabízí například Tut-Tut autíčka, mluvící miminko Little Love a další elektronické hračky pro děti.

Společnost Vtech v roce dosáhla na příjmy ve výši téměř 49 miliard korun (2,16 miliardy doalrů).

 

Tomy

Japonská společnost Tomy vznikla v roce 2004 splynutím dvou společností Tomy a Takary. Vyrábí řadu produktů - klasické hračky (modely hrdinů, modely Pokémon), deskové hry a hračky a věci pro předškolní děti.

Na českém trhu jsou většinou dostupné jejich figurky Pokémonů a hračky pro předškolní děti.

Ve fiskálním roce 2017 - 2018 měla společnost Tomy příjmy v hodnotě 177 miliard jenů (přibližně 38,53 miliardy korun).

Další velcí hráči na trhu

Dalšími celosvětově velkými hráči na trhu hraček jsou Simba Dickie (tržby 15,8 miliard korun), další společnosti mají tržby mezi 12 až 13 miliardami korun - MGA? JAKKS, Ravensburger.

Jak jsou na tom Češi?

Češi patří mezi hračkářské velmoci a export hraček na jednoho Čecha je nejvyšší v Evropě. Mezi nejprodávanější české hračky patří Igráčci, Dostihy a sázky, Merkur či nafukovací hračky Libuše Niklové.

Ovšem prim hrají velké montážní a distribuční závody, které zde mají firmy Lego, Simba či Ravensburger.

Hodnota vývozu českých hraček dosahuje téměř půl miliardy eur, tedy přibližně 12 miliard českých korun.

Ať již jste příznivcem hraček jakékoliv značky, tak nezapomínejte na to, že děti potřebují více než hračky především a váš čas a vaši pozornost.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU