Jdou české filmy ke dnu?

16.08.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Český film zrovna neprochází úspěšným obdobím, světoznámé festivaly uvádí spíše maďarské či severské filmy. Jaké je hodnocení filmů na naší největší databázi v posledních třech dekádách? A je probíhající desetiletí nejhorší?

Již dlouho se hovoří o krizi českého filmu, nicméně díky Andělu Páně II, Mostu, či Hořícímu Keři můžeme věřit, že svítá na lepší časy a české filmy se znovu dostanou na ty nejlepší festivaly, kde posbírají nějaké to ocenění. Jaké byly ty nejlepší filmy od roku 1989 dle hodnotitelů na portálu Československé filmové databáze? Které filmy jsou hodnoceny nad 80 %?

Český film ve varu či vychládá?

Český film není v krizi

Zdroj: Shutterstock

Do pořadí byly uvedeny filmy ze stříbrného plátna i ty televizní, musely mít ovšem hodnocení nad 80 % a ohodnoceny být alespoň 1 000x. Dále filmy musely být převážně české, proto i někteří vítězové Českého lva nebyli zařazeni (Edith Piaf, Zahrada).

České filmy mezi lety 1990 až 1999

Nejúspěšnější období filmů v demokracii bylo mezi roky 1990 a 1999, kdy byly natočeny opravdu ty nejlepší české filmy z nejlepších. Zahrnují vítěze Oscara (Kolja) či nejlépe hodnocený český film na ČSFD (Pelíšky). První desetiletka tedy znamenala jeden ze zlatých věků české kinematografie, a to ještě v období divokého přerodu a kapitalismu. Jedná se tedy spíše o malý zázrak.

Hodnocení českých filmů mezi lety 1990 až 1999

Název filmu Hodnocení na ČSFD
Pelíšky 91 %
Obecná škola 89 %
Kolja 86 %
Tichá bolest 85 %
Hřbitov pro cizince 84 %
Je třeba zabít Sekala 83 %
Černí baroni 82 %
Všichni moji blízcí 82 %
Zámek v Čechách 82 %
Zapomenuté světlo 81 %
Dědictví aneb Kurvahošigutntág 80 %
Knoflíkáři 80 %

Zdroj: ČSFD


Čtěte také:

Kde sledovat filmy? Srovnání cen a služeb HBO, Netflix a dalších

Kdy musíte platit koncesionářské poplatky?

Jakou výši mají koncesionářské poplatky?


České filmy mezi lety 2000 až 2009

Stejně jako v předcházející dekádě má nejlepší film na triku Jan Hřebejk, který natočil snímek Musíme si pomáhat, jenž se neúspěšně ucházel o Oscara. Tato dekáda byla také veskrze velmi hojná na špičkové české filmy a kdyby například Jan Svěrák dotáhl Tmavomodrý svět do Hollywoodu, tak se mohl český film zařadit na špici evropského polotnu. Bohužel téma českých letců je pro Američany méně lákavé než Pearl Harbor.

Hodnocení českých filmů mezi lety 2000 až 2009

Název filmu Hodnocení na ČSFD
Musíme si pomáhat 85 %
Fimfárum Jana Wericha 85 %
Samotáři 84 %
Brouk v hlavě 83 %
Karamazovi 82 %
Operace Silver A 82 %
Želary 81 %
Babí léto 81 %
Tmavomodrý svět 80 %
Brainstorm 80 %
Rok ďábla 80 %
Swingtime 80 %

Zdroj: ČSFD

České filmy mezi lety 2010 až 2019

Od revoluce je poslední desetiletka nejchudší na filmy hodnocené nad 80 %, ale řada se jich pohybuje na hranici mezi 79 a 80 % (například Občanský průkaz, Habermannův mlýn, Ve stínu), takže není tak úplně zle, ale bohužel tato dekáda do české kinematografie nepřinesla podobné skvosty jako v 80. či 90. letech. Nejlepší filmy tohoto desetiletí jsou veskrze filmové a mají dva díly. První je Hořící keř od Angieszky Holland z produkce HBO. A dále tvorba České televize inspirována skutečnými událostmi z naší nedávné historie.

Hodnocení českých filmů mezi lety 2010 až 2019

Název filmu Hodnocení na ČSFD
Hořící keř 86 %
Dukla 61 83 %
Metanol 83 %

Zdroj: ČSFD

Státní fond kinematografie podporuje české filmy

Státní fond kinematografie má pro letošní rok schválený rozpočet ve výši 1,235 miliardy korun, z čehož 800 milionů korun jde na filmové pobídky, 188 milionů korun jsou dotace na podporu kinematografie a zbytek (7,4 milionu korun) jsou provozní náklady.

Necelou miliardu obdrží Státní fond kinematografie ze státního rozpočtu, zbytek jsou příjmy z poplatků a reklamy.

Nostalgie hraje také svoji roli

Milované vánoční či letní české filmy staršího data to od recenzentů ve své době docela schytaly, ale v dnešní době na ně automaticky hledíme jako na národní dědictví. Navíc české filmy to mají mnohem těžší vzhledem k tomu, že kinosálům vládnou hollywoodské blockbustery a hrdinské filmy, které zažívají zlaté období a jejich miliardové tržby to jen dokazují. V minulosti naopak české filmy vypadaly v záplavě tehdejší nabídky kinosálů jako ta nejlepší volba. Ovšem na nového Svěráka, Menzela či Formana si musíme nejspíše počkat.

Jaké jsou trendy v českých kinech?

České filmy zažívají zvláštní období, diváci rádi chodí na "odpočinkové" filmy a tvůrci se jim v tomto podbízejí. Proto se u nás točí řada lehkých a svižných komedií, které ovšem mnohdy postrádají nadstavbu a mnohdy i vtip.

Na druhou stranu řada vážných filmů je pro běžného diváka moc artová a takový film veskrze nemá šanci si na sebe vydělat.

Ovšem všechno není tak černé, jak bychom si mohli myslet. Češi umí točit, jen se kvalita z filmového plátna přesunula na televizní obrazovky. Řada seriálů posledních let zkultovněla a ty (společně s minisériemi) nyní drží prapor českého filmařského umění. A právě na seriály se podíváme v dalším dílu.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: Spotřebitel