Je Česko kryptoměnovou těžební velmocí? Jak začít těžit?

22.08.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jaké mají Češi postavení ve světě kryptoměn? Jaké budou trendy v této oblasti? Nahradí kryptoměny peníze? Kde zjistit informace o kryptoměnách?

Kryptoměny se dostávají do podvědomí širší veřejnosti a Martin Kohut, senior kryptokonzultant společnosti WCA Holding a.s., odpověděl na otázky ohledně budoucnosti kryptoměn, vztahu Čechů k těžení kryptoměn, kde zjistit informace o kryptoměnách a také o projektu libry od společnosti Facebook.

Jsou Češi těžařskou velmocí kryptoměn?

Češi a kryptoměny

Zdroj: Shutterstock

Jak moc se česká veřejnost zajímá o kryptoměny? Proč právě teď spouštět novou kryptoměnovou komunitu?

Zájem je každým rokem větší a koreluje s růstem bitcoinu. Pokud jeho cena stoupá, zájemci přibývají, když cena klesá, nadšenců ubývá. Dobře to ilustruje počet vyhledávání slova “bitcoin” na Google:

Zájem o slovo bitcoin v průběhu času v Google trendech

Kryptoměny na trendech Google

zdroj: https://trends.google.com/

Nápad spustit portál pro edukaci v “kryptu” jsme měli již dávno před posledním růstem. Doufali jsme, že se cena začne zvedat později, a my se na to stihneme lépe připravit, ale tyto věci prostě nenaplánujete.

Cena bitcoinu v posledních týdnech opět roste. Čekáte, že stejně tak opět poroste zájem a Češi se do kryptoměnového trhu zapojí více?

Veřejnost, a to nejen česká, se vždy začne o kryptoměny zajímat, když významně rostou. Za posledního půl roku stoupla cena bitcoinu z 3 200 USD až na téměř 14 000 USD, což samozřejmě opět vyvolalo zájem veřejnosti.

Kde si myslíte, že se zastaví cena bitcoinu? Je pravděpodobná předpověď Johna McAfeeho, že se bitcoin bude prodávat za milion dolarů na konci roku 2020?

McAfee je tak trošku blázen. V roce 2017 využíval svého vlivu na Twitteru, aby pumpoval některé kryptoměny, a za to byl jejími zástupci bohatě odměněn, což na jeho důvěryhodnosti nepřidává. Nicméně spousta vlivných lidí předpovídá cenu bitcoinu v řádech statisíců dolarů. 
Například Tim Draper, investor do rizikového kapitálu, zakladatel DraperFisherJurvetson (DFJ), který v roce 2014 vydražil 30 000 BTC, odhaduje cenu bitcoinu na 250 000 $ v roce 2020.

Twitter John McAfee

Zdroj: Bircoin a Twitter Johna McAfeeho

Bratři Winklevossovi vysoudili od zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga 65 000 000 $, ze kterých 11 000 000 $ investovali v roce 2013 do BTC, a díky tomu vydělali přes miliardu dolarů. S těmito penězi založili svoji burzu Gemini. Tito dva muži odhadují cenu BTC na 320 000 $, ale neuvedli, kdy to bude.

Podle mého názoru je možné, že do konce roku překonáme předchozí ATH 20 000 $, ale předpovědi na delší horizont nejsou relevantní, protože je spousta proměnných, které mohou cenu ovlivnit. Každopádně je třeba si uvědomit, že množství 21 milionů bitcoinů je konečné a postupem času se tak bude BTC stávat něčím vzácným a každý bude chtít “svůj kousek”, tím se může cena vyšplhat až na statisíce dolarů.

Před pár lety byla Česká republika velmocí v těžební komunitě, ale kryptoměny jako takové nejsou českou veřejností příliš používané a i podíl českých těžařů na celosvětové komunitě klesá. Myslíte si, že se to změní?

Česká republika byla, je a bude kryptoměnovou velmocí. Máme tady velice dobrou infrastrukturu a zázemí nejen pro těžbu. Máme relativně levnou elektřinu a stabilní klima. 

V roce 2018 byla průměrná cena elektřiny 3,79 Kč/kWh, nyní je to 4,34 Kč/kWh, ale lze se dostat i hluboko pod 2 Kč/kWh.

V průběhu roku 2018 jsme byli v podstatě celý rok v medvědím trendu, trh stabilně klesal a poté konsolidoval na nízkých hodnotách, i těžba byla na samotné hraně profitability a mnohým těžařům, kteří mají drahou elektřinu, se ani nevyplatilo mít těžební stroje zapnuté a o nějaké návratnosti investice se vůbec nedalo hovořit. V té době velcí těžaři, kteří už takové období zažili, několikrát skoupili ty malé. Ceny ASICů (speciální stroje určeny jen na těžbu) klesly až o 90 procent.

Některé stroje se dokonce nikdy nezaplatily, pokud jste je nezačali kupovat a těžit s nimi hned v prvních dnech jejich vydání. D3, nebo A3 od Bitmainu, které měly mít návratnost v řádu dnů, se většině lidí nezaplatily nikdy.

Přesto už nyní začínají ceny těžebního hardwaru rapidně stoupat a pravděpodobně se při dalším růstu bude opakovat situace z roku 2017, kdy byl hardware absolutně nedostupný a jeho ceny stoupaly do nesmyslných výšin.

Pro koho je komunita určena? Pro uživatele, prodejce, těžaře? Co vlastně všechno bude součástí nové komunity?

Komunita je určena pro každého, koho kryptoměny zajímají, nebo se o nich teprve chce něco dozvědět. Máme cíl propojit nejlepší odborníky na krypto a předat komunitě maximum jejich znalostí. Jsem přesvědčen o tom, že každý si najde to své, co ho zajímá.

Co se jako začátečník budu moci na nových stránkách dozvědět?

Jako začátečník se dozvíte například:

  • co to vlastně bitcoin a kryptoměny jsou
  • kde kryptoměny nakoupit
  • jak funguje blockchain - technologie, díky které kryptoměny fungují a jsou maximálně bezpečné
  • co je to těžba kryptoměn, jak funguje a jak s těžbou začít
  • jak s kryptoměnami obchodovat

A spousty dalšího.

Česká veřejnost příliš kryptoměnám nevěří, je k nim spíše skeptická, čtyři z pěti Čechů žádnou kryptoměnu zatím nikdy nepoužili. Máte ambice toto změnit? Je vlastně možné přesvědčit konzervativní české uživatele, že se jim vyplatí vlastnit kryptoměny?

Je třeba si uvědomit, že Češi nejsou zvyklí investovat vůbec do ničeho. V dobách komunismu tady žádné investiční produkty nebyly. Když v kupónové privatizaci dostali podíly ve firmách, tak je většinou rozprodali za směšné ceny, a poté bylo vrcholem jejich investování stavební spoření.

Naproti tomu v USA nebo na Západě má už desetiletí téměř každá rodina své investiční portfolio. Jsme technicky na velmi vysoké úrovni, a díky tomu mají u nás kryptoměny stabilní zázemí. Věřím tomu, že postupem času, jak se bude v Česku zvedat finanční gramotnost, lidé budou ve větší míře využívat investiční produkty a začnou i více spekulovat s kryptoměnami. Budeme se snažit, abychom tento proces urychlili, vzdělávali širokou veřejnost a pomohli jim žít lépe a svobodněji.

Co jsou vlastně kryptoměny? Je to investice, jsou to peníze nebo jen prostředek směny?

Určitě bych se vyvaroval formulaci “investice do kryptoměn”. Do kryptoměn se neinvestuje, na kryptoměnách se spekuluje na jejich růst, případně propad. Pod pojmem investice si představuji vložení peněz do nějakého produktu, fondu, nebo firmy, která se snaží tyto prostředky zhodnotit, a z toho investorovi plynou například dividendy.

I když za každou kryptoměnou stojí nějaká komunita, nadace, případně firma, byl bych s tímto velice opatrný. Pořád je to spíše spekulace, přestože bitcoin byl navrhnut oproti klasickým měnám jako deflační - jeho celkové množství je předem známé a konečné. Proto může být dlouhodobá spekulace na jeho růst zajímavou alternativou například proti zlatu.

Většina států na něj pohlíží jako na komoditu, která může být také prostředkem směny. Určitě se bude pro naši digitální budoucnost hodit více než klasické měny, protože když je chcete poslat přes půl světa, čekáte dny, u BTC minuty, a to při nesrovnatelně nižších poplatcích. V tomto ohledu banky neskutečně “zaspaly”.

Dalším aspektem je například nákup online, který je s BTC mnohem bezpečnější než nákup pomocí klasické platební karty, a to z důvodu krádeže identity, dvojího zúčtování, apod.

Jako měna se podle mého názoru ale označit nedá a ani k tomu původně nebyl určený. Není přece možné, aby vám například přišla výplata v BTC a v polovině měsíce byste z její hodnoty měli polovinu… K udržení hodnoty byly vynalezeny tzv. stablecoiny, které korelují klasické měny jako USDT, PAX, nebo LIBRA, kterou vyvíjí Facebook.

 

Opravdu jsou kryptoměny budoucností peněz? A myslíte si, že by měla svou vlastní kryptoměnu vydávat i centrální banka?

Dokud budou banky pořád spát a nepřizpůsobí se moderní době, kdy můžete e-mail poslat na druhý konec světa v řádu sekund, ale na peníze čekáte dny, budou kryptoměny zajímavou alternativou, která nejen tyto neduhy zastaralého platebního systému řeší. Osobně věřím, že časem se stanou jen prostředkem půjček a fyzické peníze zmizí v propadlišti dějin.

Ke druhé otázce, pokud jakákoliv banka vydá svou kryptoměnu, už to nebude kryptoměna v původní myšlence vytvořit decentralizovanou měnu, která nebude ovlivnitelná státy nebo bankami.

Pokusy vydat svou kryptoměnu už tady byly. Například Venezuela, kterou trápí hyperinflace, se pokusila vydat kryptoměnu Petro. Ta měla být podložena ropou, ale nikdo jí nevěří, stejně jako nevěří venezuelskému bolívaru. Naproti tomu Venezuelané začali hromadně akceptovat a používat bitcoin, litecoin, nebo dash.

V tomto případě krypto v podstatě zachraňuje životy a přesně ilustruje účel, ke kterému bylo vyvinuto. Oprošťuje se od závislosti na státech a bankách. Když musíte chodit na nákup s igelitkou plnou téměř bezcenných peněz, které se znehodnocují rychleji, než je stačíte utrácet, je krypto doslova spásou.

Bude úspěšná facebooková kryptoměna libra?

Libra nebude klasická kryptoměna. Tím, že bude ve svém koši držet nejen USD, EUR, GBP, ale i portfolio dluhopisů, může být stabilní nejen oproti kryptoměnám, ale i oproti klasickým měnám, čímž na něj mohou státy pohlížet ne jako na měnu, ale jako na fond a tím by se dostala do jiného legislativního rámce.

Například kongres USA chce vývoj libry zastavit. 2. července 2019 bylo vedení Facebooku americkým kongresem oficiálním dopisem požádáno, aby zastavilo vývoj libry, údajně dokud ji pečlivě neprozkoumají. Pokud se s tím vývojáři poperou a ve světě bude libra akceptována, pomůže to zlepšit povědomí i o klasických kryptoměnách, které to jen podpoří.

Autor není finanční poradce. Článek neslouží jako investiční doporučení.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ