Pohne podzim s cenami plynu a elektřiny? Ptali jsme se analytiků

21.08.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Podzim obvykle zamíchá karty s elektřinou i zemním plynem. Podle toho, co se v průběhu roku děje na energetických burzách, připravují dodavatelé své nové ceníky. Plyn padá, elektřina je na vážkách.

Většina vyspělých energetik přechází na zelené nebo aspoň zelenější zdroje, a tak experti očekávají, že zemní plyn bude i nadále vytlačovat uhlí. To znamená, že poroste poptávka po této komoditě a s tím i cena. Přesto analytici neočekávají výrazné zdražení zemního plynu v tomto roce. Trh je totiž (k radosti spotřebitelů) přesycený, a tak obchodníci vyčkávají na vhodnou chvíli, než plynové zásoby budou dále prodávat.

Poptávka a nabídka je tím hlavním, co v ekonomice hýbe trhem a platí to i o zemním plynu. „Jsou tu ale i další faktory, na něž cena plynu reaguje. Mezi ně můžeme zařadit import a export, zásoby, ekonomický růst, cyklus počasí, tedy střídání zimy a léta, a cenu paliv,“ vyjmenovává Patrik Mackových, analytik TopForex.

Ceny elektřiny a plynu na podzim 2019

Zdroj: Shutterstock

Letní a zimní výkyvy plynu

Zemní plyn je sezónní komodita, takže podléhá cenovým výkyvům v zimě a v létě. „I když během chladného období bývá cena nejvolatilnější, tedy můžeme zpozorovat velké cenové výkyvy, určitě není jen toto určující faktor. Cenové odchylky jsou za poslední roky patrné v období před zimou a těsně po ní,“ dodává Patrik Mackových. To znamená, že každý rok – ačkoli to není pravidlem – se volatilita na trhu zvyšuje v září a říjnu a trvá až do února nebo března. „Je to logické, protože v zimě se výrazně zvyšuje poptávka,“ poznamenává analytik.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by měl zemní plyn zdražovat. Energetický regulační úřad každé čtvrtletí vyhlašuje takzvané indikativní ceny plynu, podle nichž si spotřebitelé mohou srovnat, zda neplatí u svého dodavatele příliš. Pro třetí čtvrtletí indikativní ceny plynu klesly téměř na úroveň konce loňského roku. Lidé, kteří plynem vytápějí, by podle úřadu měli platit kolem 757 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. To je o 54 korun méně než nyní.

Zemní plyn zlevňuje

V posledním období byl zemní plyn jako na houpačce. Od začátku roku 2017 byly ceny ještě stabilní a lidé vytápějící plynem platili kolem 680 až 700 korun za megawatthodinu. V závěru loňského roku ale energie zdražila a tento trend pokračoval i v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy se indikativní ceny plynu vyšplhaly na 835 korun za megawatthodinu.

„Důvodem byly především vysoké ceny, za které se v té době zemní plyn obchodoval na velkoobchodních energetických burzách. Vývoj burzovních cen opačným směrem v následujícím období nyní snižuje indikativní ceny plynu již pro druhé čtvrtletí v řadě,“ konstatuje Jan Pokorný z Energetického regulačního úřadu a dodává: „Aktuální indikativní ceny plynu potvrzují, že předchozí pokles nebyl jen krátkodobým výkyvem. Cena plynu pro spotřebitele by tak mohla být stejná nebo mírně nižší, než tomu bylo na konci roku 2018.

Indikativní ceny plynu Energetický regulační úřad představil v roce 2016 v reakci na situaci, kdy velkoobchodní ceny plynu klesaly, ale ceníky dodavatelů tento pokles odrážely jen minimálně.

„Nejde o nástroj přímé regulace, který by dodavatelům diktoval ceny, indikativní ceny plynu mají spíš podobu orientační ceny, a to podle charakteru spotřeby na vaření, ohřev vody nebo vytápění. Pokud si spotřebitelé porovnají tento ukazatel se svými skutečnými cenami, snadno zjistí odlišnost jejich platného ceníku od indikativní ceny,“ vysvětluje Jan Pokorný.

Pro třetí čtvrtletí roku 2019 vyhlásil ERÚ tyto indikativní ceny plynu:

  • Vaření (roční spotřeba 0 až 1,89 MWh) – 957 Kč/MWh
  • Ohřev vody (roční spotřeba 1,89 až 7,56 MWh) – 807 Kč/MWh
  • Vytápění (roční spotřeba 7,56 ročně a výše) – 757 Kč/MWh
 

Podzimní ceny elektřiny

Podzim by neměl výrazně zamávat ani s cenami elektřiny. Ta zdražovala loni a podle Českého statistického úřadu náklady domácností za proud oproti předchozímu roku stouply o 8,2 %. Za jednu spotřebovanou kilowatthodinu platí domácnosti v průměru 4,58 korun. Analytici v nadcházejících měsících neočekávají zdražování, ale ani zlevňování.

V současné době jsou ceny elektřiny na trhu stabilní, ani neklesají, ani nestoupají. Předpokládám, že tento stav zůstane i na podzim. Pokud by měl nastat pohyb cen, tak se podle mě bude spíše zdražovat,“ poznamenává Jan Schindler, analytik Kalkulátoru TZB-info.cz.

Také ceny elektřiny podléhají různým proměnným, ať už je to cena uhlí, cena emisních povolenek nebo objem energie na trhu. Dalšími faktory je konkurence na trhu mezi jednotlivými dodavateli a kurz koruny vůči euru, protože energie se na burzách obchodují v eurech.


Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ