Kvíz: Otestujte si vaši finanční gramotnost!

09.09.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Češi na tom nejsou s finanční gramotností valně. Vyzkoušejte si, zda-li se vyznáte v základních ekonomických pojmech a na čem musíte ještě zapracovat.

Finanční gramotnost je Achillovou patou českého obyvatelstva. Ovšem začíná se blýskat na lepší časy a díky internetu se řada lidí dokáže poměrně snadno doučit to, co je škola nebo rodiče nenaučili. Jak jste na tom s finanční gramotností vy?

Jste ve financích jako ryba ve vodě, či jako slon v porcelánu?

Finanční gramotnost Čechů - test

Zdroj: Shuttestock

Jak na tom jsou Češi doopravdy?

Ve většině výzkumů, jež se týkají finanční gramotnosti, mají Češi průměrné či podprůměrné výsledky. Přitom cesty, jak se sám vzdělávat je mnoho. Stačí si například projít naše stránky či sledovat náš Facebook - Finance.cz, kde vám sdílíme řadu článků, které osvětlují úskalí finančních produktů, domácí ekonomiku či problematiku mezd a důchodů.

Češi si více spoří

Češi sice nejsou finanční mágové, ale řada z nich si již spoří na důchod, domov či dovolenou. V průzkumech vychází, že si spoří polovina až tři čtvrtiny Čechů. To se projevuje i na finančních produktech - roste zájem o stavební spoření i o spoření na důchod.

Tip: Co je složené úročení a jaká je reálná hodnota peněz v čase?

Doplácíme na svoji hrdost či hloupost?

Řada Čechů si myslí, že rozumí všemu a právě na tom je utáhnou finanční poradci, kteří snadno vycítí, že klient vaří z vody. Nejhorší je si myslet, že vím, jak dostat úroky ve výši 20 % s nulovým rizikem.

Kolik úvěrů máš, tolikrát si člověkem

Stejně je hloupé využívat rychlé půjčky na vánoční dárky, dovolené a další zbytné věci. Nejhorší je lepit rychlými půjčkami další půjčky, protože právě tak se rozjíždí dluhová spirála.

"Hlavně ať to máme za sebou"

Řada našinců ví, že finanční gramotnost není jejich nejsilnější stránka a řadu věcí prostě odkýve a podepíše mnohdy nevýhodné smlouvy. Chce mít jednoduše nějaké pojištění, či spoření a dál se o takové věci nestarat.

Učit se, učit se, učit se!

Na základních školách je již dbáno na základy finanční gramotnosti, protože se ukázalo, že ani žáci vycházející ze školy jednoduše neumějí hospodařit. Proto je důležité jim vysvětlovat, co je spoření, proč si odkládat na horší časy, nebo, kdy je vhodné se nechat pojistit.

Na středních školách by se potom měli dozvědět, jaké jsou finanční produkty a jaké mají výhody. A také to, co je inflace, hrubý domácí produkt (HDP), superhrubá mzda a další základní ekonomické znalosti.

A nyní je čas otestovat, jak jste na to vy s finanční gramotností.


Test finanční gramotnosti

Vyzkoušejte si, jak jste na tom s vaší finanční gramotností

Co je to RPSN?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ