Kdy klesnou ceny bytů v ČR ve městech a na venkově

19.09.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny bytů u nás patří k nejdražším v Evropě. V čele pomyslné bytové hitparády je Praha, ale i v ostatních velkých městech jsou byty pěkně drahé. Podle odborníků jsou ale ceny až příliš vysoko a měly by klesat.

Cena bytů v centru Prahy jsou daleko dražší než třeba v Bratislavě. Je pravda, že podle databáze Numbeo, která sleduje hodnoty životní úrovně v lokalitách celého světa, je z hlediska bydlení nejdražší německý Mnichov. Jenže v Německu se vydělává víc. Když si přepočítáme průměrnou čistou mzdu, pak je Praha ještě dražší než Mnichov. Na takové ceny ale už každý nedosáhne a zboží, které se neprodává, musí zlevnit. Podobné to bude pravděpodobně také s byty.

Centrum a venkov

Za metr čtvereční bytu ve středu Prahy dáte 124 098 Kč. To je 419 % průměrné čisté mzdy. Na metr čtvereční bytu v Mnichově (256 339 Kč/m2) ale musí dát občan Bavorska 378 % průměrné čisté mzdy. Dalším velmi drahým městem k životu a bydlení je Vídeň (161 391 Kč/m2) a opět německý Berlín (148 647 Kč/m2). V obou případech ale domorodci opět vydělávají víc, takže Berlíňanovi stačí na pokrytí metru čtverečního 272 % čisté mzdy. V centru Brna stojí metr čtvereční bytu 65 700 Kč, což je 258 % procent průměrného měsíčního příjmu.

Mimo centra měst jsou ceny nižší, ale ve srovnání s okolními státy jsou ceny stále horentní: kolem centra Prahy je to 81 132 Kč (okolí středu Bratislavy – 53 367 Kč, okolí Berlína 99 033 Kč). Brno mimo centrum přijde na 50 552 Kč.

Ceny bytů sice stále rostou, ale už ne tak strmě, v některých krajích se ceny už nepohnuly (sever a střed Moravy, Karlovarský kraj). Ve 2. čtvrtletí to tedy byl průměrný vzrůst o 1,7 %, což je nejméně za poslední čtyři roky. Experti soudí, že se u bytů trh dostává k cenovému stropu.

Kdy klesnou ceny bytů v ČR ve městech a na venkově

Zdroj: Shutterstock

Prodává se dlouho

V České republice se mnoho bytů nestaví. Pokud se tedy chcete nastěhovat do „svého“, musíte začít stavět rodinný dům, nebo koupit byt. Jeho cena se bude pohybovat podle lokality, kde chcete bydlení mít, ale obecně vzato to nebude žádná láce. Za posledních deset let ceny bytů vzrostly o polovinu i více. Nejméně to bylo v Ústeckém kraji (13,7 %), nejvíce v Brně (téměř 60 %), v Praze pak o necelých 50 %.

Např. další omezení hypoték ze strany České národní banky také vedlo k tomu, že se snížil počet zájemců o bydlení, na hypotéku dosáhne o pětinu méně žadatelů než dříve. Také tento fakt vede nevyhnutelně k situaci, že se byty neprodávají, nebo se prodávají velmi špatně a na jejich prodej se čeká měsíce. Podobné to podle odborníků z realitního trhu začíná být u rodinných domků.

Co se stane?

Málokdo z prodávajících chce snížit cenu prodávaného bytu. „My jim to zpravidla nevymlouváme. Když se ale byt neprodá během tří měsíců, pak už je prodávající nalomen a většinou na snížení ceny kývne. Na to samozřejmě kupující čekají,“ říká Adam Drlík z brněnské realitní společnosti, který dodává, že pokles prodeje je vidět i na zájmu o prohlídky bytů či domků. Zájemců je téměř o 50 % méně než loni.

Zdá se tedy, že ceny bytů a rodinných domů už více stoupat nebudou, a pokud ano, bude to jen setrvačnost trhu. Zvýšení ale nebude nijak razantní, jak tomu bývalo v minulých letech. Očekávat se tedy dají bonusy, slevy a poklesy cen u stávajících nabídek. Nové ceny budou vycházet z aktuální reality a trhu se přizpůsobí. Budou už nižší.

 

Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 45 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ