Bude čipování koček povinné?

27.09.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od 1. ledna 2020 bude nutné mít svého psího miláčka označeného mikročipem. Bude tato povinnost i u koček? Na kolik vás vyjde očipování kočky? A musíte někde čip evidovat?

Čipování koček je (na rozdíl od čipování psů) dobrovolné, ale vzhledem k toulavosti koček jej doporučuje řada veterinářů.

Či a čí a či, či, čí, jsou to čipy kočičí!

Zdroj: Shutterstock

Proč nechat načipovat kočku?

Kočku čipovat ze zákona nemusíte, ale v dnešní době se jedná (vedle očkování, odčervení, případně kastrace) již o základní činnost každého zodpovědného chovatele.

Jestliže se vám kočka ztratí, tak právě pomocí čipu se může váš domácí mazlíček vrátit do vašich rukou. Díky sociálním sítím je návrat sice v dnešní době snadnější, ale čip vám to pomůže urychlit.

Kde nechat kočku očipovat?

Čipování koček se provádí na většině veterinárních klinik, kde očipování provede veterinární lékař s oprávněním konat veterinární léčbu a preventivní činnost. Dále také veterináři provádějící očkování musejí být registrování u Komory veterinárních lékařů ČR.

Kdy nechat čipovat kočku?

Čipování se provádí většinou s první vakcinací či při kastraci. Nicméně není stanoven minimální ani maximální věk kočky.

Čip je opravu malý (o velikosti zrnka rýže) a vaší kočce nijak nepřekáží a většinou o něm ani neví (i když existují případy koček, co si čip vykousaly, ale to jsou zcela ojedinělé případy).

Čip se implementuje pomocí injekce pod kůži na levou stranu krku, kde je kůže poměrně volná. Bolest je přibližně stejná jako při očkování.

Kolik stojí čipování kočky?

Čipování kočky vás vyjde na 400 Kč až 800 Kč, záleží na vašem veterináři.

Tip: Kde vás ubytují s kočkou na dovolené?

Zaregistrujte vašeho kočičího parťáka

Čip se většinou na vaší veterinární klinice ještě aktivuje a zapíší se do něj informace o majiteli (jméno, adresa, telefon, mail).

Dále informace o dané kočce, tedy údaje o očkování, kastraci, případně dalších veterinárních zákrocích.

Čip byste si měli zaevidovat na některé z celé řady databází. Některé jsou zdarma (například Národní registr majitelů zvířat), na jiných si ovšem za zaevidování jednorázově připlatíte přibližně 200 Kč až 500 Kč.

Jestliže nezaregistrujete svoji kočku v registru, tak čipování ztrácí význam.

Co dělat, když se kočka ztratí?

Když se kočka ztratí, tak pohřešování zadejte do všech databází, kde je vaše kočka registrovaná. Účinné a snadné je ztrátu vaší kočky sdílet na sociálních sítích, s čímž vám pomohou určitě vaši přátelé, kteří pohřešování vaší kočky budou ochotně sdílet.

Jestliže se kočka dostane do útulku, na obecní úřad či na městskou policii, tak díky čipu se dostane rychle zpět do vašich rukou.

Samozřejmostí je to, že se podíváte do terénu, protože vaše kočka může být v blízkém okolí. Kočky mají tendenci se ukrývat při zranění, rozmnožování či otravě.

Častá příčina ztráty kočky je zranění (většinou po srážce s autem či po boji s kočičím rivalem, psem nebo kunou). Dále je u koček možná otrava, kdy jed pozřou společně s otrávenou myší či hrabošem.

Rovněž myslivci střílí kočky, protože ty patří mezi významné predátory ptáků, malých savců i plazů a obojživelníků a jen v Evropě mají na triku miliardy ulovených živočichů.

Boj mezi kočkou a divokým živočichem je nerovný, protože vaše kočička je většinou v top stavu, kdyžto ptáci jsou často po zimě či tahu oslabení, o nezkušených mláďatech ani nemluvě.

Alespoň nějakou šanci těmto živočichům můžete dát tak, že vaší kočce při pobytu venku umístíte na krk rolničku, která nebohého ptáka včas varuje o blížícím se nebezpečí.

V rámci evropských zemí proto probíhá diskuze o plošné kastraci toulavých koček, čímž by se snížily jejich počty a dopady na volně žijící zvířata. Dále se jedná o zavedení povinného čipování pro kočky, podobně jako u psů.

Boj s kočkami vyhlásila Austrálie, kde toulavé kočky plošně hubí, protože se jejich zavlečení stalo pohromou pro řadu původních druhů vačnatců. Rovněž se zakazuje chov koček v domácnostech, protože i domácí kočky mají za následek úbytek původní fauny.

 
Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: Spotřebitel