Dospělí si budou hradit rovnátka i s prací, ostatní zaplatí méně

2. 10. 2019 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdraví dospělí si nově budou hradit fixní rovnátka celá sami, dosud jim zdravotní pojišťovna hradila práci zubaře. Více peněz pojišťovny zaplatí za nejzákladnější zubní protézy a další stomatologické výrobky, navíc bude možné si doplatit na lepší výrobek jen rozdíl cen. Počítá s tím novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Platit by měla od roku 2021 a do systému přinese asi 250 milionů korun navíc. Letos bylo na zubní péči vyhrazeno přes 13 miliard korun, příští rok půjde o 730 milionů korun víc. Úhradová vyhláška počítá s novými výkony a vyšší úhradou pro ordinace, které přijímají nové pacienty.


"Novela učiní pro pacienty s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy, vrozené nebo systémové vady, dostupnější a rozšíří úhradu na jiné než základní zubní náhrady," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Méně by tak měli zaplatit děti, senioři nebo vážné případy, dospělí nad 22 let, kteří mají jen estetické vady, si tak naopak připlatí zaplatí víc.

U fixních rovnátek dosud pojišťovny hradily jen práci lékaře, nikoliv materiál. U vážných případů bude hrazeno oboje i dospělým. U dětí a mladých do 22 let s vážnou vadou pojišťovny budou hradit celou cenu, u méně závažných jen práci jako dosud. Za materiál zaplatí lékaři ale o několik stovek víc. Snímatelná rovnátka budou u vážných vad zdarma, do 22 let pacienta pojišťovna zaplatí lékaři práci a část materiálu. Ostatní pacienti si uhradí celou cenu.

"Léčba ortodontických vad je efektivnější v dětském věku, kdy může přinést skutečné zlepšení zdravotního stavu, nikoliv pouze kosmetický efekt," uvedl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Rozléčení pacienti budou mít péči hrazenou podle stávajících podmínek. Rovnátka stojí obvykle několik desítek tisíc korun až 100.000 korun. Cena práce se liší podle počtu návštěv, za jednu pojišťovna hradila řádově stovky.

Více dostupné by podle ministerstva měly být zubní protézy. Bude také možné si legálně připlatit na lepší jen dorovnáním rozdílu. Podobně bude možné si připlatit na korunky a částečné náhrady nebo modernější materiály. Hradí je ale méně často, protože mají delší trvanlivost. Plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění bude péče těm, kteří mají vážné zdravotní vady.

Podobně už ministerstvo zdravotnictví spolu se zdravotními pojišťovnami postupovalo také u dalších příspěvků pojišťoven, které tvoří jen malou část pacientem hrazené ceny. Zrušený byl příspěvek 150 korun jednou za tři roky na brýlové obruby a 1000 korun příspěvek na paruku pro pacienty v onkologické léčbě. Některé pojišťovny ho ale svým klientům hradí z fondu prevence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?