Průzkum: Začínající řidiči se nejvíc bojí podélného parkování a rychlého pruhu

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Nováčci za volantem se často necítí na řízení připraveni

  • Stresuje je parkování, složité křižovatky nebo rozjíždění do kopce

  • 10 procent z dotázaných dokonce uvedlo, že by si přálo, aby spolujezdec měl možnost v nebezpečné situaci zakročit stejně jako instruktor

  • Průzkum proběhl mezi mladými řidiči ve Velké Británii

Situace, které zkušený řidič řeší zcela rutinně, jsou pro nováčky za volantem velmi stresující. Začínající řidiči si klidně zajedou až 10 kilometrů navíc, jen aby se vyhnuli nepříjemné situaci. Vyplynulo to z nového průzkumu mezi tisícovkou čerstvých absolventů britských autoškol.

Začínající řidiči se nejvíce bojí parkování, zejména podélného. Tento úkon trápí každého třetího respondenta. Stejná část dotazovaných má strach jezdit v rychlém dálničním pruhu. Jeden z pěti (22 %) by s chutí zvolil objížďku jen proto, aby nemusel projet komplikovanou křižovatkou nebo víceproudým kruhovým objezdem, a stejný počet dotázaných uvedl, že se raději vyhnou situacím, v nichž hrozí, že se budou muset rozjíždět do kopce.

Blinkry: Zdánlivě jednoduchá věc, ale řidiči je neumějí používat
Přečtěte si také:

Blinkry: Zdánlivě jednoduchá věc, ale řidiči je neumějí používat

Deset procent respondentů by si dokonce přálo, aby jejich vozidlo bylo vybaveno druhými ovládacími pedály a spolujezdec tak měl možnost v nebezpečné situaci zakročit stejně jako instruktor v autoškole.

Na rozdíl od České republiky a ostatních kontinentálních evropských zemí lze ve Velké Británii navštěvovat kurzy řízení automobilu již od 10 let. Ne, opravdu nežertujeme. Autoškola Young Drivers, která si průzkum nechala zpracovat, se specializuje na výuku mladistvých řidičů ještě před dovršením legálního věku pro získání řidičského oprávnění, který je ve Velké Británii stanoven na 17 let.

Z čeho jste v začátcích měli nebo máte největší strach vy?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?