Zruší se daňová sleva na manžela/ku?

25.10.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Slevu na dani na manžela/ku nejspíše čekají změny. Bude zrušena? Kdo ji chce zrušit? ANO či ČSSD? A jak se vyvíjela výše této slevy na dani?

Nebojte, daňová sleva na manžela/ku se nejspíše rušit nebude, ovšem ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) by daňovou slevu na manžela/ku ráda omezila. Ministryně financí Jana Schillerová (za ANO) se změnám nebrání, ovšem musí být systémové a smysluplné. 

Dosáhnete na slevu na dani na manželku/a? Záleží na příjmech partnera.

Sleva na dani na manželku

Zdroj: Shutterstock

Kdo na slevu na dani na manžela/ku dosáhne?

Dnes je možné slevu na dani z příjmu na manžela/ku uplatnit v případě, když si jeden z manželů ve společné domácnosti vydělal za kalendářní rok méně než 68 tisíc korun.

Daňová sleva na manžela/ku činí 24 840 Kč, pokud je manželka držitelkou průkazu ZTP/P, tak se uplatňuje dvojnásobně vysoká daňová sleva, tedy 49 680 Kč.

Do těchto příjmů se nezahrnuje například rodičovský příspěvek, což je ostatně posláním této daňové slevy - pomoci rodinám s malými dětmi, kdy jednomu z rodičů vypadne mzda a je na rodičovské dovolené.

Naopak se do limitu příjmů počítají dávky vyplácené na základě nemocenského pojištění (tedy i peněžitá pomoc v mateřství), dále příjem ve formě podpory v nezaměstnanosti, invalidní či starobní důchod. Samozřejmě se do limitu příjmů zahrnuje mzda a příjmy z podnikání.

Víte, že na slevu na dani na manžela/ku dosáhnou také registrovaní partneři?

Bude daňová sleva na manželku/a zrušena?

Ne, zatím to vypadá, že ne. Ovšem vrcholná zástupkyně z řad koaličních partnerů s touto myšlenkou flirtuje.

„Nevím, proč by stát měl dávat kapesné 25 tisíc korun ročně někomu, kdo nepracuje, protože ho partner v pohodě uživí. Daňovou slevu na nepracující manželku rušit nechci, ale má sloužit jen těm, kteří nemohou pracovat, protože musí o někoho pečovat!“ napsala na svůj twitterový účet na začátku října ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Sleva by se podle ní měla dál týkat těch, co jsou na rodičovské, a osob, které pečují o seniora nebo zdravotně postiženého.

Kdy naposledy se sleva na dani na manžela/ku zvyšovala?

Daňová sleva se naposled zvyšovala před 11 lety za vlády Mirka Topolánka. V roce 2008 se daňová sleva na manželku zvýšila z 4 200 Kč na 24 840 Kč.

Tip: 6 příkladů, kdy slevu na manželku neuplatníte, nebo uplatníte, ale nic neušetříte

Budoucnost daňové slevy na manžela/manželku

Ano, sleva na dani na manželku bude nejspíše zachována. Ovšem od sociálních demokratů přichází názor, že by měla být zrušena pro bohaté "pány a paničky", jejichž manžel/ka vydělává tolik, že nemusí chodit do práce.

S tím se dá polemizovat, nicméně na jaké částce udělat omezení pro "bohaté"? Na dvou, tří či čtyřnásobku průměrné mzdy? A proč by neměly stejná pravidla platit pro všechny? I tak je v našem daňovém systému velké množství vyjímek, což daňový systém znepřehledňuje a jejich redukování se vládě zatím příliš nedaří.

O slevu by podle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) přišlo asi 76 tisíc lidí. „Pravděpodobně nepracují, protože si to mohou dovolit. Myslím si, že bychom je neměli dotovat těmi 25 tisíci korunami ročně na daňových slevách,"  zhodnotila ministryně Maláčová situaci.

To, že stát nechá lidem část jejich příjmu, označila dokonce na Twitteru "za kapesné".

Státní kasa by omezením slevy na manžela/ku mohla získat až 1,9 miliardy korun, což by při již tak dosti nafouklém rozpočtu jistě pomohlo.

Jana Maláčová (ČSSD) by "ušetřené" peníze vynaložila na zálohované výživné od neplatičů alimentů. Jedná se o cca 800 milionů korun, které by se měly vydat na zálohové výživné od neplatičů.

Nicméně tímto způsobem by se v sociálním systému zkrátka přelévat peníze neměly.

Navíc se podobnými výroky vyostřuje tření v rámci naší republiky a rozdělovat společnost na "ty bohaté" zavání čirým populismem. Peníze na zálohované výživné by se mohly vzít jinde (například zrušení dotovaného jízdného, zemědělských dotací výhodné pro velké firmy či ze zeštíhlení státního aparátu. 

Tip: Jak se připravit na plánovaný růst rodičovské dovolené?

Sociální politika státu je důležitá, ovšem v době ekonomického růstu nás populistické kroky tahají do ztrátového rozpočtu a náročná sociální politika se projeví převážně v době, kdy tu ekonomický růst nebude. A právě v době ekonomické stagnace budou peníze na sociální politiku potřebné nejvíce.

Navíc sleva na dani na manželku/manžela postupně ztrácí na hodnotě, protože se od roku 2008 její výše nezměnila a přitom se zvýšily ceny, mzdy i jiné slevy na dani. A její zvýšení je nejspíše v nedohlednu.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ